Nota de premsa

Sanitat aplica la innovadora teràpia CAR-T contra la leucèmia i limfoma al primer pacient a la Comunitat Valenciana
02/12/2019

- Ana Barceló: "Aquesta tècnica ens situa com una sanitat pública de referència"
- Aquest dilluns s'ha aplicat per primera vegada el tractament a una pacient a l'Hospital Clínic de ValènciaL'equip d'Hematologia de l'Hospital Clínic Universitari de València ha iniciat aquest dilluns l'aplicació clínica de la nova teràpia CAR-T, i ha infós per primera vegada a la Comunitat Valenciana aquesta nova forma de teràpia gènica a una pacient.

Un total d'onze hospitals d'Espanya, dos a la Comunitat (l'Hospital Clínic i l'Hospital La Fe) estan acreditats per a dur a terme aquest nou tractament per a determinats casos de leucèmia i limfoma.

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha insistit en la importància que té l'aposta per aquesta mena de teràpies que "milloren l'esperança de vida de moltes persones que pateixen càncer i, per tant, ens situa com una sanitat pública de referència".

Per la seua banda, el doctor Carlos Solano, cap del Servei d'Hematologia de l'Hospital Clínic Universitari, ha explicat que "aquesta teràpia marca l'inici d'una revolució en el camp de les neoplàsies hematològiques i en un futur pròxim, probablement en tota l'oncologia. Entre un 30 % i un 40 % dels pacients que no tenien altra alternativa terapèutica, es podran beneficiar de la nova teràpia".

"La teràpia CAR-T constitueix una manera d'immunoteràpia personalitzada i dirigida específicament enfront del tumor que ha demostrat una eficàcia clara, amb una taxa de curació elevada. S'obri una nova esperança de tractament per a pacients amb limfomes i leucèmies refractàries considerats incurables fins a l'actualitat", apunta la doctora María José Terol, cap clínica i responsable de la Unitat de Síndromes Limfoproliferatives del Servei d'Hematologia i Hemoteràpia de l'Hospital Clínic Universitari de València.

"Una de les funcions del nostre sistema immunològic és eliminar les cèl·lules tumorals. Per diversos motius, es pot perdre aquesta funció i es pot desenvolupar una neoplàsia, és a dir, una formació anormal en alguna part del cos de teixit en forma de tumor.

La nova teràpia CAR-T consisteix a extraure limfòcits T de la mateixa persona i introduir-li un gen en el nucli amb l'ajuda d'un virus modificat. Això fa que els limfòcits del pacient expressen en la seua superfície un nou receptor capaç de reconéixer l'antigen específic del tumor i combatre'l" ha explicat Carlos Solano.

El primer pas va ser l'extracció de limfòcits de la mateixa pacient, i posteriorment aquests van ser enviats als EUA on es fa la modificació genètica. Els leucòcits reprogramats s'"expandeixen" en laboratori (se'ls afig un medi de cultiu perquè proliferen) i posteriorment s'infonen al pacient. Abans del tractament, se li aplica a aquest pacient una lleugera quimioteràpia amb la finalitat de preparar l'organisme.

"Al voltant de 24 hores després de la infusió de les cèl·lules CAR-T es produeix una reacció inflamatòria, la qual cosa constitueix un senyal que els limfòcits modificats estan proliferant i induint l'alliberament de substàncies inflamatòries amb la finalitat d'eliminar el tumor. Per això, els pacients requereixen ingrés per a la seua vigilància intensiva", ha explicat el cap del Servei d'Hematologia.

Des de la selecció de cada pacient fins a l'administració

El procés és complex i s'inicia amb la selecció del pacient amb un dels diagnòstics per al qual hi ha indicació en aquest moment. Seguidament, i després d'extraure els seus propis limfòcits, aquests s'envien a un dels dos laboratoris autoritzats en l'àmbit mundial on es preparen i es retornen de nou al centre. Finalment, aquests s'administren a la persona de nou i es tracten les seues possibles complicacions.

"És un procediment complex i que justifica que el Ministeri de Sanitat haja seleccionat per a l'administració de la teràpia CAR-T a centres amb gran experiència en l'ús de teràpies antitumorals complexes, incloent el trasplantament de progenitors hematopoètics" ha explicat Carlos Solano.

La posada en marxa d'aquesta teràpia ha requerit el treball d'un equip de més de 20 professionals, fonamentalment hematòlegs i farmacèutics però també neuròlegs, metges d'UCI, infectòlegs i microbiòlegs, entre altres.

Tal com ha explicat Carlos Solano, "tot i que el procés acaba de començar i encara és ràpid per a saber si el tractament serà efectiu, l'experiència ha sigut molt gratificant i emocionant per als professionals sanitaris que han participat". "S'obri una nova esperança que ha demostrat una eficàcia significativa de curació per a nombroses persones fins ara incurables", ha afegit.

Compartir Sanitat aplica la innovadora teràpia CAR-T contra la leucèmia... Compartir Sanitat aplica la innovadora teràpia CAR-T contra la leucèmia... Compartir Sanitat aplica la innovadora teràpia CAR-T contra la leucèmia... Compartir Sanitat aplica la innovadora teràpia CAR-T contra la leucèmia... Compartir

Arxius relacionats