Nota de premsa

L'Hospital General de València realitza la primera resecció hepàtica per via robòtica de la Comunitat
16/01/2018
L"Hospital General de València realitza la primera resecció hepàtica per via robòtica de la Comunitat

La Unitat de Cirurgia Hepàtica Laparoscòpica Avançada de l'Hospital General de València ha realitzat amb èxit la primera resecció hepàtica robòtica a la Comunitat Valenciana.

José Mir Labrador, coordinador d'aquesta unitat, ha explicat que, en aquesta primera intervenció, "la pacient presentava problemes en la vesícula biliar i un tumor benigne hepàtic en el segment huit, és a dir, en un segment posterior, per la qual cosa se li ha realitzat una hepatectomia limitada i una colecistectomia per via robòtica".

Aquesta és una intervenció complexa en què el cirurgià ha d'abordar el segment posterior i el robot quirúrgic permet que puga accedir a zones difícils, on no es pot accedir amb la cirurgia laparoscòpica convencional, i que els moviments siguen més precisos.

En la major part dels centres aquesta intervenció s'hauria realitzat per cirurgia oberta, "nosaltres ho haguérem fet per laparoscòpia avançada, però com que disposem del Da Vinci l'hem abordat per cirurgia robòtica perquè, com que és un segment posterior, ens ha permés accedir amb el material que utilitzem per a treballar i tindre millor visió del camp quirúrgic i una millor mobilitat", ha afegit Mir.

La intervenció ha durat tres hores i a la pacient se li ha donat l'alta en menys de dos dies, quan amb la cirurgia oberta hauria requerit, almenys, quatre o cinc dies d'hospitalització.

Cristóbal Zaragoza, cap del Servei de Cirurgia General i Digestiva i de Cirurgia Major Ambulatòria, ha explicat que la Unitat de Cirurgia Hepàtica Laparoscòpica Avançada, formada ara fa un any, "ha dut a terme en 2017 més de 60 cirurgies hepàtiques, de les quals més del 93 per cent han sigut per via mínimament invasiva. Açò ens situa, novament, al capdavant en aquest tipus de processos quirúrgics a Espanya".

Respecte a l'experiència de José Mir per a abordar aquest tipus d'intervencions, Zaragoza ha insistit en el fet que ha sigut fonamental la formació en cirurgia laparoscòpica hepàtica avançada que ja té i la formació que ha rebut en cirurgia robòtica. "Mir és un dels pocs cirurgians que hi ha a Espanya amb aquesta formació i el robot simplifica el que ja sap fer, de tal manera que els resultats seran millors, amb més seguretat, eficàcia i mínima agressió", ha assenyalat Zaragoza.

Pioners en cirurgia robòtica

L'Hospital General de València va ser el primer a la Comunitat a fer la primera operació amb cirurgia robòtica, gràcies a la incorporació dels serveis de Cirurgia General i de l'Aparell Digestiu i Cirurgia Major Ambulatòria, Ginecologia, Urologia i Cirurgia Toràcica.

La cirurgia robòtica consisteix a realitzar un procediment quirúrgic mitjançant braços robotitzats, sempre controlats des d'una consola externa pel cirurgià. Gràcies a la visió tridimensional que ofereix i a l'ús d'instrumental articulat que hi incorpora, redueix les limitacions de la cirurgia laparoscòpica i permet que el cirurgià puga realitzar intervencions quirúrgiques radicals amb menys risc i millor recuperació postoperatòria.

Compartir L"Hospital General de València realitza la primera resecció hepàtica per via robòtica de la Comunitat Compartir L"Hospital General de València realitza la primera resecció hepàtica per via robòtica de la Comunitat Compartir L"Hospital General de València realitza la primera resecció hepàtica per via robòtica de la Comunitat Compartir L"Hospital General de València realitza la primera resecció hepàtica per via robòtica de la Comunitat Compartir

Arxius relacionats