Nota de premsa

Un projecte del CIPF per a dissenyar nanofàrmacs contra el càncer de pàncrees és premiat per la Caixa
17/09/2019
Un projecte del CIPF per a dissenyar nanofàrmacs contra el càncer de pà...

- El CIPF és l'únic centre valencià entre els 25 seleccionats d'Espanya i Portugal en la Convocatòria d'Investigació en Salut
- María Jesús Vicent lidera aquesta investigació en la qual col·labora amb grups de la Universitat de Tel-Aviv i la Universitat de LisboaLa doctora María Jesús Vicent, del Laboratori de Polímers Terapèutics del Centre d'Investigació Príncep Felip (CIPF), lidera una de les 25 iniciatives d'investigació en biomedicina i salut d'excel·lència científica seleccionades per la Fundació 'la Caixa'.

Gràcies a l'ajuda concedida per la Caixa, Vicent durà a terme el projecte NanoPanTher, amb el qual dissenyarà nanofàrmacs capaços d'acabar amb les cèl·lules tumorals del pàncrees sense danyar la resta de cèl·lules ni els òrgans sans. També vol desenvolupar una nanovacuna per a previndre la recurrència del tumor anys més tard i augmentar així l'esperança de vida d'aquests pacients des de la prevenció fins a la regressió del tumor.

El càncer de pàncrees és una de les malalties més mortals del món i amb més dificultats en el diagnòstic precoç. Les taxes de supervivència mitjana són inferiors al 10 % per als pacients diagnosticats. L'objectiu de NanoPanTher és crear una nova opció terapèutica que elimine selectivament les cèl·lules de càncer de pàncrees sense danyar els òrgans ni les cèl·lules sanes mitjançant una nova teràpia combinada.

Aquest nou enfocament inclou una nanomedicina de precisió per a inhibir la progressió del càncer i administrar medicaments quimioterapèutics només a les cèl·lules de càncer de pàncrees, i una nanovacuna contra el càncer per a aprofitar el sistema immunitari del pacient i previndre la recurrència del tumor.


L'objectiu és augmentar les taxes de supervivència lliure de malaltia i evitar els greus efectes secundaris potencialment mortals associats amb moltes teràpies contra el càncer.

Vicent és la investigadora principal del projecte NanoPanTher, en el qual col·labora amb el laboratori d'Helena F. Florindo, de la Universitat de Lisboa, i el grup de la Ronit Satchi-Fainaro, de la Universitat de Tel-Aviv.

La directora del CIPF, Deborah J. Burks, ha assenyalat que "estem molt orgulloses de María Jesús Vicent i els seus col·laboradors. És una convocatòria molt competitiva a la qual s'han presentat més de 600 projectes, i el fet que un projecte del CIPF aconseguisca aquest finançament destaca el valor avantguardista de la nostra investigació que té la finalitat de millorar la qualitat de vida dels pacients".

Isidro Fainé, president de la Caixa, i Pedro Duque, ministre de Ciència, Innovació i Universitats, han lliurat aquest dilluns a Barcelona les ajudes a un total de 79 projectes d'investigació i innovació d'excel·lència nacionals i internacionals. L'objectiu d'aquesta convocatòria és potenciar projectes d'excel·lència en la lluita contra les malalties de més impacte, com les oncològiques, neurològiques, cardiovasculars i infeccioses.

En la segona edició de la Convocatòria d'Investigació en Salut de la Fundació la Caixa, s'han presentat un total de 632 projectes d'Espanya i Portugal, dels quals només 25 han sigut premiats per la seua excel·lència científica i l'impacte social; entre aquests, el projecte liderat per María Jesús Vicent.

Juntament amb la investigadora del CIPF, també han sigut premiats grups líders d'Espanya i Portugal com, per exemple, Luis Serrano, del CRG, María A. Blasco, del CNIO, Eduard Batlle, de l'IRB i Marc Claret, d'IDIBAPS.

Compartir Un projecte del CIPF per a dissenyar nanofàrmacs contra el cà... Compartir Un projecte del CIPF per a dissenyar nanofàrmacs contra el cà... Compartir Un projecte del CIPF per a dissenyar nanofàrmacs contra el cà... Compartir Un projecte del CIPF per a dissenyar nanofàrmacs contra el cà... Compartir

Arxius relacionats