Nota de premsa

Ximo Puig reivindica el protagonisme de la ciència, la tecnologia i l'emprenedoria per a continuar avançant com a societat
25/11/2019
Ximo Puig reivindica el protagonisme de la ciència, la tecnologia i l"e...

- "Davant de la incultura, ciència; davant de la postveritat, ciència; davant del fanatisme, ciència", assenyala el responsable de la Generalitat en l'acte d'entrega dels Premis Jaume I 2019
- Destaca la necessitat d'un marc estable per a impulsar la inversió en I+D+I i destaca els "passos ferms" del Consell en el seu suport a l'activitat científica i investigadora


València.
El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha reivindicat el protagonisme de la ciència, la tecnologia i l'emprenedoria per a continuar avançant "junts" com a societat i per a rebatre les "postveritats imaginades" i desemmascar les realitats "paral·leles".

"Davant de la incultura, ciència; davant de la postveritat, ciència; davant del fanatisme, ciència", ha defensat el responsable de la Generalitat durant la seua intervenció en l'entrega dels Premis Rei Jaume I 2019.

L'acte, que s'ha desenvolupat a la Llotja de València, ha estat presidit per Sa Majestat el Rei Felip VI, a qui el president ha agraït que la seua presència servisca "una vegada més" per a "prestigiar" la Comunitat Valenciana i els Premis Rei Jaume I.

Puig ha subratllat que la ciència constitueix "la millor vacuna davant de la visceralitat, la irracionalitat i l'esperit de 'muira la intel·ligència' que alguns intenten inocular en la societat", i ha argumentat que la cultura i la ciència "esdevenen la millor influència davant dels reptes que planteja el present i els reptes que espera el futur".

Per això, "és necessari que des de la cultura, la ciència i la investigació, àmbits transfronterers des del seu origen, àmbits oposats a postveritats imaginades i realitats paral·leles, s'envie un missatge d'esperança sobre la convivència, que a tots ens enriquix i ens fa millors", ha afegit.

El president ha llegit, a més, durant el seu discurs un extracte de la carta al director d'un mitjà de comunicació en què una estudiant de batxillerat de València demanava suport a la investigació per a facilitar que joves com ella puguen desenvolupar la seua carrera professional en la seua ciutat, i ha urgit a allunyar-se d'"abstraccions i xifres" per a treballar pensant en la generació a la qual pertany aquesta alumna.

Emergència climàtica

Ximo Puig ha destacat també que la ciència ha posat "davant de l'espill" l'emergència climàtica. "Davant dels negacionistes o els relativistes, la ciència ha de ser la palanca que ens impulse a actuar de manera ràpida i decidida", tant a administracions com a la ciutadania, ja que el planeta exigeix que els anomenats Objectius de Desenvolupament Sostenible siguen "una constitució global de compliment obligatori", ha reclamat.

Puig ha demanat, d'altra banda, davant del "complex" moment polític que es viu en l'actualitat, "l'estabilitat que garantisca i impulse la inversió en I+D+I", i també que "mai més hi haja debats electorals on la paraula ciència no siga pronunciada o ho siga de manera testimonial".

"Passos ferms" en el suport a la ciència

Puig ha assenyalat també que els sis premis que es concedeixen "responen a les urgències" de la societat. "La ciència és sinònim de progrés, i no podem renunciar al progrés" ni tindre "por" del futur, ha indicat el president, que ha remarcat que la Generalitat "està fent passos ferms en el seu suport a l'activitat científica i investigadora".

En aquest context, ha al·ludit a la creació en aquesta legislatura de la Conselleria d'Innovació, Universitat, Ciència i Societat Digital per a "donar-li el rang, l'impuls i la prioritat política que mereix" i a la presentació recent de l'Estratègia d'Intel·ligència Artificial de la Comunitat Valenciana.

Així mateix, també s'ha referit a mesures "ambicioses" com la implantació de la xarxa 5G, el pla de transformació digital del teixit productiu, l'establiment d'un observatori que analitze i reduïsca la bretxa digital, la creació d'un marc de finançament estable per a les universitats, l'elaboració d'un mapa de la ciència i l'impuls d'una institució per a la captació de l'excel·lència científica.

Premis Jaume I 2019

En aquesta edició, el premi a la Investigació Bàsica ha correspost al matemàtic Xavier Tolsa Domènech, professor de la Institució Catalana d'Investigació i Estudis Avançats (ICREA), a qui es reconeix el seu treball en el camp de l'anàlisi harmònica i la teoria de la mesura geomètrica, així com la solució de tres dels principals problemes matemàtics oberts, uns resultats fonamentals per a les matemàtiques pures i que tenen aplicacions pràctiques en les teories del senyal i la neurociència.

Quant a la categoria d'Economia, ha rebut el premi José García Moltalvo, catedràtic de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i professor d'investigació de l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques. El jurat ha reconegut la seua investigació de la realitat econòmica i les polítiques públiques, a través de fonts no convencionals, en àrees com la desocupació i el desajust educatiu en el mercat de treball o l'evolució del mercat creditici i hipotecari a Espanya.

En Investigació Mèdica ha sigut guardonada la doctora en ciències Pura Muñoz Cánoves, professora d'investigació de l'ICREA i catedràtica de Biologia Cel·lular en la UPF, per les seues aportacions en els mecanismes moleculars de l'envelliment i, en especial, en el camp de la medicina regenerativa, per l'estudi dels canvis de les cèl·lules mare en animals envellits.

José Antonio Sobrino Rodríguez és el guardonat aquest 2019 en la categoria de Protecció del Medi Ambient. Aquest doctor en física, catedràtic de la Universitat de València i president de l'Associació Espanyola de Teledetecció, ha sigut reconegut pel seu estudi dels canvis planetaris a través de les dades oferides pels satèl·lits i ha desenvolupat algoritmes per a calcular la temperatura terrestre, l'evapotranspiració o els canvis en la coberta de la Terra.

En el camp de les Noves Tecnologies ha sigut reconegut pel jurat el treball del doctor enginyer industrial Aníbal Oller Baturone, catedràtic de la Universitat de Sevilla. Oller dirigeix un laboratori de robòtica aèria en què treballen més d'un centenar d'investigadors per a 12 projectes europeus i se'l premia per la seua capacitat per a combinar la investigació i la innovació tecnològica amb la transferència de tecnologia a les empreses.

D'altra banda banda, l'enginyera Carlota Pi Amorós, cofundadora i presidenta executiva de la companyia elèctrica Hola Luz, ha obtingut el premi a l'Emprenedor per la seua aposta per l'ús de les energies renovables i la reducció de costos i la seua capacitat per a fer-se un lloc en el mercat elèctric.

Compartir Ximo Puig reivindica el protagonisme de la ciència, la tecnol... Compartir Ximo Puig reivindica el protagonisme de la ciència, la tecnol... Compartir Ximo Puig reivindica el protagonisme de la ciència, la tecnol... Compartir Ximo Puig reivindica el protagonisme de la ciència, la tecnol... Compartir