Nota de premsa

El projecte LliureX de la Generalitat rep el premi Open Awards 2019 a la innovació tecnològica oberta en el camp de l'educació
21/06/2019
El projecte LliureX de la Generalitat rep el premi Open Awards 2019 a la innovació tecnològica oberta en el camp de l"educació

- Els premis que atorga OpenExpo Europe reconeixen la tasca de promoció de la innovació de codi obert


El projecte LliureX de la Generalitat ha rebut el premi Open Awards 2019 per la contribució que fa a la innovació tecnològica oberta en el camp de l'educació.

Els Open Awards són els premis que lliura cada any l'organització d'OpenExpo Europe, la fira internacional de codi obert ('open source') i programari lliure, que té lloc aquests dies a Madrid. La trobada és l'esdeveniment empresarial més gran d'Europa dedicat a economia mundial oberta ('open world economy'), la qual cosa engloba tant innovació tecnològica oberta com dades obertes aplicades a tots els sectors de l'economia.

L'organització ha lliurat la Menció d'Honor en la categoria de codi obert en educació i serveis socials ('Open Source in Education/Social Services') al responsable del projecte LliureX, David Montalvà, de la Direcció General de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (DGTIC), per l'aportació que fa en el camp de l'educació.

Els Open Awards 2019 reconeixen i recompensen les iniciatives de l'últim any en innovació tecnològica oberta i les persones que han exercit un paper important en el sector, per la seua participació i compromís.

LliureX, referent mundial en programari lliure per a educació

LliureX és una distribució GNU/Linux de baixada gratuïta (lliurex.net.net), disponible en valencià i castellà. En 2005 la Generalitat va començar a implantar la primera versió de LliureX als centres escolars, la qual cosa implicava no només canviar el sistema operatiu dels centres sinó també la incorporació de noves eines TIC en el procés d'aprenentatge.

LliureX ofereix un sistema operatiu i les últimes versions de més de 450 aplicacions i recursos, com el paquet ofimàtic LibreOffice i altres aplicacions d'ús a les aules i en l'entorn privat, ja siguen de programació, edició audiovisual i pàgines web, ensenyament d'idiomes, etc.

Actualment, la distribució lliure de la Generalitat està instal·lada en més de 120.000 ordinadors del sistema educatiu, en tots els centres educatius públics valencians, i s'ha convertit en referent mundial de les distribucions educatives basades en programari lliure.

El responsable del projecte en la DGTIC ha destacat que "encara que l'arrancada va ser dura i no exempta de problemes, amb els anys s'ha demostrat que és una aposta vàlida i completament fiable, que permet portar les bondats del programari lliure, és a dir compartir, col·laborar i millorar, a les aules valencianes".

Montalvà ha explicat que "LliureX és un referent mundial tant pels recursos dedicats com per les funcionalitats i serveis que ofereix als docents, la qual cosa s'ha reafirmat amb la versió de 2017, que ens va permetre avançar un pas més amb la implantació del model de centre".

El model de centre "ens ha permés traure LliureX del seu únic entorn d'ús, que era l'aula d'informàtica, i estendre'l a tots els espais dels col·legis i instituts, la qual cosa motiva que se'n faça un ús més generalitzat i facilita als professors accedir als treballs dels alumnes des del seu departament, sala de professors o biblioteca, per a avançar correccions i preparar materials, independentment d'on es troben", ha afegit Montalvà.

LliureX centralitza, amb aquest model, tota la informàtica del centre en els servidors LliureX i facilita la gestió remota de les incidències, la qual cosa millora enormement el manteniment dels equips informàtics, ja que redueix els desplaçaments i el temps de resposta en l'assistència tècnica als centres.

Aquesta versió ja ha generat més de 28.000 baixades, especialment des d'Espanya, els Estats Units i altres països del centre i el sud d'Amèrica. El director general de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions, Pedro Pernías, ha explicat que "la versió ha rebut molt de suport dels usuaris i la comunitat del programari lliure i va motivar la nostra presència en l'últim congrés europeu d'Ubuntu que tingué lloc a Gijón".

Segons Pernías, "LliureX és el millor exemple que l'aposta pública valenciana pel programari lliure pot millorar la vida de les persones. Gràcies a aquest projecte, podem reduir la bretxa digital, ja que els usuaris amb menys recursos poden accedir a programari de qualitat de manera gratuïta i, a més, allargar la vida útil dels seus equips informàtics i continuar usant ordinadors que amb programari privatiu ja haurien quedat inservibles".

A més, Pernías ha avançat que la nova versió, LliureX 19, està a punt d'eixir a la llum, cosa que esperem que ocórrega al llarg del pròxim mes de juliol". La nova versió inclourà moltes novetats entre les quals destaca una renovació del disseny i algunes funcionalitats i aplicacions molt demanades, com ara la gestió de quotes d'espai en disc i noves configuracions d'escriptori.

Compartir El projecte LliureX de la Generalitat rep el premi Open Awards 2019 a la innovació tecnològica oberta en el camp de l"educació Compartir El projecte LliureX de la Generalitat rep el premi Open Awards 2019 a la innovació tecnològica oberta en el camp de l"educació Compartir El projecte LliureX de la Generalitat rep el premi Open Awards 2019 a la innovació tecnològica oberta en el camp de l"educació Compartir El projecte LliureX de la Generalitat rep el premi Open Awards 2019 a la innovació tecnològica oberta en el camp de l"educació Compartir

Arxius relacionats