Nota de premsa

Ximo Puig reclama la implicació de la Unió Europea per a reconstruir el Baix Segura perquè 'tots els mitjans i totes les mans són necessaris'
18/10/2019
Ximo Puig reclama la implicació de la Unió Europea per a reconstruir el...

- Insta a actuar amb "empenyiment polític" i a treballar amb "perseverança" enfront de l'emergència climàtica
- Considera que la Unió Europea ha de liderar "la construcció d'un espai de diversitat, cooperació i inclusió amb un profund sentit democràtic"
- Ha presentat la conferència del vicepresident primer de la Comissió Europea, Frans Timmerman

Alicante.
El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha reclamat la implicació de la Unió Europea per a poder superar els danys i iniciar el procés de reconstrucció del Baix Segura després del temporal de pluges ocorregut el mes de setembre passat. "Ara necessitem totes les mans i tots els mitjans, també els de la Unió Europea", ha destacat.

Així, el cap de l'executiu valencià ha instat a "anar més enllà" i, a més de reparar els danys provocats per la DANA, "preparar" les infraestructures i el teixit productiu d'aquesta comarca per a previndre episodis similars futurs.

En aquest sentit, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha reivindicat la necessitat d'actuar amb "empenyiment polític" enfront de l'emergència climàtica a través d'actuacions que tenen com a base la "iniciativa i la perseverança".

En aquests termes s'ha pronunciat el president durant la seua participació en la conferència organitzada pel Club Diario Información, en la qual ha presentat al vicepresident primer de la Comissió Europea i futur vicepresident executiu de la Comissió Europea per a l'Acord verd europeu, Frans Timmermans.

"Les polítiques mediambientals són una qüestió que necessita empenyiment polític i molta capacitat de convicció perquè les bones intencions es convertisquen en mesures concretes que, a més, es complisquen", ha afirmat el president, que ha considerat "una bona notícia" que siga Timmermans qui estiga al capdavant de la coordinació d'aquesta àrea en la Comissió.

En aquest sentit, ha explicat que, en el seu viatge la setmana passada a Brussel·les, va plantejar al vicepresident de l'organisme comunitari "la necessitat d'una estratègia europea específica per al Mediterrani", que, ha recordat, és "una de les zones que més s'estan veient afectades pel canvi climàtic".

"En això també hem coincidit i hui està ací per a conéixer de primera mà els efectes de la DANA del passat mes de setembre", ha manifestat, i ha recordat que, encara que en el Mediterrani sempre s'han donat fenòmens com les pluges torrencials, "el que diuen els estudis és que amb el canvi climàtic, aquests episodis es tornaran cada vegada més intensos i perillosos".

Per això, ha ressaltat que "ha arribat l'hora d'actuar" i ha reivindicat que "l'emergència climàtica i totes les mesures encaminades a combatre-la són el fet més rellevant per a l'agenda europea dels pròxims anys".

"Solidaritat" i "unitat" al Baix Segura

"Fa poc més d'un mes el Baix Segura i altres comarques de la Comunitat Valenciana van veure com l'aigua ho cobria tot. Les riuades van arrasar habitatges, negocis i infraestructures i, amb aquests, somnis, il·lusions i projectes de futur", ha recordat.

No obstant això, encara que ha reconegut que "els primers moments van ser, lògicament, de tristesa i descoratjament", posteriorment "es van transformar en una ferma voluntat de recuperació".

Així, ha subratllat "la solidaritat dels agents socials i la unitat d'acció de totes les administracions" que, ha assenyalat, "van demostrar que la unió fa la força".

Europeisme

D'altra banda, ha destacat la labor del vicepresident de la Comissió Europea a favor d'"un profund europeisme", i ha defensat que "si la idea d'Europa i la Unió Europea té hui algun sentit és el de la construcció d'un espai de diversitat, cooperació i inclusió amb un profund sentit democràtic".

Per això, ha considerat que la Unió ha de ser "un autèntic espill on la resta del món puga mirar-se", en un moment en què, ha denunciat, hi ha reptes com "els populismes, l'entossudiment i el proteccionisme nacionalista".

"El mateix ocorre amb la crisi climàtica, i Europa ha de ser exemple de compromís i compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible", hi ha afegit.

Així, ha conclòs, són necessaris "líders polítics amb conviccions" i amb la capacitat de reunir "suports suficients perquè les intencions, els gestos i les paraules s'acaben traduint en accions concretes".

Compartir Ximo Puig reclama la implicació de la Unió Europea per a reco... Compartir Ximo Puig reclama la implicació de la Unió Europea per a reco... Compartir Ximo Puig reclama la implicació de la Unió Europea per a reco... Compartir Ximo Puig reclama la implicació de la Unió Europea per a reco... Compartir