Nota de premsa

El Consell aprova els convenis amb les cinc universitats públiques valencianes per a l'estudi de la transformació del model econòmic
03/07/2020

- Es creen dues noves càtedres en la UPV i en la UMH i es renova la col·laboració amb la UV, la UA i l'UJI
- Se centraran en l'economia circular, l'energia i el canvi climàtic, les infraestructures i la connectivitat, entre altres matèriesEl Ple del Consell ha aprovat els convenis de col·laboració amb les cinc universitats públiques valencianes respecte a les càtedres per a l'estudi de la transformació del model econòmic.

Es renova, per tant, la col·laboració que s'estava mantenint amb la Universitat de València (UA), la Universitat d'Alacant (UA) i la Universitat Jaume I (UJI) i se signen convenis, per primera vegada, amb la Universitat Politècnica de València (UPV) i la Universitat Miguel Hernández d'Elx (UMH), que s'incorporen a la xarxa de càtedres.

Aquestes càtedres se centraran en l'estudi de propostes orientades a la transformació de l'actual model econòmic de la Comunitat Valenciana cap a un altre més competitiu relacionat amb la innovació, el coneixement, l'obertura a l'exterior i la sostenibilitat des d'un punt de vista mediambiental, productiu i social.

Com a novetat, enguany s'hi ha afegit un objectiu addicional comú a totes les càtedres, com a conseqüència de la situació originada per la crisi de la COVID-19. Així, les càtedres també treballaran, cada una d'aquestes des de l'àmbit específic d'acció, en el diagnòstic i la proposta de mesures per a la superació dels efectes econòmics que ha suposat l'actual pandèmia.

Una temàtica variada

El treball que es desenvolupa des de la càtedra de la UV se centrarà en els recursos hídrics i la perspectiva circular de l'economia, en el marc d'un model econòmic basat en la innovació, el coneixement i la sostenibilitat des d'un punt de vista mediambiental, productiu i social.

La tasca que es desenvolupa des de la càtedra de l'UJI orientarà el treball a l'àmbit de l'energia i el canvi climàtic, en funció de la línia estratègica 10 del Pla d'acció per a la transformació del model econòmic valencià.

Des de la UA es treballarà en l'àmbit de les infraestructures, la connectivitat i el desenvolupament territorial, concretament en l'eficiència del transport en àrees urbanes i la seua relació amb un mercat residencial equilibrat, en la millora de la connectivitat interior i exterior de la Comunitat Valenciana i en l'impuls del sector logístic.

La UPV estrenarà càtedra centrada en la importància de les noves tecnologies basades en el programari i l'impacte que tenen sobre els sectors industrials i de serveis, tant els tradicionals com aquells més innovadors. S'analitzarà també la capacitat de la Comunitat Valenciana per a donar resposta al repte de l'augment de la digitalització de l'economia.

Finalment, la nova càtedra de la UMH desenvoluparà les seues activitats en l'àmbit de la innovació social i inclusiva. Concretament, en aspectes relacionats amb el canvi tecnològic, la relació de l'activitat de les empreses amb l'entorn ambiental i el seu impacte sobre determinats col·lectius.

L'UJI serà la coordinadora

Cada una d'aquestes càtedres compta amb una dotació que pot arribar a 30.000 euros per a desenvolupar les seues activitats, que aportarà la Generalitat a través d'una línia de subvenció; excepte l'UJI, que rebrà una aportació de 40.000 euros, ja que serà l'encarregada de dur a terme els treballs de coordinació de la Xarxa de Càtedres de Transformació del Model Econòmic.

En aquest sentit, l'UJI liderarà la creació d'una marca comuna per a totes aquestes, coordinarà el programa d'activitats i s'encarregarà de la difusió de les informacions generades a través d'una web conjunta i diversos canals comuns, amb l'objectiu d'assolir una programació i una difusió coherent i eficaç.

A través de les càtedres s'exerciran activitats d'estudi i propostes d'actuació, difusió dels temes, organització de jornades públiques, conferències i seminaris, per a la divulgació dels respectius treballs al llarg de tot el territori valencià.

Compartir El Consell aprova els convenis amb les cinc universitats públ... Compartir El Consell aprova els convenis amb les cinc universitats públ... Compartir El Consell aprova els convenis amb les cinc universitats públ... Compartir El Consell aprova els convenis amb les cinc universitats públ... Compartir