Nota de premsa

Barceló: 'Hem adaptat els centres de salut per a reforçar el treball de contenció del coronavirus en aquesta fase de recuperació de la pandèmia'
09/07/2020
Barceló: "Hem adaptat els centres de salut per a reforçar el treball de...

- Es limiten els aforaments, hi ha un circuit COVID, i un altre no-COVID, i s'ha ampliat en alguns centres l'atenció sanitària a les vesprades
- Les farmàcies continuen dispensant tractaments sense necessitat de recepta en paper i es prolonguen els tractaments crònics fins al mes d'agostLa consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha comparegut en roda de premsa per a informar sobre les mesures de prevenció que es duran a terme als centres de salut a fi de reforçar el treball que s'està duent a terme des d'Atenció Primària per a contindre el coronavirus a la Comunitat Valenciana.

Segons ha explicat Barceló, "hem adoptat una sèrie de mesures preventives als centres de salut que estan orientades a contindre la presència del virus a la nostra Comunitat alhora que es recupera la normalitat en l'assistència sanitària. L'objectiu és atendre la demanda assistencial durant aquesta època estival i, al seu torn, facilitar el treball dels professionals sanitaris".

Entre les mesures preventives que ha implantat la Conselleria de Sanitat a fi d'evitar contagis, està la limitació de l'aforament als centres de salut per seguretat de pacients i de professionals. Així mateix, s'han establit dos circuits diferenciats, un COVID i un altre no-COVID, per a separar pacients, tot això després de la revisió que han dut a terme els serveis de prevenció de riscos laborals en cada centre.

D'altra banda, alguns centres de la Comunitat Valenciana amplien els horaris i atenen pacients en horaris de vesprada. D'aquesta manera, el que es pretén evitar és l'excés de consultes concentrades als matins i proporcionar una amplitud d'horari als usuaris. Sobre aquest aspecte, Barceló ha indicat que "la planificació dels centres s'ha dut a terme atenent les necessitats de les direccions de Primària. De fet, en relació amb l'horari s'ha conjugat la necessitat d'atenció als pacients amb el descans dels professionals".

"Som conscients de l'esforç que han dut a terme els professionals en tot aquest temps de pandèmia. Per això, hem planificat l'atenció sanitària durant aquesta fase de nova normalitat atenent les necessitats, tant dels pacients com dels mateixos professionals", hi ha afegit.

Cita prèvia telefònica a través de GVA+Salut

Barceló ha indicat que "si un ciutadà necessita cridar al seu centre de salut i posar-se en contacte amb el seu metge per qualsevol problema que necessite i que no requerisca visita, ha de telefonar al centre". Per a fer-ho, s'aconsella la utilització de franges horàries més enllà de la primera hora, moment en el qual es detecta una gran concentració en el nombre de telefonades.

A més, des de la Conselleria de Sanitat s'han pres mesures com l'opció de cita prèvia telefònica amb el o la professional a través de l'app GVA+Salut, una mesura que estarà implantada en breu.

En tot cas, si un ciutadà requereix atenció no demorable en Atenció Primària, ha d'acudir al seu centre de salut o PAC/PAS fora de l'horari d'obertura.

Dispensació de tractaments sense recepta de paper

Les mesures que s'han adoptat en l'àmbit farmacèutic durant l'estat d'alarma romandran de moment a fi de reduir la càrrega administrativa dels i les professionals d'Atenció Primària i contribuir a la disponibilitat de determinats productes sanitaris. Per això, es manté en molts tractaments la prescripció sense necessitat d'haver d'acudir al centre de salut.

A més, seguirà disponible la dispensació de medicaments a les farmàcies sense necessitat de la recepta en paper, de manera que l'usuari o usuària puga retirar la seua medicació amb la seua targeta SIP.

Quant a tractaments crònics, s'ha procedit a la prolongació automàtica i, segons ha manifestat Barceló, "aquesta mesura ha evitat un milió de visites als centres de salut".

Una altra de les mesures que es manté és la prescripció electrònica a funcionaris mutualistes amb assistència pública (Muface, Isfas, Mugeju) i la planificació flexible de retirada de tractaments, de manera que el pacient acudeix a retirar la seua medicació quan se li haja acabat i així s'evita l'acumulació de medicaments sense utilitzar.

Situació de contenció del virus a la Comunitat

Finalment, la consellera de Sanitat ha destacat que "la Comunitat Valenciana és la cinquena autonomia amb menys incidència acumulada, en concret, 1,72 casos per cada 100.000 habitants en els últims set dies, mentre que la mitjana d'Espanya se situa en el 4,99".

A més, en els últims 14 dies, la incidència acumulada a la Comunitat Valenciana és de 3,40 casos per cada 100.000 habitants i la mitjana nacional és de 9,89 per cada 100.000 habitants.

En aquest sentit, Barceló ha destacat que "aquesta incidència acumulada indica que la Comunitat Valenciana es troba en un moment de contenció".

D'altra banda, en Atenció Primària s'han detectat 22.438 possibles casos de coronavirus a la Comunitat Valenciana des de l'11 de maig fins al 5 de juliol. D'aquests casos, s'ha realitzat la PCR al 92,4 %, dels quals ha donat positiu un 1 %, cosa que suposa un índex molt baix.

Per províncies, a Castelló s'han detectat 2.988 possibles casos en Atenció Primària, i s'ha realitzat PCR al 93,1 % d'aquests, un 1,8 % dels quals ha resultat positiu. A la província de València s'han detectat 11.811 possibles casos i s'ha realitzat la PCR al 92,5 % d'aquests, un 1 % dels quals ha resultat positiu. A Alacant, els possibles casos detectats han sigut 7.639, i s'ha fet la prova al 91,8 %, i un 0,7 % dels quals ha donat positiu.

Finalment, en el cas de pacients que ingressen, i als quals es fa la PCR, s'han registrat 127 casos possibles i positius un 1,6 %. Així mateix, de les PCR en els serveis d'Urgències, en concret 896 des de l'11 de maig fins al 5 de juliol, ha donat positiu un 0,9 %. A més, en Hospitalària i Urgències s'han fet 1.023 PCR, un 1 % de les quals han donat positiu.

Compartir Barceló: "Hem adaptat els centres de salut per a reforçar el ... Compartir Barceló: "Hem adaptat els centres de salut per a reforçar el ... Compartir Barceló: "Hem adaptat els centres de salut per a reforçar el ... Compartir Barceló: "Hem adaptat els centres de salut per a reforçar el ... Compartir

Arxius relacionats