Nota de premsa

Ximo Puig aposta per incrementar el suport a la investigació aplicada per a incentivar l'interés per la ciència i refermar la societat del coneixement
15/07/2019
Ximo Puig aposta per incrementar el suport a la investigació aplicada per a incentivar l"interés per la ciència i refermar la societat del coneixement

- Destaca que el Congrés Internacional de Matemàtica Industrial i Aplicada, que ha tingut lloc a València, mostra "la fortalesa de la comunitat científica valenciana"
- Subratlla la importància de destinar recursos a una ciència que "trasllada els èxits de la investigació a tots els camps de l'activitat i l'interés humà"

València
. El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha subratllat, durant l'obertura del Congrés Internacional de Matemàtica Industrial i Aplicada (ICIAM, per les sigles en anglés), que els poders públics han "d'acréixer el suport a la investigació" que desenvolupen els i les professionals d'aquest camp i també "implicar-se en l'atracció cap a les matemàtiques" de personal investigador nou.

Puig, en un acte que ha comptat amb la presència de Sa Majestat el Rei Felip VI, ha assegurat que les matemàtiques ocupen "un lloc central" en el futur de la Comunitat i en l'aterratge definitiu d'aquesta en la societat del coneixement, ja que, tal com ha expressat, aquesta ciència "trasllada els èxits de la investigació a tots els camps de l'activitat i l'interés humà".

El titular del Consell ha insistit, a més, en la importància de les matemàtiques perquè "permeten avançar en la previsió de successos futurs, des de les fallades d'una màquina, a les malalties o els efectes negatius del canvi climàtic".

"Aquest és un objectiu que concerneix Europa, Espanya i la Comunitat Valenciana, respecte del qual ens agradaria que cresquera el nombre de persones interessades per la ciència i les matemàtiques", ha prosseguit Puig, el qual hi ha afegit que la metodologia matemàtica és "molt útil per a la governança d'aquestes societats líquides i complexes".

El cap del Consell ha assenyalat que les societats contemporànies necessiten la "inquietud, vocació i riquesa creativa de les matemàtiques" perquè siguen "més segures, sostenibles i eficients", encara que sempre "enaltint elevats nivells de llibertat, justícia i ètica".

Puig ha afirmat, a més, que la Comunitat és una societat "hospitalària, oberta i compromesa amb la investigació" i que l'arribada a València d'aquest congrés, "que ha viatjat per tot el món", expressa "la fortalesa de la comunitat científica valenciana i de les institucions universitàries".

Durant l'obertura de l'esdeveniment s'han lliurat també els premis que l'ICIAM atorga cada quatre anys amb motiu del congrés que ofereix, i que en aquesta ocasió han recaigut en el professor de la Universitat de Stanford, George Papanicolaou; el professor de l'Escola Federal de Zuric, Siddharta Mishra; la professora de la Universitat d'Oslo, Giulia di Nunno; el professor de la Universitat la Sorbona de París, Yvon Maday, i el professor de la Universitat París VII-Denis Diderot, Claude Bardos.

A l'acte també han assistit el ministre de Ciència, Innovació i Universitats, Pedro Duque; l'alcalde de València, Joan Ribó; el conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler; el conseller d'Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà; la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló; la consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà; el conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi Espanya, i la consellera d'Innovació, Universitat, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual.

Compartir Ximo Puig aposta per incrementar el suport a la investigació aplicada per a incentivar l"interés per la ciència i refermar la societat de... Compartir Ximo Puig aposta per incrementar el suport a la investigació aplicada per a incentivar l"interés per la ciència i refermar la societat de... Compartir Ximo Puig aposta per incrementar el suport a la investigació aplicada per a incentivar l"interés per la ciència i refermar la societat de... Compartir Ximo Puig aposta per incrementar el suport a la investigació aplicada per a incentivar l"interés per la ciència i refermar la societat de... Compartir