Detall de Procediment

Ajudes per a l'aplicació de mesures de millora i manteniment de les infraestructures hidràuliques de les zones humides valencianes en el marc del Programa de desenvolupament rural de la Comunitat Valenciana

Codi SIA: 2095067
Codi GUC: 18685
Organisme: Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori
Termini de sol·licitud: TANCAT
(05-07-2023
04-08-2023)
  • Informació bàsica

  • Formularis

  • Sol·licitud

  • Tramitació

  • Al·legació/Aportació

  • Resolució

  • Justificació

Mostrar tot

Ocultar tot

Informació bàsica

Què és i per a què serveix?

Què és i per a què serveix?

Concessió d'ajudes per a l'aplicació de mesures de millora i manteniment de les infraestructures hidràuliques de les zones humides de la Comunitat Valenciana amb vista a millorar la qualitat de l'aigua i de l'hàbitat per a la fauna i flora. Les actuacions, que hauran d'executar-se en zones humides pertanyents a la Xarxa Natura 2000, contribuiran al manteniment de la qualitat dels hàbitats en zones humides, a través de la conservació de cultius d'alt valor natural i gran importància paisatgística.

Requisits

Requisits

Els sol·licitants hauran de reunir, almenys, algun dels següents requisits: a) Tindre concedits drets de reg. b) Ser gestors d'infraestructures hidràuliques o de terrenys agrícoles. Així mateix, hauran d'actuar en municipis que continguen zones humides catalogades designades com a Xarxa Natura 2000 o bé contribuir amb les seues actuacions a aportar aigua a aquests terrenys.

Qui pot sol·licitar-ho?

Qui pot sol·licitar-ho?

Persones jurídiques i/o entitats sense personalitat jurídica, entre les següents: - Ajuntaments - Comunitats de regants - Propietaris i Associacions de Propietaris - Usuaris de les obres i instal·lacions d'infraestructures hidràuliques.

Normativa del procediment

Normativa del procediment

Dubtes sobre la tramitació telemàtica

Dubtes sobre la tramitació telemàtica

Dubtes del tràmit

Problemes informàtics

Termini

Termini

El termini de presentació de sol·licituds per a les ajudes de la present convocatòria serà d'un mes, a comptar des de l'endemà de la publicació en el DOGV de l'extracte de la present resolució (DOGV Núm. 9631 / 04.07.2023).

Formularis i documentació

Recollida en l'article 3 de l'annex de l'ordre de bases. La sol·licitud s'ha de presentar acompanyada de la documentació següent: a) justificació de la titularitat. Els drets de propietat o drets d'ús i de gaudi han d'acreditar-se mitjançant qualsevol forma vàlida en dret. b) certificat de l'acord de l'òrgan de govern competent, segons els seus estatuts, per a sol·licitar ajuda i acceptar els compromisos derivats. c) en el cas d'associacions de propietaris agrícoles, còpia de les escriptures i/o estatuts registrats de l'entitat sol·licitant. d) en el cas d'associacions de propietaris amb drets de reg, autorització signada per tots els titulars de les finques, a favor de l'associació, perquè aquesta puga percebre l'ajuda. e) acreditació de la representació, constatada per qualsevol mitjà vàlid en dret, de les agrupacions integrades per diversos titulars de drets de reg, de dret públic. S'ha d'adjuntar la llista de finques i d'unitats registrals. f) en el cas d'entitats locals, acreditació d'estar al corrent en el compliment de l'obligació de rendició dels seus comptes anuals davant de la Sindicatura de Comptes. g) en el cas d'usuaris de les obres i instal·lacions d'infraestructures hidràuliques, document acreditatiu del titular de les infraestructures o de la gestió de la zona humida. h) memòria justificativa de l'actuació que s'ha de realitzar signada pel sol·licitant o representant. En el cas d'ajuntaments, aquests han de fer constar la partida pressupostària a la qual imputaran l'actuació, per a la qual cosa cal presentar una llista de finques i d'unitats registrals. i) pressupost de l'actuació que es realitzarà, amb desglossament per partides i conceptes de despesa i signat pel sol·licitant o representant. j) mapa topogràfic o ortofoto a escales entre 1/5.000 i 1/50.000 segons l'actuació prevista que implique actuacions sobre el terreny. k) imprés de manteniment de tercers per a pagaments de la Generalitat Valenciana degudament omplit segons l'Ordre 18/2011, de la Conselleria d'Economia, Hisenda i Ocupació, de 17 de juny. l) les entitats beneficiàries que hi estiguen obligades, han de disposar del corresponent pla d'igualtat. m) les persones interessades són responsables de la veracitat dels documents que hi presenten i els òrgans gestors poden sol·licitar, de manera motivada, l'acarament de les còpies aportades per ells, per a la qual cosa podran requerir l'exhibició del document o de la informació original, sense perjudici de les facultats de comprovació, de control i d'inspecció que tenen atribuïdes les administracions públiques, en virtut de l'article 28.5 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques. * Una vegada presentada la sol·licitud, en cas que es vulguen aportar documents a aquest procediment, es podrà fer en l'enllaç que hi ha al final del document.

