Nota de premsa

Isabial obté l'acreditació com a Institut d'Investigació Sanitària de l'ISCIII i entra en l'elit de la ciència a Espanya
21/02/2020
Isabial obté l"acreditació com a Institut d"Investigació Sanitària de l"ISCIII i entra en l"elit de la ciència a Espanya

- Es converteix en el primer IIS acreditat a la província d'Alacant, una fita important per a l'R+D+I en ciències de la salut i biomedicina
- L'Institut, que està format per 38 grups d'investigació, va tancar 2019 amb un total de 251 projectes i amb 240 estudis clínicsL'Institut d'Investigació Sanitària i Biomèdica d'Alacant (Isabial) ha obtingut l'acreditació com a Institut d'Investigació Sanitària (IIS) per part de l'Institut de Salut Carles III (ISCIII), una certificació que només tenen 31 centres més d'investigació nacionals, cosa que suposa "accedir a l'elit de la ciència a Espanya", com ha destacat el director general de la Fundació de la Comunitat Valenciana per a la Gestió d'Isabial, José Sánchez Payá.

Es tracta d'una "fita important per a la investigació i la innovació en ciències de la salut i biomedicina en la província d'Alacant", ha remarcat Payá, perquè es tracta del primer IIS acreditat a la província per aquest organisme autònom del Ministeri de Ciència i Innovació, l'entitat espanyola de referència internacional en matèria de salut pública i investigació biomèdica.

D'aquesta manera, es consolida com el tercer institut d'Investigació Sanitària acreditat per l'ISCIII a la Comunitat Valenciana, junt amb els IIS La Fe i l'Institut d'Investigació de l'Hospital Clínic (Incliva).

Precisament, el president de la Generalitat, Ximo Puig, va visitar les instal·lacions d'Isabial el 13 de gener passat com a mostra de l'impuls que el Consell i la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública han aportat a aquesta acreditació, que possibilita que l'Institut puga consolidar-se com un dels més importants de la Comunitat Valenciana.

"L'Institut pretén potenciar l'R+D+I biomèdica d'excel·lència desenvolupada a Alacant i, com a conseqüència, la de les activitats assistencials i docents que s'hi vinculen, i millorar l'atenció al pacient i la salut general de la població, a més d'optimitzar els recursos humans i materials disponibles en les diverses entitats involucrades", ha apuntat el director general d'Isabial.

Així mateix, el prestigi d'aquesta certificació permetrà als investigadors de la província accedir a un nombre més gran d'ajudes i finançament, atés que determinades convocatòries de fons per a investigació es concedeixen de manera prioritària a grups d'instituts que estan acreditats.

El procediment per a l'acreditació dels IIS està regulat en el RD 279/2016, de 24 de juny, sobre acreditació d'instituts d'investigació biomèdica o sanitària (IIS), i és l'òrgan instructor d'aquests procediments la Subdirecció General d'Avaluació i Foment de la Investigació, a través del Programa d'avaluació, acreditació i seguiment d'instituts d'investigació sanitària.

Aquesta acreditació ha sigut el gran objectiu que ha seguit l'Institut des que va nàixer, el maig de 2015, després de superar el procés d'auditoria que es va fer entre els dies 25 i 27 de setembre de 2019.

Precisament, a fi d'obtindre aquesta certificació de l'ISCIII, el Ple del Consell va aprovar, en la reunió del dia 22 de març de 2019, la creació de la fundació que gestiona l'Institut, la Fundació de la Comunitat Valenciana per a la Gestió d'Isabial, i també els estatuts.

"Amb la creació d'aquesta fundació, Isabial ha adquirit més autonomia en la gestió, amb la voluntat d'impulsar la investigació, el desenvolupament i la innovació biomèdica a Alacant", ha remarcat el director general de la Fundació.

Així mateix, en el Ple del Consell del 18 d'octubre es va aprovar el pressupost de la Fundació per a l'exercici 2019, que va ascendir a 3.188.745 euros, de manera que el centre d'investigació funcione com una entitat de gestió autònoma.

Qualitat de la investigació biomèdica d'Alacant

L'Institut d'Investigació Sanitària i Biomèdica d'Alacant (Isabial) es constitueix com un espai d'investigació biomèdica multidisciplinària i translacional orientat a la investigació bàsica, clínica, epidemiològica i en serveis de salut, que contribueix a augmentar la qualitat de la investigació biomèdica desenvolupada a Alacant, fruit de l'associació entre grups d'investigació i investigadors, incloent-hi l'àmbit d'Atenció Primària, de les entitats que conformen l'Institut. Aquestes són el Departament de Salut Alacant-Hospital General, a través de la participació de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública; la Universitat d'Alacant (UA), i la Universitat Miguel Hernández (UMH) d'Elx.

Isabial va tancar l'exercici 2019 amb un total de 251 projectes d'investigació, tant competitius com no competitius, i amb 240 estudis, entre assajos clínics, estudis observacionals i investigació clínica independent.

Una investigació que s'estructura en les cinc àrees d'investigació principals de l'ISS, que són Neurociències, Òrgans Sensorials i Patologia del Dolor; Investigació en Endocrinologia, Metabolisme i Nutrició; Investigació Translacional en Medicina, Cronicitat i Cures en Salut; Investigació en Patologia Digestiva, i Investigació en Càncer.

En l'actualitat, l'Institut està format per 38 grups d'investigació, que aglutinen 503 investigadors i investigadores dels quals el 72 % procedeix del Departament de Salut Alacant-Hospital General, el 8,7 % de la UMH, el 5,6 % de la UA i el 13,6 % restant, de la seua Fundació.

Compartir Isabial obté l"acreditació com a Institut d"Investigació Sanitària de l"ISCIII i entra en l"elit de la ciència a Espanya Compartir Isabial obté l"acreditació com a Institut d"Investigació Sanitària de l"ISCIII i entra en l"elit de la ciència a Espanya Compartir Isabial obté l"acreditació com a Institut d"Investigació Sanitària de l"ISCIII i entra en l"elit de la ciència a Espanya Compartir Isabial obté l"acreditació com a Institut d"Investigació Sanitària de l"ISCIII i entra en l"elit de la ciència a Espanya Compartir