Nota de premsa

Ximo Puig es reunirà dimarts amb la ministra d'Hisenda per a sol·licitar al Govern una solució que permeta desbloquejar els lliuraments a compte
04/09/2019
Ximo Puig es reunirà dimarts amb la ministra d"Hisenda per a sol·licitar al Govern una solució que permeta desbloquejar els lliuraments a compte

- Puig garanteix que es mantindran "absolutament els drets socials dels valencians" i que no es produirà "cap retallada" que els afecte
- Aposta per una posició de "reivindicació radical dels interessos valencians" i de "diàleg i avanç en la negociació" d'un nou model de finançament autonòmic

València.
El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat que es reunirà dimarts que ve amb la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, a qui demanarà "una solució" per a desbloquejar els lliuraments a compte del Govern d'Espanya a la Generalitat.

Així ho ha avançat en declaracions als mitjans de comunicació després d'una reunió amb el president de la Diputació de Castelló, José Martí, la qual ha tancat la ronda de contactes amb els dirigents de les tres corporacions provincials.

"Plantejarem al Ministeri el que per a nosaltres és fonamental des de la perspectiva conjuntural, que és el compliment dels lliuraments a compte", ha avançat el president, que ha considerat "absolutament necessari" el desbloqueig d'aquestes quantitats "per a garantir la tresoreria i el bon funcionament de les arques de la Generalitat".

En aquest sentit, ha recordat que els lliuraments a compte són "recursos que els ciutadans de la Comunitat Valenciana ja han pagat i que ara han de tornar per a finançar el pressupost de la Generalitat", i ha emmarcat la reunió amb la responsable d'Hisenda en l'exigència d'un nou sistema de finançament autonòmic des del "diàleg i la reivindicació".

"És el que hem fet sempre, amb aquest Govern, amb l'anterior i amb el que vinga en el futur: reivindicació radical dels interessos dels valencians i, al mateix temps, proposició de diàleg i d'avanç en la negociació" d'un nou model de finançament autonòmic, ha assegurat. A més, ha anunciat que reclamarà davant de Montero "la mensualitat que l'exministre Montoro va deixar sense abonar de l'IVA".

"El problema valencià és el mateix ara, abans i demà"

Puig ha afirmat també que "el problema valencià és el mateix ara, abans i demà" i que, per això, la Generalitat "defensarà el mateix ara, abans i demà", amb "rotunditat", per a resoldre'l.

"Davant del nou Govern d'Espanya, la Generalitat tindrà un posicionament clar sobre la defensa d'un sistema just de finançament", ha destacat el cap del Consell, que ha subratllat la necessitat de tindre unes inversions justes i el reconeixement del deute històric.

Així mateix, ha subratllat que les "conseqüències del fet que no s'hagen aprovat els pressupostos generals de l'Estat" no repercutiran en cap cas en les partides relacionades amb els drets socials, ni en els serveis públics fonamentals.

"El Consell de la Generalitat i el president garanteixen absolutament els drets socials dels valencians; no hi haurà cap retallada en els interessos generals dels drets dels valencians", ha afirmat.

Crida a la cohesió

El president ha destacat el treball que s'ha fet en els últims anys per a avançar en la consecució d'un nou sistema de finançament autonòmic i ha apel·lat a la cohesió entre els diversos grups polítics en favor "de l'interés general" de la ciutadania valenciana.

"En aquests anys hem aconseguit cohesió interna, i visibilització a Espanya que la Comunitat Valenciana és la pitjor finançada", ha assenyalat Puig, que ha considerat que, de cara al futur, s'ha de treballar per a "no perdre la cohesió".

Així, ha afirmat que els avanços socials assolits en els últims anys estan "absolutament consolidats" i ha manifestat que "un govern responsable sap el que ha de fer".

Sistema de finançament i reforma fiscal

El titular del Consell s'ha referit també a la necessitat d'una reforma àmplia del sistema de finançament autonòmic, que incloga també una reforma fiscal.

"Hem de treballar per a posar fi al que estem patint pel 'dumping' fiscal que hi ha a Espanya", ha reivindicat Puig, que ha considerat que "no pot passar desapercebuda" l'actitud de la Comunitat Autònoma de Madrid.

En aquest sentit, hi ha afegit que, "quan parlem de finançament, hem de parlar necessàriament també d'una reforma fiscal que garantisca la igualtat entre els espanyols, que en aquests moments no està garantida". El 'dumping' fiscal, ha conclòs, "acaba sent molt danyós per a una concepció solidària, unida i cohesionada d'Espanya".

Compartir Ximo Puig es reunirà dimarts amb la ministra d"Hisenda per a sol·licitar al Govern una solució que permeta desbloquejar els lliuraments a... Compartir Ximo Puig es reunirà dimarts amb la ministra d"Hisenda per a sol·licitar al Govern una solució que permeta desbloquejar els lliuraments a... Compartir Ximo Puig es reunirà dimarts amb la ministra d"Hisenda per a sol·licitar al Govern una solució que permeta desbloquejar els lliuraments a... Compartir Ximo Puig es reunirà dimarts amb la ministra d"Hisenda per a sol·licitar al Govern una solució que permeta desbloquejar els lliuraments a... Compartir

Arxius relacionats