Presentació

Presentació

Telemàtica
Atés que els sol·licitants són persones jurídiques, en virtut de l'article 14.2 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques, estan obligades a relacionar-se amb elles a través de mitjans electrònics, per la qual cosa la presentació de sol·licituds ha de realitzar-se electrònicament a través de la seu electrònica de la Generalitat. Per a accedir de manera telemàtica al procediment, la persona sol·licitant haurà de disposar de signatura electrònica avançada, bé amb el certificat qualificat de representant d'entitat (si és persona jurídica) o bé amb el certificat reconegut per a ciutadans (si és persona física), tots dos emesos per l'Agència de Tecnologia i Certificació Electrònica (ACCV). Així mateix, es podrà utilitzar qualsevol altre sistema de signatura electrònica admés per la seu electrònica de la Generalitat (https://sede.gva.es/va/sede_certificados). Quan es vulga tramitar un procediment en representació d'altres persones físiques o jurídiques, es podrà atorgar aquesta representació a través del Registre de Representants de l’ACCV (https://www.accv.es/vl/servicios/ciudadanos-y-autonomos/registro-de-representantes/). L'accés a aquest registre per part dels representats pot realitzar-se utilitzant un certificat qualificat de ciutadà (si és persona física) o de representant d'entitat (si és persona jurídica). Els documents que s'annexen al tràmit telemàtic, quan siga procedent, hauran d'anar signats electrònicament pels qui siguen competents per a això. Els tràmits que es realitzen a través de la seu electrònica de la Generalitat però que no arriben a registrar-se, es poden recuperar en un moment posterior per a acabar la presentació telemàtica accedint a l'àrea personal de la Generalitat des de l'apartat “com va el meu”-> “sol·licituds en creació” (https://www.tramita.gva.es/cdc/login.html?idioma=ca).

