Nota de premsa

El Consell aprova la declaració com a BIC de la finca El Poblet de Petrer
29/11/2019

- Aquesta finca es va convertir al febrer de 1939 en l'última seu de la Presidència del Govern de la II República Espanyola


El Ple del Consell ha aprovat el decret per el qual es declara bé d'interés cultural, amb categoria de lloc històric, la finca El Poblet de Petrer.

La tramitació de l'expedient es va iniciar per resolució d'incoació de 19 de febrer de 2019, de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport i en l'expedient consten els informes favorables del Consell Valencià de Cultura, de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles i de la Universitat d'Alacant. A més, es va sol·licitar informe a les conselleries afectades, sense que s'haja formulat cap al·legació.

La finca El Poblet té una singular rellevància històrica derivada del seu protagonisme en els últims moments de la Guerra Civil. Constitueix un dels llocs més interessants de la província d'Alacant relacionats amb la Guerra Civil, ja que va ser, al febrer de l'any 1939, l'última seu de la Presidència del Govern de la II República Espanyola. Aquesta rellevància històrica es reconeix ara mitjançant la declaració com a bé d'interés cultural.

Els orígens de la finca El Poblet, situada a uns dos quilòmetres del nucli urbà de Petrer, es remunten al principi del segle XIX. Confiscada durant els anys de la Guerra Civil, es va utilitzar com a colònia infantil per a xiquets refugiats, hospital militar i, posteriorment, centre de control aeri. Per aquest ús militar la finca també és coneguda amb el nom de 'Posició Yuste'.

El lloc va servir com a residència del president del govern republicà, Juan Negrín, almenys entre el 28 de febrer i el 6 de març de 1939 i s'hi van celebrar els dos últims consells de ministres del Govern de la República.

La finca té tres edificis que són la casa principal, un pavelló i una tercera edificació més antiga. També disposa d'un jardí amb basses, un hivernacle, i una glorieta.

Compartir El Consell aprova la declaració com a BIC de la finca El Poblet de Petrer Compartir El Consell aprova la declaració com a BIC de la finca El Poblet de Petrer Compartir El Consell aprova la declaració com a BIC de la finca El Poblet de Petrer Compartir El Consell aprova la declaració com a BIC de la finca El Poblet de Petrer Compartir