Oltra assegura que la nova renda d'inclusió situarà a la Comunitat Valenciana entre les cinc autonomies amb més cobertura d'Espanya
25/10/2017

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha assegurat que, amb la nova Llei de Renda Valenciana d'Inclusió, la Comunitat Valenciana deixarà de ser la antepenúltima en taxa de cobertura per a situar-se en la "avantguarda" d'aquest tipus de normes, situant-se entre les cinc primeres autonomies de l'Estat espanyol.

Oltra ha fet aquestes declaracions en el debat sobre la totalitat del projecte de llei de la Renda Valenciana d'Inclusió, on ha precisat que amb l'actual prestació de garantia, la inversió per capita del Consell es quedava en 6,45 euros, i ara s'elevarà fins als prop de 50 euros (49,73).

En aquesta línia, la vicepresidenta del Consell, basant-se en un estudi sobre l'impacte econòmic que tindrà l'aplicació del projecte de Llei de Renda Valenciana d'Inclusió realitzat pel departament d'Economia Aplicada de la Facultat d'Economia de la Universitat de València, ha indicat que la nova renda, a més de situar als valencians en la "avantguarda" de les polítiques socials, també tindrà un "important impacte" sobre l'economia.

Així, ha defensat que l'engegada de la nova renda d'inclusió suposa "un pas més en el model d'economia social impulsat pel Consell i tindrà un impacte generador de noves rendes que pot superar els 200 milions d'euros l'any 2020, quan la nova llei estiga aplicada íntegrament, que transferit a les llars es traduirà, al seu judici, en "una major demanda de béns per al sector productiu, la qual cosa repercutirà positivament en el sector empresarial".

Entre les conclusions de l'estudi sobre l'impacte econòmic que tindrà l'aplicació de la llei de Renda Valenciana d'Inclusió, Oltra ha assenyalat que la Universitat estima una tornada en l'àmbit productiu de les empreses valencianes d'1,4 euros per cada euro invertit.

Per a la vicepresidenta, la nova prestació, a més de complir el seu objectiu de lluita contra la pobresa, es produirà una tornada en l'economia en el seu conjunt, de manera que cada euro invertit en aquesta prestació, generarà "una tornada en la societat valenciana d'1,12 euros" i també "més de 3.000 llocs de treball, des de la seua engegada fins a la seua implantació plena l'any 2020".

La nova renda

El projecte de Llei de Renda Valenciana d'Inclusió, que regula l'inici d'una nova prestació que substituirà la renda garantida de ciutadania, ampliarà els requisits per a poder accedir a l'ajuda i el temps de cobertura, per la qual cosa, segons ha detallat la vicepresidenta, "arribarà a més persones".

L'objectiu d'aquest projecte, ha subratllat Mónica Oltra, és oferir "una resposta digna i de justícia a les realitats de carència, de vulnerabilitat i precarització", que han produït un "alarmant increment de l'exclusió social i un debilitament de la cohesió social a la Comunitat Valenciana".

Per açò, aquesta nova prestació permetrà que aquesta ajuda tinga caràcter indefinit, quan la situació de la persona que la sol·licite es mantinga en el temps, perquè l'objectiu és convertir-la en un instrument que realment permeta a les persones "refer el seu projecte de vida", ha manifestat.

Entre la flexibilització dels requisits d'accés a la nova prestació de renda a assenyalat que serà necessari només un any d'empadronament, enfront dels 24 mesos actuals, i l'ampliació de l'edat de para poder sol·licitar-la als 18 anys alhora que s'elimina el límit d'edat per a percebre-la, quan ara era només per a persones d'entre 25 i 65 anys.

El projecte de llei també contempla la creació de diferents tipus de renda, així hi haurà una complementària del treball o de les prestacions que no arriben al 80 per cent del salari mínim interprofessional, i una segona d'Inclusió Social, que es concedirà en funció d'una valoració individual de la persona sol·licitant i que variarà en funció de diversos aspectes.

El cost econòmic previst en el projecte de llei per al seu correcte compliment en els tres pròxims anys s'eleva a 650,1 milions d'euros, segons arreplega la memòria econòmica del projecte de llei, que s'ha aprovat amb l'informe favorable del Consell Econòmic i Social, i amb el conforme del Consell Jurídic Consultiu.

Principals novetats

La nova normativa introdueix novetats significatives com la de contemplar la possibilitat que la renda tinga caràcter indefinit, quan fins ara hi havia un límit de 3 anys, amb una carència de dos.

El projecte de llei també preveu la creació de diferents tipus de renda, una complementària del treball o de les prestacions que no arriben al 80 per cent del salari mínim interprofessional, i una segona d'Inclusió Social, que es concedirà en funció d'una valoració individual de la persona sol·licitant i que variarà en funció de diversos aspectes.

D'aquesta forma, l'import d'aquesta serà de 532 euros en el cas d'un titular, enfront dels 385 actuals, tant en els casos en què la persona no necessite un itinerari d'inserció o d'acompanyament com en els quals sí ho requerisca, i en aquest últim cas, si el sol·licitant renuncia voluntàriament a realitzar-ho mantindrà l'ajuda, però es reduirà fins als 266 euros.

Entre les millores que arreplega el text, també s'inclou la redefinició de les unitats de convivència, de manera que ara dues unitats de convivència podran tenir el mateix domicili, sempre que els serveis socials així ho consideren, i la concentració de les ajudes, de forma que la persona que siga titular de la renda tindrà també accés a beneficis en altres àmbits com l'educatiu o el d'habitatge, sense necessitat d'haver de fer tràmits addicionals.

Entre les millores que arreplega el text, també s'inclou la redefinició de les unitats de convivència, de manera que ara dues unitats de convivència podran tenir el mateix domicili, sempre que els serveis socials així ho consideren, i la concentració de les ajudes, així la persona que siga titular de la renda tindrà també accés a beneficis en altres àmbits com l'educatiu o el d'habitatge, sense necessitat d'haver de fer tràmits addicionals.

A més, amb aquesta norma se simplifica la tramitació i s'estalvia gestió burocràtica, de manera que seran els ajuntaments els que s'encarreguen de fer les valoracions de les persones demandants de la renda, i els serveis centrals de la Conselleria s'encarregaran de la gestió, aconseguint així que els equips municipals puguen centrar-se a fer intervenció sobre el terreny.

Compartir Oltra assegura que la nova renda d"inclusió situarà a la Comu... Compartir Oltra assegura que la nova renda d"inclusió situarà a la Comu... Compartir Oltra assegura que la nova renda d"inclusió situarà a la Comu... Compartir Oltra assegura que la nova renda d"inclusió situarà a la Comu... Compartir