Procés de tramitació

Procés de tramitació

La instrucció del procediment correspon a les direccions territorials de la conselleria competents en espais naturals, en l'àmbit territorial de les quals tindrà lloc, de manera exclusiva o principal, les actuacions per raó de les quals se sol·liciten les ajudes. L'incompliment del requeriment d'esmena o del termini de presentació de sol·licituds establit en la corresponent convocatòria, implica la inadmissió de la sol·licitud, mitjançant la corresponent resolució del director general competent en matèria d'espais naturals protegits. En cas que s'hi detecten deficiències o falta de documentació que l'interessat haja d'esmenar, se li requerirà per escrit i se li concedirà un termini de 10 dies per a l'aportació de la informació i/o documentació pertinent, i serà informat que, si no ho fa, es considerarà que desisteix de la seua sol·licitud. Una vegada finalitzada la fase d'instrucció, les direccions territorials emetran per a cada expedient un informe en el qual s'especifique si, amb la informació de què disposa, la sol·licitud compleix els requisits establits per a accedir a l'ajuda. D'acord amb aquests informes, l'òrgan instructor, en l'àmbit territorial del qual tindran lloc, de manera exclusiva o principal, les actuacions per raó de les quals se sol·liciten les ajudes, ha de proposar al director general la inadmissió o el desistiment de les sol·licituds i notificar la resolució d'inadmissió o de desistiment a les persones interessades. El procediment de concessió de la subvenció es farà en règim de concurrència competitiva. La valoració i selecció dels expedients la realitzarà una comissió de valoració integrada pel subdirector/a general competent en Medi Natural, en qualitat de president/a, o un/a funcionari/ària amb rang de cap de servei en qui delegue; el/la cap de servei competent en Espais Naturals o funcionari/ària del grup A1/A2 en qui delegue; un/a representant de cada una de les direccions territorials que hagen realitzat la instrucció de les ajudes; i, com a secretari/ària, un/a tècnic/a del grup A1, d'administració general de la direcció general competent per a la tramitació d'aquestes ajudes. La comissió de valoració podrà sol·licitar a l'òrgan instructor tots els documents i els informes que considere necessaris per a l'elaboració de l'informe d'avaluació. La comissió avaluadora proposarà la concessió de les ajudes dels expedients que complisquen els requisits de la convocatòria i que, segons els criteris d'atorgament establits en l'article 6, puguen ser atesos d'acord amb la dotació pressupostària prevista. D'acord amb la documentació presentada i l'informe de la comissió de valoració, l'òrgan instructor elevarà la proposta de resolució corresponent a l'òrgan competent per a resoldre. Les propostes de concessió o denegació de les ajudes es traslladaran a l'òrgan competent per a la seua resolució. Les sol·licituds les resoldran el director o directora general competent en espais naturals, segons l'Acord de 26 d'abril de 2012, pel qual es deleguen les funcions d'autorització del pagament de fons FEADER entre l'organisme pagador i els diferents òrgans administratius de la Conselleria d'Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua, així com de la Conselleria d'Infraestructures, Territori i Medi Ambient, i de la Conselleria de Governació. Al mateix temps, les sol·licituds d'ajuda que no puguen ser ateses per excedir l'import global màxim de la convocatòria seran desestimades, d'acord amb el que s'estableix en l'article 39 de la Llei 1/2015, de la Generalitat, de 6 de febrer, d'Hisenda Pública, del sector públic instrumental i de subvencions, sense perjudici del que s'estableix en els apartats 11 i 12 d'aquest mateix article de la present ordre de bases. S'estableix un termini de sis mesos per a resoldre les sol·licituds d'ajuda, comptats des de la data de finalització del termini de presentació de sol·licituds. Aquestes sol·licituds podran entendre's desestimades si, transcorregut aquest termini, no s'ha dictat la corresponent resolució. Les resolucions, que posen fi a la via administrativa, es notificaran als interessats, i en motivaran degudament el sentit. Es podrà interposar un recurs potestatiu de reposició davant de la persona que ostenta la direcció de l'Agència Valenciana de Foment i Garantia Agrària, en el termini d'un mes a comptar de l'endemà del dia en què tinga lloc la notificació, de conformitat amb la legislació vigent sobre procediment administratiu, o bé, directament, un recurs en els jutjats contenciosos administratius, en el termini de dos mesos comptats des de l'endemà de la notificació, de conformitat amb el que estableixen els articles 8.3, 25.1 i 46.1 de la Llei de la jurisdicció contenciosa administrativa. En la resolució de concessió d'ajuda, ha de figurar, almenys: Import màxim de l'ajuda, condicions que ha de complir el beneficiari, termini d'execució i justificació de les actuacions subvencionables, així com la procedència de fons amb una menció expressa de les quantitats de FEADER. S'hi ha d'incloure una llista de reserva de sol·licituds no ateses per falta de crèdit. En la resolució de desestimació per falta de disponibilitat pressupostària, s'ha de fer constar la incorporació i la posició de la sol·licitud en la llista d'espera, així com la puntuació obtinguda d'acord amb l'article 5 d'aquest annex i les condicions que se'n deriven. En el supòsit que es produïren renúncies, revocacions de les subvencions concedides o ampliacions posteriors de crèdit de la convocatòria, es poden fer atorgaments d'acord amb aquesta llista d'espera. Les persones beneficiàries poden sol·licitar una pròrroga del termini de realització i justificació de les actuacions a l'òrgan concedent, sempre que no excedisca de la meitat d'aquest, que les circumstàncies ho aconsellen i que, amb això, no es perjudiquen drets de tercer, d'acord amb l'article 32 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques. En cas que les accions objecte d'ajuda hagen estat finançades, a més, amb fons propis o altres subvencions i recursos, s'ha d'acreditar l'import, la procedència i l'aplicació d'aquests a les activitats subvencionades.

