Nota de premsa

El Consell preveu abonar als funcionaris el 50 per cent de l'extra de 2012 quan ingresse el FLA extraordinari i la liquidació de 2014 que es cobra al juliol
08/06/2016

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha anunciat que el Consell preveu abonar el 50 per cent de l'extra pendent de 2012 als empleats públics autonòmics abans d'estiu, una vegada la Comunitat Valenciana reba la quantitat pendent de la liquidació de l'exercici de 2014 (uns 700 milions d'euros) que el Govern central abona a les autonomies en el mes de juliol, a més del FLA extraordinari o una part substancial d'aquest. Aquestes són les previsions que maneja la Conselleria d'Hisenda després d'aconseguir el desbloqueig del FLA extraordinari i de l'ordinari, que ascendeix a 203 milions per a la primera meitat de l'any, un import calculat sobre el límit de dèficit del 0,3 per cent del PIB, atés que el Govern no ha gestionat encara l'increment fins al 0,7 per cent acordat posteriorment.

L'extra pendent de 2012 (que suposa uns 150 milions en el cas dels empleats públics valencians) ja la van cobrar a l'abril i maig els funcionaris de l'Estat, però a la Comunitat Valenciana no es va poder abonar en negar-se el Ministeri d'Hisenda a entregar una bestreta a compte del finançament de la Generalitat de 2014 i que el Govern central no paga fins a juliol. Això, unit al bloqueig del FLA ordinari i extraordinari, a diferència del que ha ocorregut en 2015, és el que va impedir la necessària liquiditat. Aqueixes tensions de tresoreria, com a conseqüència, si no hi ha altre remei, de l'injust finançament autonòmic, no van permetre la restitució completa de l'extra suprimida pel Govern en 2012.

"Els 1.300 milions que pareix que cobrarem del FLA no són els 1.800 que esperàvem, però sí que ajuden a distensionar la Tresoreria", ha assenyalat Vicent Soler, que ha recordat que "la Comunitat Valenciana era a més l'única autonomia que fins fa uns dies continuava tenint bloquejat l'accés al FLA ordinari, com a conseqüència de la dura negociació que ha dut a terme el Consell amb el Govern central en l'elaboració del Pla d'Ajust per a no aplicar retalls en serveis públics fonamentals".

Així mateix, el Govern central només ha transferit fins al moment en bestretes el 43 per cent dels fons de la liquidació de 2014, uns diners que són de la Comunitat Valenciana, però que l'executiu central no abona fins a dos anys després. No obstant això, l'any passat per aquestes mateixes dates havia enviat a l'anterior Consell el 73 per cent dels recursos que integraven la liquidació de 2013. L'abonament de la quantitat pendent per la liquidació de 2014 suposaria uns 700 milions.

A partir d'ara, el FLA extraordinari, que cobreix la desviació del dèficit autoritzat en 2015, permetrà abonar milers de factures i alleujarà els greus problemes de liquiditat, de manera que, amb la liquidació del model, al juliol es podria fer front a l'abonament de l'extra.

Un terç menys

En el supòsit de confirmar-se l'aprovació d'un tram de 1.300 milions d'euros en FLA extraordinari, aqueixa quantitat se sumarà als 203 milions del FLA ordinari i els 536 milions rebuts fins ara com a bestretes de la liquidació. D'aquesta manera, la Generalitat hauria rebut en aquestes altures de l'any un total de 2.039 milions per part de l'Estat. Aqueixa xifra encara seria un terç inferior a la quantitat que el Govern central va injectar a l'anterior Consell del PP l'any passat en aquestes mateixes dates (2.954 milions).

Vicent Soler ha reiterat la necessitat d'acabar amb aquesta situació de dependència i d'estar a costa de l'arbitrarietat del ministeri, i per a això "l'única forma és disposar d'un nou model de finançament que ens dote dels recursos que ens corresponen i que ens permeta acabar amb el FLA i deixar de dependre de la respiració assistida de l'Estat". "En l'actual context, el FLA és necessari, però suposa una doble estafa, primer perquè és un crèdit i segon perquè augmenta el deute que tenim. El FLA suposa canviar drets per préstecs", hi ha assenyalat.

Complir promeses

D'altra banda, la secretària autonòmica d'Hisenda, Clara Ferrando, ha assenyalat que "des del Consell hem lluitat per complir la promesa de tornar el 50 per cent de la paga extra pendent als funcionaris, una retribució que es va arrabassar a tots els empleats públics per imposició del Govern central".

"És de justícia que els empleats públics de la Generalitat reben els diners que els correspon i, a més, que els reben en els mateixos termes en què ho han fet els funcionaris de l'Estat. El contrari suposaria un greuge comparatiu impensable", hi ha indicat la secretària autonòmica. Clara Ferrando ha explicat que des del Consell sempre es va tindre la intenció d'abonar aquesta retribució i per això es va incloure en els Pressupostos de la Generalitat per a 2016.

Compartir El Consell preveu abonar als funcionaris el 50 per cent de l"... Compartir El Consell preveu abonar als funcionaris el 50 per cent de l"... Compartir El Consell preveu abonar als funcionaris el 50 per cent de l"... Compartir El Consell preveu abonar als funcionaris el 50 per cent de l"... Compartir