Nota de premsa

Barceló: 'El primer mes de l'any arranca amb una demora mitjana de 86 dies, 4 menys que al desembre, i 2.451 pacients menys en espera d'intervenció'
12/02/2020
Barceló: "El primer mes de l"any arranca amb una demora mitjana de 86 dies, 4 menys que al desembre, i 2.451 pacients menys en espera d"intervenció"

- La consellera de Sanitat ha presentat el Pla d'optimització de temps i millora de l'atenció 2020-2023, 'Òptima'
- En quatre anys es preveu fer descendir la demora a 70 dies i reduir a zero el nombre de pacients que esperen més de 180 dies per a ser intervingutsLa consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha donat a conéixer la dada de demora mitjana del mes de gener passat, que es va situar en 86 dies, quatre dies menys que al desembre ?que ja va millorar en 19 dies les dades de setembre? i sis dies menys que el desembre de 2018.
 
Barceló ha destacat que el primer mes de l'any ha arrancat amb una reducció del nombre total de pacients en espera, que ha passat de 63.434 a 60.983, la qual cosa es tradueix en "2.451 pacients menys en espera d'una intervenció quirúrgica".
 
Així mateix, ha avançat com a novetat que les dades de demora mitjana s'oferiran a partir d'ara cada mes "per departaments, especialitats i patologies".
 
Aquesta reducció de temps i pacients és la tendència que pretén mantindre i incrementar el Pla d'optimització de temps i millora de l'atenció 2020-2023, el pla 'Òptima', que ha presentat hui la consellera, acompanyada de la secretària autonòmica d'Eficiència i Tecnologia Sanitària, Concha Andrés, i l'objectiu del qual és abordar una estratègia integral per a la reducció de llistes d'espera quirúrgica, de consultes externes i tècniques diagnòstiques i terapèutiques.
 
"Volem reforçar el compromís cap a una atenció dins de temps raonables i acurtar la incertesa de l'espera, procurar el tractament adequat als pacients i la ràpida curació d'aquests davant de la malaltia i eliminar així l'impacte negatiu sobre el sistema sanitari", ha afirmat Barceló.
La consellera ha resumit els quatre grans reptes que proposa aquest nou pla: garantir l'accés al Sistema Sanitari Públic en un termini adequat; incrementar l'eficiència de l'atenció sanitària vetlant per la sostenibilitat i la transparència; reforçar la xarxa de recursos humans, tecnològics i les infraestructures, i respectar el dret dels pacients a la lliure elecció.
 
Ana Barceló ha avançat que, amb la implantació d'aquest pla, per a desembre de 2023 hi ha el compromís de disminuir el nombre de pacients en llista d'espera quirúrgica estructural un 25%.
 
A més, es vol reduir a zero el nombre de pacients que esperen més de 180 dies en llista d'espera quirúrgica i reduir la demora mitjana a 70 dies per a la llista d'espera quirúrgica. Finalment, es preveu reduir un 20% el nombre de primeres consultes de més de 60 dies.
 
Oficines de control i districte únic
 
Una de les principals mesures que incorporarà el pla serà la creació de les oficines de control de la demora de cada departament de salut, compostes per les gerències i els responsables de gestió, amb l'objectiu de coordinar les actuacions dels professionals per a obtindre més rendiment dels recursos.
 
Les dades de demora mitjana, com ha avançat la consellera, s'oferiran cada mes per departaments, especialitats i patologies. A més, el districte únic sanitari permetrà unificar les llistes perquè els pacients puguen ser atesos en qualsevol centre de la Comunitat.
 
Altres mesures previstes en el pla 'Òptima' són potenciar les consultes telefòniques, les interconsultes no presencials i la telemedicina, amb terminis de resposta breu que eviten derivacions i desplaçaments, espacialment en zones rurals i entre la població major o dependent.
 
Es generaran xarxes intercentres per a optimitzar la tecnologia existent entre els diversos departaments de salut, es farà un estudi d'unificació d'agendes que minimitzen els desplaçaments del pacient i s'agruparan les proves i tècniques diagnòstiques.
 
Finalment, es preveu l'elaboració i l'aprovació d'un decret de garantia de temps màxim d'accés a les prestacions i serveis sanitaris, així com la creació d'un consell assessor.
 
35,2 milions d'euros de pressupost
 
Pel que fa al pressupost, en 2020 es preveu una dotació de 16 milions d'euros per al programa especial de productivitat per a la reducció de la demora assistencial, l'anomenat autoconcert, en el qual s'incorporaran nous processos assistencials com ara la reconstrucció de mama després d'un procés neoplàstic, o tècniques intervencionistes per al tractament del dolor. Cal recordar que en 2019 les intervencions d'autoconcert van augmentar un 24% respecte a 2018.
 
La utilització eficient dels recursos estructurals és un altre dels objectius prioritaris del pla. Per a fer-ho es potenciarà la cirurgia ambulatòria, es consolidarà l'activitat programada vespertina i es millorarà la dotació de professionals sanitaris.
 
En concret, s'incrementa la dotació econòmica, dels 1,3 milions d'euros de 2019 als 5,2 milions en 2020, destinada a la contractació de 128 professionals per a reforçar els equips amb més pacients en espera.
 
El compliment de les garanties dels temps d'atenció en el Sistema Sanitari Públic valencià és un dels reptes essencials del pla. I per a assegurar aquest dret, després de 60 dies de la inclusió en llista d'espera, es manté a disposició dels pacients la possibilitat d'elecció d'un centre sanitari col·laborador inclòs en el pla de xoc, que tindrà una dotació pressupostària per a l'any 2020 de 14 milions d'euros.
 
Barceló hi ha afegit, finalment, que totes aquestes mesures estaran acompanyades d'altres inversions com la construcció de nous blocs quirúrgics, la modernització de quiròfans o l'ampliació de les àrees destinades a la cirurgia major ambulatòria.
 
"L'adquisició de nous equips tecnològics per al diagnòstic i el tractament ens permetrà assolir l'objectiu d'una sanitat més eficient, de més qualitat, i reduir el temps d'atenció a les persones que requereixen una prestació sanitària", ha conclòs la consellera.

Compartir Barceló: "El primer mes de l"any arranca amb una demora mitjana de 86 dies, 4 menys que al desembre, i 2.451 pacients menys en espera d"i... Compartir Barceló: "El primer mes de l"any arranca amb una demora mitjana de 86 dies, 4 menys que al desembre, i 2.451 pacients menys en espera d"i... Compartir Barceló: "El primer mes de l"any arranca amb una demora mitjana de 86 dies, 4 menys que al desembre, i 2.451 pacients menys en espera d"i... Compartir Barceló: "El primer mes de l"any arranca amb una demora mitjana de 86 dies, 4 menys que al desembre, i 2.451 pacients menys en espera d"i... Compartir