Nota de premsa

L'Hospital General de València obté finançament per a investigar sobre el càncer oral
07/09/2019
L"Hospital General de València obté finançament per a investigar sobre el càncer oral

- El cap d'Estomatologia de l'hospital, José Vicente Bagán, ha obtingut aquesta ajuda competitiva de l'Institut de Salut Carlos III


La Fundació d'Investigació de l'Hospital General Universitari de València ha obtingut una ajuda competitiva de l'Institut de Salut Carlos III per a poder desenvolupar durant tres anys una investigació sobre càncer oral.

La investigació porta per títol: 'Caracterització de marcadors clínics-patològics, patrons d'RNA, epigenètics i microbiota, relacionats amb la transformació maligna de la leucoplàsia oral en càncer oral'.

La leucoplàsia oral és la lesió precancerosa en la boca més coneguda. S'ha constatat la tendència que té a transformar-se en càncer. No obstant això, en l'actualitat encara hi ha un gran desconeixement dels factors que influeixen directament en aquesta degeneració maligna.

Afecta fonamentalment persones de mitjana edat. Si bé era més freqüent en barons, en l'actualitat la incidència entre homes i dones no és tan distinta. El tabac continua sent un factor molt important en el desenvolupament d'aquestes lesions precanceroses en la boca, de la mateixa manera que ocorre amb altres localitzacions, com ara la laringe i el pulmó, entre d'altres.

Els dos objectius principals d'aquesta investigació són "comprovar quines troballes clíniques i histològiques de les leucoplàsies orals influeixen més a l'hora de la possible transformació maligna en càncer oral i, d'altra banda, constatar en quina mesura les alteracions epigenètiques, així com les modificacions en la microbiota oral, influïen en la transformació maligna de la leucoplàsia oral", explica el cap del Servei d'Estomatologia i Cirurgia Maxil·lofacial de l'Hospital General Universitari de València, José Vicente Bagán.

José Vicente Bagán, catedràtic de Medicina Bucal de la Universitat de València i director de l'Escola de Doctorat d'aquesta universitat, és l'investigador principal d'aquest projecte, que es desenvoluparà a l'Hospital General de València, com a centre principal.

Junt amb el Servei d'Estomatologia i Cirurgia Maxil·lofacial, la direcció del qual l'exerceix el doctor Bagán, hi participen també els serveis de Microbiologia, Anàlisis Clíniques i Anatomia Patològica de l'Hospital General de València.

Així mateix, com a centres col·laboradors, hi participaran també el Servei de Cirurgia Maxil·lofacial de La Paz de Madrid, el Departament de Microbiologia i Parasitologia del Centre d'Investigacions Biològiques (CIBUS)-Facultat de Biologia Universitat de Santiago de Compostel·la, la Unitat de Genòmica Parc Científic de Madrid-Biomèdica Molecular Medicine de Madrid i també l'Institut Ramón y Cajal d'Investigació Sanitària (Irycis) Laboratori d'Investigació d'Oncologia Mèdica.

Un total de 210 pacients participaran en la investigació

En aquesta investigació s'inclouran un total de 210 pacients amb leucoplàsia oral, majoritàriament tractats a l'Hospital General de València, i en una proporció inferior els procedents de l'Hospital La Paz de Madrid.

El projecte s'emmarca en l'acció estratègica de salut de l'ISCIII Fons d'Investigacions Sanitàries (FIS), recentment concedit a l'Hospital General de València, a través de la Fundació d'Investigació (FIHGUV) que té, amb una dotació de 92.202 euros per al desenvolupament entre 2020 i 2022.

Compartir L"Hospital General de València obté finançament per a investigar sobre el càncer oral Compartir L"Hospital General de València obté finançament per a investigar sobre el càncer oral Compartir L"Hospital General de València obté finançament per a investigar sobre el càncer oral Compartir L"Hospital General de València obté finançament per a investigar sobre el càncer oral Compartir

Arxius relacionats