Nota de premsa

Martínez Dalmau destaca a Palerm l'aposta del Consell per a aconseguir la transició a una economia circular i un turisme sostenible
16/10/2019

- El vicepresident segon i conseller d'Habitatge participa en l'assemblea general de la Conferència de Regions Marítimes Perifèriques
- Defensa l'aposta de la Generalitat per la regeneració urbana i l'ús de materials relacionats amb la innovació ecològicaEl vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau, ha posat en relleu en la seua intervenció que "el Govern Valencià està compromés a establir un model de desenvolupament urbà sostenible, inclusiu i resilient, basat en la reducció dels impactes ambientals", i per a això "promourem una estratègia sostenible per a mitigar els impactes de les activitats humanes en el territori, tal com s'estableix en l'Acord del Botànic d'Alacant".

Martínez Dalmau participa a la ciutat italiana de Palerm en l'assemblea general de la Conferència de Regions Perifèriques Marítimes (CRPM) per a explicar els projectes de la Generalitat en matèria d'economia circular, especialment en relació amb el turisme sostenible.

Així mateix, s'ha referit a l'estratègia espanyola d'economia circular 'Circular Espanya 2030' que implica una col·laboració estreta dels governs regionals, de les administracions locals i els agents involucrats per a dur a terme accions basades en la producció, el consum, la gestió de residus, les matèries primeres secundàries i la reutilització de l'aigua.

El vicepresident segon ha incidit en la necessitat d'un model alternatiu al lineal actual, basat en la prevenció, la reutilització, la reparació, el recondicionament i el reciclatge de residus per a aprofitar millor els recursos disponibles, "un model que promoga un flux circular de recursos i productes reciclats, per a mantindre la seua utilitat i valor".

Martínez Dalmau ha explicat com la indústria de la construcció ha de contribuir a la innovació ecològica. Referent a això, ha assenyalat que "és essencial que els materials i els productes de construcció canvien a una vida circular, es tornen reciclables i reutilitzables, i generen la mínima quantitat de deixalles possible. Apostem per desenvolupar materials, productes i processos avançats de manera ecoeficient, amb baix impacte ambiental i alta sostenibilitat".

A més, també "cal promoure l'ús de recursos provinents de la reutilització i el reciclatge i transformar la màxima quantitat de deixalles en matèries primeres secundàries". Per tant, "minimitzar el consum de recursos naturals i l'impacte ambiental".

El titular d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica ha posat l'accent en l'hàbitat i els edificis, tenint en compte que "l'obsolescència dels edificis compromet sovint la sostenibilitat del turisme".

També ha al·ludit a la rehabilitació i la regeneració urbana com a objectiu prioritari per a la Generalitat.

Així mateix, ha advocat per considerar els edificis i les cases com un producte sense fi, que pot adquirir transformacions espacials i transformar-se per a noves formes d'ús "a través del seu manteniment adequat i, amb la seua actualització, poden adaptar-se a nous beneficis, requisits d'espai o noves formes de vida sense generar desaprofitaments".

Projectes europeus

Dalmau també ha presentat els objectius i els resultats de diversos projectes europeus en què treballa la Conselleria d'Habitatge per a implementar criteris d'economia circular en les polítiques del Govern. Són projectes del programa europeu 'Interreg' orientats a la cooperació entre diferents regions europees.

En concret, ha presentat el projecte 'Reduces', l'objectiu principal del qual és implementar els criteris d'economia circular en la normativa de disseny d'habitatges de la Comunitat Valenciana (DC--09).

Martínez Dalmau ha conclòs la seua intervenció fent una aposta per les accions que prenen diferents departaments de la Generalitat "per a promoure models comercials específics per al sector turístic que afavorisquen la transició del sector cap a una economia circular i ecològica".

A la sessió institucional de la CRPM també ha assistit la directora de l'Institut Valencià de l'Edificació (IVE), Begoña Serrano. L'IVE manté línies de treball i projectes focalitzats en els interessos de les regions membres, en àrees com la governança europea, l'energia i el canvi climàtic, el veïnatge i el desenvolupament. La CRPM reuneix 160 regions de 25 estats de la Unió Europea.

Compartir Martínez Dalmau destaca a Palerm l"aposta del Consell per a aconseguir la transició a una economia circular i un turisme sostenible Compartir Martínez Dalmau destaca a Palerm l"aposta del Consell per a aconseguir la transició a una economia circular i un turisme sostenible Compartir Martínez Dalmau destaca a Palerm l"aposta del Consell per a aconseguir la transició a una economia circular i un turisme sostenible Compartir Martínez Dalmau destaca a Palerm l"aposta del Consell per a aconseguir la transició a una economia circular i un turisme sostenible Compartir

Arxius relacionats