Criteris de valoració

Criteris de valoració

El nombre màxim de punts que es poden obtindre per cada sol·licitud serà de 100 punts. A més, el llindar mínim que cal obtindre per a poder ser finançat serà d'un 30 % del nombre màxim de punts, és a dir, han d'obtindre, com a mínim, 30 punts.

òrgans de tramitació

òrgans de tramitació

La tramitació del procediment correspon a la Direcció General de Medi natural i d'Avaluació Ambiental. Els serveis territorials de la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, en cada província, a la vista de les sol·licituds i de la documentació aportada, procediran a l'ordenació i instrucció de l'expedient.
Termini alegació:
des de: 05-07-2023

Presentació

Presentació

Telemàtica
Atés que els sol·licitants són persones jurídiques, en virtut de l'article 14.2 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques, estan obligades a relacionar-se amb elles a través de mitjans electrònics, per la qual cosa la presentació d'al·legacions o qualsevol document addicional ha de realitzar-se electrònicament a través de la seu electrònica de la Generalitat. Els documents que s'annexen al tràmit telemàtic, quan siga procedent, hauran d'anar signats electrònicament pels qui siguen competents per a això. Els tràmits que es realitzen a través de la seu electrònica de la Generalitat però que no arriben a registrar-se, es poden recuperar en un moment posterior per a acabar la presentació telemàtica accedint a l'àrea personal de la Generalitat des de l'apartat “com va el meu”-> “sol·licituds en creació” (https://www.tramita.gva.es/cdc/login.html?idioma=va).

