Nota de premsa

Barceló aposta per incorporar la categoria de gènere com a determinant de salut en totes les investigacions sanitàries
11/02/2019
Barceló aposta per incorporar la categoria de gènere com a determinant ...

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha defensat hui la importància d'incorporar la categoria del gènere com a determinant de salut en totes les investigacions sanitàries, "perquè és una oportunitat per a innovar en el coneixement científic".

La consellera ha transmés aquest missatge en la jornada que ha tingut lloc al Centre d'Investigació Príncep Felip de València, amb motiu de la commemoració del Dia Mundial de la Xiqueta i la Dona en la Ciència, i en la qual han sigut reconeguts un total de 17 projectes d'investigació sanitària de la Comunitat Valenciana amb perspectiva de gènere.

"Hui és un dia per a despertar l'interés en la ciutadania sobre el paper que exerceixen moltes dones en el món de la ciència i la investigació, i acostar les xiquetes a la ciència i remoure tots els obstacles que encara hui s'hi interposen", ha assenyalat Barceló, després de defensar la lluita necessària per la igualtat "també en la investigació sanitària".

La titular de Sanitat ha valorat la tasca de les investigadores "en generar coneixement que puga contribuir a millorar la salut de les dones", i ha recordat l'informe del CSIC sobre dones investigadores, que constata que el nombre de dones és menor a mesura que s'ascendeix en la carrera científica, "i això malgrat que el 60 % dels títols universitaris els obtenen dones i almenys el 45 % dels doctorats".

Al seu parer, la distància entre el nombre de dones en el primer escaló de la carrera acadèmica, i l'escassa o nul·la presència en els llocs directius dels diversos organismes públics d'investigació, "mesura la distància entre les societats democràtiques avançades i aquelles que encara no han assolit els mèrits per a ser denominades com a tals, i en això queda molt de camí per recórrer".

Des de la Conselleria de Sanitat s'ha avançat en la línia del que s'ha establit per l'Espai Europeu d'Investigació (ERA) per al període 2015-2020 a l'hora de corregir els desequilibris de gènere en les institucions i organismes que prenen decisions en matèria d'investigació.

Així, sis de les set fundacions d'investigació que depenen de la Conselleria tenen ja un pla d'igualtat. Els objectius són acabar amb les desigualtats entre les treballadores i treballadors (més de 700 dones en plantilla) i lluitar contra l'assetjament i la violència en el treball, suprimir la bretxa salarial o fomentar la coresponsabilitat, entre altres.

Reconeixement institucional

En l'acte s'han reconegut un total de 17 projectes d'investigació sanitària que han incorporat la perspectiva de gènere, enfront dels 12 de l'any passat: tres d'aquests són de l'Institut d'Investigació d'Alacant Isabial, quatre de Fisabio, dos de l'Incliva, tres de la Fundació Hospital General FIHGUV, tres de l'ISS La Fe i dos del Centre d'Investigació Príncep Felipe (CIPF).

Entre els temes abordats en les investigacions premiades, la influència del gènere en la malaltia inflamatòria intestinal, la violència de gènere en persones seropositives, les desigualtats en el cribratge del càncer colorectal a partir de l'elaboració d'un índex de nivell socioeconòmic o les desigualtats per gènere derivades de la inèrcia diagnòstica en els factors més prevalents de risc cardiovascular.

Altres projectes s'han centrat per exemple en la neuroinflamació i les alteracions en la plasticitat cerebral en adolescents amb abús d'alcohol i les diferències de gènere, biomarcadors i teràpies; la nutrició personalitzada basada en fets, o la investigació aplicada en la detecció de la violència de gènere.

Compartir Barceló aposta per incorporar la categoria de gènere com a de... Compartir Barceló aposta per incorporar la categoria de gènere com a de... Compartir Barceló aposta per incorporar la categoria de gènere com a de... Compartir Barceló aposta per incorporar la categoria de gènere com a de... Compartir

Arxius relacionats