Nota de premsa

El Consell concedeix les distincions per la Defensa de les Llibertats Constitucionals al jurista Tomás Vives i a l'Arxiu de la Democràcia de la UA
29/11/2019

- L'acte de lliurament tindrà lloc el 6 de desembre, Dia de la Constitució, a Alacant


El Consell ha aprovat atorgar les distincions per la Defensa dels Drets i Llibertats Constitucionals al jurista Tomás Vives i a l'Arxiu de la Democràcia de la Universitat d'Alacant.

El professor Vives, exvicepresident del Tribunal Constitucional, rep la distinció que atorga la Generalitat com a reconeixement a la seua trajectòria. El jurista va ser un dels impulsors de Justícia Democràtica, organització de jutges i fiscals que es va oposar a la dictadura.

Per la seua banda, l'Arxiu de la Democràcia veu reconegut amb aquest premi el seu treball dedicat a la conservació de la memòria de la Transició i l'inici del període democràtic a Alacant, amb la meta d'enfortir una memòria col·lectiva i cívica.

Aquestes distincions, que es concedeixen cada any amb motiu de la celebració, el 6 de desembre, del Dia de la Constitució, s'entregaran en l'acte commemoratiu que tindrà lloc a Alacant.

Des de 2015, en virtut del Decret 218/2015, de 4 de desembre, el Consell reconeix amb aquestes distincions la trajectòria de persones o entitats que hagen destacat en la promoció dels valors constitucionals, democràtics i de convivència, així com en la defensa dels drets, llibertats i deures recollits en el Títol I de la Constitució.

Tomás Vives Antón

Tomás Vives Antón (Elx, 1939) és catedràtic de Dret Penal i exvicepresident del Tribunal Constitucional. Membre de la carrera fiscal, va ser un dels promotors de l'organització Justícia Democràtica de jutges i fiscals, d'oposició al franquisme.

Vives va ser nomenat vicepresident del Tribunal Constitucional en 2001 i ha exercit diferents càrrecs en la judicatura, en la qual ha exercit com a magistrat suplent en el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (1986 i 1987); vocal del Consell General del Poder Judicial (1990 i 1995) o com a magistrat del Tribunal Constitucional fins a juny de 2004.

Després de finalitzar el seu mandat en el Tribunal Constitucional, va tornar a la Universitat de València per a incorporar-se de nou com a catedràtic de Dret Penal l'1 de gener de 2005.

Les seues inquietuds filosòfiques l'han portat a realitzar una important estada d'investigació a Francfort, des d'octubre de 1986 fins a març de 1987, on va participar en diversos seminaris dirigits pel professor Jürgen Habermas.

Arxiu de la democràcia

Aquest ens, creat en 2004 a iniciativa del Vicerectorat de Cultura, Esport i Llengües de la Universitat d'Alacant (UA), té com a missió recollir els fons documentals, escrits, sonors i gràfics de persones i entitats destacades del món polític, cultural i econòmic alacantí, especialment des del final del franquisme fins a l'actualitat.

L'arxiu, que consta de 112 subfons, té com a objecte assegurar la conservació de la memòria documental d'aquest període històric i fer-la accessible tant a les persones especialistes com a la ciutadania. Persegueix també estimular el coneixement de la història a través de divulgacions i publicacions per a enfortir una memòria cívica col·lectiva. Es tracta, a més, d'un projecte obert que permet la participació ciutadana per a augmentar el seu volum.

Els fons reuneixen un arxiu documental constituït per documents originals i còpies, documents inèdits i publicacions impreses, retalls de premsa, fullets, cartells, fotografies o dossiers temàtics i, a més de la informació relativa a la Transició i els primers anys de la democràcia, té també documentació del període de la Guerra Civil.

Compartir El Consell concedeix les distincions per la Defensa de les Llibertats Constitucionals al jurista Tomás Vives i a l"Arxiu de la Democràcia... Compartir El Consell concedeix les distincions per la Defensa de les Llibertats Constitucionals al jurista Tomás Vives i a l"Arxiu de la Democràcia... Compartir El Consell concedeix les distincions per la Defensa de les Llibertats Constitucionals al jurista Tomás Vives i a l"Arxiu de la Democràcia... Compartir El Consell concedeix les distincions per la Defensa de les Llibertats Constitucionals al jurista Tomás Vives i a l"Arxiu de la Democràcia... Compartir