Nota de premsa

Ximo Puig anuncia que el Consell impulsarà un Pacte per les Dones i la Ciència per a 'inspirar el canvi des de les institucions' i visibilitzar el talent femení
10/02/2020
Ximo Puig anuncia que el Consell impulsarà un Pacte per les Dones i la Ciència per a "inspirar el canvi des de les institucions" i visibilitzar el talent femení

- Avança que la Generalitat organitzarà una Trobada de Xiquetes i Dones Investigadores per a "fomentar la inclusió femenina" en la ciència
- Ha assegurat que la Generalitat serà "un agent actiu" per a impulsar la presència femenina en el camp científic i tecnològic en l'homenatge del Consell Valencià de Cultura a la biòloga Margarita Salas

València.
El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat que el Consell impulsarà un Pacte per les Dones i la Ciència, amb l'objectiu d'"inspirar el canvi des de les institucions", "conscienciar en el canvi cultural" i fer visible el talent de dones de la Comunitat Valenciana.

El Consell planteja un treball conjunt amb universitats, agents socials, institucions i associacions per a acabar amb la bretxa entre homes i dones que es dona també en els àmbits científic i tecnològic.

En aquest context, el responsable de la Generalitat ha explicat que la Conselleria d'Innovació, en col·laboració amb les conselleries d'Educació i Igualtat, organitzarà la primera Trobada de Xiquetes i Dones Investigadores "per a fomentar la inclusió femenina en aquesta àrea", d'acord amb els objectius marcats en el Seminari d'Hivern de Dénia.

Aquest tipus d'iniciatives, ha explicat Puig, tindran la finalitat de "millorar la participació, la culminació i la continuació de xiquetes i dones en carreres i estudis vinculats a les àrees de Ciències, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques", els estudis coneguts com STEM.

El president ho ha anunciat en l'acte d'homenatge del Consell Valencià de Cultura a la biòloga Margarita Salas, que va morir el novembre passat, amb motiu del Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència.

A l'acte han assistit el ministre de Ciència i Innovació, Pedro Duque, i les investigadores María Blasco i Ana Lluch, a més del president del Consell Valencià de Cultura, Santiago Grisolía. Per part del Consell, han acompanyat el president les conselleres de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, i d'Innovació, Universitat, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual.

Puig ha afirmat que la Generalitat serà "un agent actiu del canvi necessari per a impulsar una presència femenina activa i de lideratge en els àmbits de les ciències i la tecnologia".

"La igualtat en la ciència està lluny de produir-se", ha lamentat el president, que ha recordat que, malgrat que "des de l'any 1978 fins ara hi ha hagut un creixement de més de 30 punts" en el nombre de dones que han acabat una carrera universitària, en les carreres tècniques, com ara enginyeria, informàtica, matemàtiques o física, "cada vegada hi ha menys dones".

En aquest sentit, Puig ha explicat que "el 70% de les empreses tecnològiques i científiques no tenen cap dona en el seu equip directiu" i que "el capital de risc inverteix menys d'un 3% en 'start-ups' liderades per dones". A més, "un 85,4% de les persones que tenen estudis científics i tecnològics superiors a Espanya són homes".

"És cert que hi ha una bretxa de gènere en tots els àmbits: en l'espai del privat, en l'àmbit formatiu i en el món productiu", ha afirmat el president, que ha indicat que "la bretxa de gènere en el sector tecnològic i científic revist especial gravetat, perquè és la indústria que més ocupació neta crearà en els pròxims anys".

Per això, ha defensat aquest pla de foment de la presència femenina en l'àmbit cientificotècnic que es va presentar en el Seminari d'Hivern de Dénia i Xàbia del passat cap de setmana i que considera "fonamental" impulsar el canvi de paradigma des de l'educació primària i secundària, per a augmentar la vocació cap a aquesta àrea.

El president, que ha destacat que Margarita Salas va ser "una referència" en matèria d'igualtat en el camp científic, ha assenyalat que "la nova societat i la nova economia no pot estar construïda des d'una perspectiva masculina".

"Salas va ser incansable en la denúncia d'aquesta bretxa de gènere", ha recordat Puig, que ha assegurat que "aquesta pèrdua del 50% del talent és un drama per al conjunt de la societat".

"Va ser una de les grans lluitadores per visibilitzar les dones en el món de la ciència i hagué d'enfrontar-se als dubtes d'altres científics sobre la seua capacitat com a dona i demostrar que era una gran investigadora", ha afegit.

La trajectòria de Salas

Salas, una de les primeres investigadores d'Espanya en biologia molecular i biotecnologia, va estudiar els mecanismes de l'ADN i va treballar amb el Nobel Severo Ochoa, amb qui va investigar al Nova York dels anys 60.

Va rebre de mans de la Generalitat el Premi Jaume I a la investigació bàsica l'any 1994 i el Premi Isabel Ferrer en 2002 i va obtindre el guardó de la Unesco a la Investigadora Europea en 1999.

A partir de 1995 va dirigir l'Institut d'Espanya, que agrupa les reials acadèmies, i va ser la primera científica elegida membre de la Reial Acadèmia Espanyola, en la qual ocupava la butaca amb la 'i' minúscula.

Compartir Ximo Puig anuncia que el Consell impulsarà un Pacte per les Dones i la Ciència per a "inspirar el canvi des de les institucions" i visibi... Compartir Ximo Puig anuncia que el Consell impulsarà un Pacte per les Dones i la Ciència per a "inspirar el canvi des de les institucions" i visibi... Compartir Ximo Puig anuncia que el Consell impulsarà un Pacte per les Dones i la Ciència per a "inspirar el canvi des de les institucions" i visibi... Compartir Ximo Puig anuncia que el Consell impulsarà un Pacte per les Dones i la Ciència per a "inspirar el canvi des de les institucions" i visibi... Compartir