Detall de Procediment

Denúncies per assetjament laboral davant de la Inspecció General de Serveis (únicament per a empleats públics de la Generalitat i el seu sector públic instrumental)

Codi SIA: 2214244
Codi GUC: 20448
Organisme: Conselleria d'Hisenda, Economia i Administració Pública
Termini de sol·licitud: OBERT
  • Informació bàsica

  • Formularis

  • Sol·licitud

  • Tramitació

  • Resolució

Mostrar tot

Ocultar tot

Informació bàsica

Què és i per a què serveix?

Què és i per a què serveix?

Les denúncies davant de la Inspecció General de Serveis per presumptes conductes, fets o situacions d'assetjament laboral de qualsevol naturalesa (assetjament moral, sexual, per raó del sexe, discriminatori o altres situacions de violència laboral).

Requisits

Requisits

Que la persona denunciant dispose d'elements o evidències que avalen raonablement la versemblança de les conductes o els fets que qualifica d'assetjament laboral. No s'admetran les denúncies anònimes, tot i que excepcionalment puguen ser objecte d'investigació. En tot cas, sempre quedarà garantida la confidencialitat de les dades personals de les parts denunciants.

Qui pot sol·licitar-ho?

Qui pot sol·licitar-ho?

El personal empleat públic que considere que està sent víctima d'una situació d'assetjament laboral.

Dubtes sobre la tramitació telemàtica

Dubtes sobre la tramitació telemàtica

Dubtes del tràmit

Problemes informàtics

Termini

Termini

Obert permanentment.

Formularis i documentació

La persona denunciant pot aportar la documentació que considere oportuna.

Presentació

Presentació

Presencial
Únicament, per a les persones físiques que, d'acord amb l'article 14 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques, trien relacionar-se amb l'administració de manera presencial i que no estiguen obligades a relacionar-se electrònicament amb l'Administració. Es podrà presentar en els registres administratius dels òrgans administratius al fet que es dirigisquen, o davant la resta de llocs previstos en l'article 16.4 de la citada Llei.

Procés de tramitació

Procés de tramitació

Una vegada presentada la denúncia, es protegirà amb especial diligència la confidencialitat de la persona denunciant i de la denunciada. Rebuda la denúncia, es contactarà amb la persona denunciant de la manera més ràpida possible (contacte telefònic, mitjans electrònics, entrevista personal) a fi de recaptar més informació i valorar, si escau, la necessitat d'adoptar de manera preventiva mesures de protecció del denunciant. L'anàlisi inicial es realitzarà en un termini màxim de 15 dies hàbils, des que es reba la denúncia. En el cas que es tracte d'una denúncia per assetjament sexual, per raó de sexe o discriminatori, el termini es reduirà a 7 dies hàbils. Finalitzada la investigació, s'emetrà el corresponent informe que contindrà una valoració dels fets denunciats i un apartat de conclusions i recomanacions. L'informe serà remés a l'òrgan competent (sotssecretàries i òrgans equivalents en les entitats autònomes). Així mateix, es donarà trasllat de les conclusions i recomanacions a les parts implicades perquè en prenguen coneixement.

òrgans de tramitació

òrgans de tramitació

Òrgans resolució

Òrgans resolució

Esgota via administrativa

Esgota via administrativa