Nota de premsa

Igualtat crea dues aplicacions gratuïtes per a previndre la violència de gènere entre adolescents
10/12/2016

La Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives ha desenvolupat, a través de la Direcció General de l'Institut Valencià de les Dones i per la Igualtat de Gènere, sengles aplicacions gratuïtes per a dispositius mòbils dirigides a adolescents i a pares i mares, amb les quals tracta de donar ferramentes per a detectar i atallar situacions de violència de gènere entre els més joves.

Una de les aplicacions, titulada D'igual a igual, està dirigida als adolescents, i a través d'una sèrie de preguntes els permet detectar les situacions de maltractament, a més de facilitar-los informació sobre tots els recursos amb què compte l'Administració valenciana per a denunciar aquest tipus de casos. D'una altra banda, l'aplicació Ni més Ni menys, és una guia per a pares i mares.

El secretari autonòmic d'Inclusió i de l'Agència Valenciana de la Igualtat, Alberto Ibáñez, ha destacat la importància de dotar la ciutadania de ferramentes com aquesta, que els permeten detectar situacions que constitueixen violència de gènere i que moltes vegades passen desapercebudes, com ara el control del mòbil de les xiques o de amb qui es relacionen més enllà de la parella.

Ibáñez ha assenyalat que, segons les dades de l'últim semestre, s'han posat 253 denúncies directament per les dones víctimes de maltractaments, enfront de les 21 denúncies posades per persones de l'entorn familiar d'aquestes, la qual cosa, al seu parer, evidencia que ha arribat el moment d'ampliar el focus i no centrar-lo només en la víctima com a responsable última d'interposar la denúncia.

En aquest sentit, ha destacat la importància de ferramentes com aquestes aplicacions, que van dirigides també a les persones que estan prop de les víctimes i que els permeten "derrocar els murs i lluitar contra la violència masclista".
Per la seua banda, la directora general de l'Institut de les Dones, María Such, ha explicat que amb aquesta iniciativa, la Conselleria busca "ajudar tant les famílies com les joves en la prevenció, la detecció i l'actuació enfront de la violència masclista".

María Such ha assenyalat que les xifres de xiques en situació de maltractament o de risc per part de les seues parelles "estan creixent alarmantment". Així, ha assenyalat que l'any 2014 les víctimes de violència de gènere menors d'edat van augmentar un 15,4 % i els maltractadors menors d'edat, un 18,4 %.

Respecte d'això, la directora general ha destacat la necessitat de "prestar atenció a actituds que són l'antesala de la violència i que es donen molt sovint entre adolescents". Per això, la Generalitat "ha augmentat les accions preventives entre la població jove, i llança ara aquesta nova iniciativa dirigida tant als i les joves com a les famílies", ha precisat.

Aplicació GVA Ni més Ni menys

L'aplicació GVA Ni més Ni menys, desenvolupada per la Conselleria d'Igualtat, proposa una guia a fi de proporcionar pautes d'actuació a les famílies sobre què fer a casa per a previndre la violència. Aquesta guia ofereix informació per a saber detectar les situacions de risc i com ajudar la víctima, si així fóra.

L'aplicació, entre altres qüestions, apunta que tant davant d'un canvi de comportament d'una jove, com puga ser deixar d'eixir amb els seus amics i amigues, no mostrar interés per les activitats que sempre li han agradat o estar evasiva, com si s'intueix que està controlada per la seua parella, serà fonamental acostar-se a ella i comunicar-s'hi.

Aplicació GVA d'Igual a Igual

Amb l'aplicació GVA d'Igual a Igual, la Conselleria d'Igualtat es proposa ajudar la joventut a identificar les primeres fases d'actituds masclistes i a identificar aquestes conductes, així com a desmuntar la principal estratègia, que és la seua naturalització.

En aquest sentit, Such ha explicat que els micromasclismes són sovint "pràctiques inconscients i quasi sempre imperceptibles, actuen per acumulació i tendeixen a perpetuar una distribució injusta de drets i oportunitats entre dones i homes".

Precisament, ha advertit, "aquestes relacions desiguals es donen també entre la joventut, quan s'estan construint les primeres relacions de parella".

Compartir Igualtat crea dues aplicacions gratuïtes per a previndre la v... Compartir Igualtat crea dues aplicacions gratuïtes per a previndre la v... Compartir Igualtat crea dues aplicacions gratuïtes per a previndre la v... Compartir Igualtat crea dues aplicacions gratuïtes per a previndre la v... Compartir