Obligacions

Obligacions

- Informar de l'ajuda obtinguda del FEADER, en virtut de l'article 13 i l'annex III del Reglament (UE) núm. 808/2014 de la Comissió, del 17 de juliol de 2014, pel qual s'estableixen disposicions d'aplicació del Reglament (UE) núm. 1305/2013 del Parlament Europeu i del Consell, relatiu a l'ajuda al desenvolupament rural per mitjà del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural, segons el que disposa l'article 10.1 de l'annex de l'ordre de bases. Portar un sistema de comptabilitat separada, o codis comptables adequats per a totes les transaccions relatives a la subvenció finançada amb FEADER. Executar les actuacions subvencionades d'acord amb el que es reflecteix en la memòria, les bases i la resolució de concessió. Sotmetre's a les activitats de comprovació de la direcció general competent en espais naturals i a les activitats de control de la Generalitat, l'Administració de l'Estat i la Comissió Europea, i aportar tota la informació i la documentació que es requerisca. Disposar de llibres de comptabilitat, registres diligenciats i altres documents degudament auditats en els termes de la legislació mercantil i sectorial exigibles, així com els estats comptables a partir dels quals es desprenga l'execució adequada objecte de la subvenció. Conservar aquests documents justificatius de la recepció dels fons, mentre aquestes puguen ser objecte d'actuacions de comprovació i control. Acreditar la durabilitat de les inversions durant els cinc anys següents, a comptar de la data del pagament final de l'ajuda, de conformitat amb el que es preveu en l'article 71 del Reglament (UE) núm. 1303/2013, del Parlament Europeu i del Consell, de 17 de desembre. Per mitjà de l'acceptació de l'ajuda, la persona titular d'aquesta es compromet a executar les actuacions objecte de subvenció en els terminis previstos en la resolució, excepte causa de força major. En aquest últim cas, haurà d'estar degudament justificat. Sense perjudici de l'exempció de responsabilitat administrativa en aquest supòsit, procedirà el reintegrament, total o parcial, de les quantitats que en cada cas puguen declarar-se indegudament percebudes, incrementades, si escau, amb l'interés de demora corresponent. Així mateix, es compromet com a beneficiari d'aquesta a mantindre aquestes actuacions durant un termini mínim de 5 anys. Complir, en tot moment, la normativa ambiental i territorial corresponent a cada tipus d'obra i àmbit territorial. Es prestarà especial atenció a la que corresponga a espais naturals protegits i a incendis forestals. Compliment de la normativa laboral i del conveni sectorial de referència així com la normativa de prevenció de riscos laborals i salut laboral.

Observacions

Observacions

Les resolucions, que posen fi a la via administrativa, es notificaran als interessats, i en motivaran degudament el sentit. Es podrà interposar un recurs potestatiu de reposició davant de l'òrgan que va dictar la resolució, en el termini d'un mes a comptar de l'endemà del dia en què tinga lloc la notificació, de conformitat amb la legislació vigent sobre procediment administratiu, o bé, directament, un recurs en els jutjats contenciosos administratius, en el termini de dos mesos comptats des de l'endemà de la notificació, de conformitat amb el que estableixen els articles 8.3, 25.1 i 46.1 de la Llei de la jurisdicció contenciosa administrativa.

Quantia i cobrament

Quantia i cobrament

Aquestes ajudes estaran finançades en els termes previstos en el PDR-CV 2014-2020, pel fons FEADER, el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació i la Generalitat Valenciana. En cap cas, l'import màxim de l'ajuda superarà els 50.000 euros per expedient. Per raons d'eficàcia i eficiència administrativa, l'import subvencionable mínim de cada sol·licitud ha de ser superior a 15.000 euros, per la qual cosa no es tindran en consideració actuacions o projectes la quantia dels quals siga inferior a aquesta quantitat. El procediment de cobrament s'efectuarà tenint en compte el que s'estableix en l'article 13 de l'annex de l'ordre de bases.

Efecte silenci

Efecte silenci

Desestimatori

Recurs que procedeix contra la resolució

Recurs que procedeix contra la resolució

Potestatiu de reposició

Esgota via administrativa

Esgota via administrativa

Termini justificació:
des de: 07-08-2023
fins a: 31-12-2024

Presentació

Presentació

Telemàtica
Atés que els sol·licitants són persones jurídiques, en virtut de l'article 14.2 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques, estan obligades a relacionar-se amb elles a través de mitjans electrònics, per la qual cosa la presentació de documentació justificativa ha de realitzar-se electrònicament a través de la seu electrònica de la Generalitat. Els documents que s'annexen al tràmit telemàtic, quan siga procedent, hauran d'anar signats electrònicament pels qui siguen competents per a això. Els tràmits que es realitzen a través de la seu electrònica de la Generalitat però que no arriben a registrar-se, es poden recuperar en un moment posterior per a acabar la presentació telemàtica accedint a l'àrea personal de la Generalitat des de l'apartat “com va el meu”-> “sol·licituds en creació” (https://www.tramita.gva.es/cdc/login.html?idioma=va).