Nota de premsa

Barceló: 'La màscara serà obligatòria a la Comunitat Valenciana excepte en platges, piscines i espais de la naturalesa'
18/07/2020

- La consellera ha explicat les noves mesures adoptades per a una major protecció davant de la crisi sanitària provocada pel coronavirus
- L'aforament en terrasses de bars i restaurants serà del 100 % si es compleixen les mesures de distanciament i en locals d'oci no es podrà superar el 30 % de l'aforamentLa consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha comparegut aquest dissabte en roda de premsa per a informar de les noves mesures de prevenció adoptades per la Generalitat Valenciana davant de la COVID-19, "unes mesures que busquen completar altres mesures addicionals que oferisquen major protecció i seguretat per a tota la ciutadania".

El passat 20 de juny, davant de l'inici de l'etapa de 'nova normalitat', el 'Diari Oficial de la Generalitat Valenciana' va publicar l'Acord del Consell sobre mesures de prevenció enfront de la COVID-19, en què es preveia el seguiment de les mesures adoptades i la possibilitat de la seua modificació, tenint sempre en compte la situació epidemiològica i de salut pública que hi ha en cada moment.

"Com sempre hem dit, i no pot ser d'una altra manera, l'adopció de mesures té en compte en tot moment l'anàlisi de les diferents circumstàncies i les recomanacions que realitzen els tècnics i experts des de l'evidència científica per a anar oferint respostes que permeten protegir-nos de la malaltia", apunta Barceló.

El nou acord publicat aquest dissabte preveu mesures encaminades a l'ús de mascaretes per part de la població. Aquest ús no serà obligatori en platges i piscines, així com en espais de la naturalesa o a l'aire lliure fora de nuclis de població, sempre que l'afluència de les persones permeta mantindre la distància interpersonal d'1,5 metres; tampoc durant la pràctica d'activitat física o qualsevol altra activitat amb què en resulte incompatible l'ús, i en les activitats infantils i juvenils d'oci mentre es romanga amb el grup de convivència estable.

No obstant això, seguint les recomanacions de les persones expertes, sí que serà obligatori l'ús de la mascareta en tot moment en la via pública, en espais a l'aire lliure i en espais tancats d'ús públic o oberts al públic. L'ús de la màscara es recomana també en espais privats oberts o tancats quan hi haja confluència amb persones no convivents o no puga garantir-se la distància interpersonal de metre i mig.

Barceló ha recordat que les mascaretes no s'exigeixen per a les persones que presenten malalties o dificultats respiratòries que puguen veure's agreujades pel seu ús i que "s'han d'utilitzar sempre de manera adequada, és a dir, han de cobrir des de la part del septe nasal fins a la barbeta inclosa".

En la mateixa resolució es preveuen altres mesures dirigides al sector hostaler i d'oci nocturn. A les terrasses a l'aire lliure dels establiments d'hostaleria i restauració l'aforament serà fins al 100 % de les taules permeses, sempre que es puga assegurar el manteniment de la deguda distància física d'1,5 metres entre les taules o, si és el cas, agrupacions de taules, permetent que es respecte la distància mínima de seguretat interpersonal. L'ocupació màxima serà de 20 persones per taula o agrupació de taules.

Els locals de discoteques i bars d'oci nocturn, no obstant això, mantindran el 30 % del seu aforament per a consum a l'interior del local. A més, en aquells locals que disposen de terrasses a l'aire lliure, l'aforament serà de fins al 75 % de les taules permeses, sempre que es puga assegurar el distanciament establit.

En tot cas, s'haurà de fer ús de la mascareta quan no s'estiga consumint.

Crida a la responsabilitat de la ciutadania

Ana Barceló ha volgut fer una crida a la corresponsabilitat de la ciutadania en general i, en concret, a la franja d'edat d'entre 20 i 40 anys, en què els casos s'han quadruplicat des de l'inici de la 'nova normalitat', així com al mateix sector de l'hostaleria i l'oci nocturn. "Hem fet entre totes i tots un enorme esforç per a superar la fase aguda de la pandèmia. Aquest sacrifici i treball conjunt no ha de ser oblidat mai i ens ha de dur a entendre que encara estem obligats a recórrer un complicat camí, no exempt encara de mantindre'ns units en la responsabilitat que tenim, sobretot, de cuidar els altres".

En aquest sentit, ha recordat que "les festes privades amb amics o no prendre les precaucions degudes en locals d'oci estan generant diferents brots que Salut Pública està seguint i vigilant per a mantindre controlats".

Mesures extraordinàries en locals d'oci nocturn

La consellera ha anunciat que en les pròximes hores serà efectiva l'ordre de tancament de l'oci nocturn a la ciutat de Gandia, on un brot d'origen familiar s'ha estés a diferents contactes socials. Fins al moment s'han detectat 49 casos positius.

D'altra banda, i en relació al brot d'origen laboral declarat a la localitat de Santa Pola, Salut Pública, amb l'objectiu de previndre i descartar qualsevol possible cas de COVID-19, farà proves PCR a totes les persones que van acudir a la discoteca on es va detectar el focus a Santa Pola els passats dies 10, 11 i 12 de juliol. Per a això s'ha posat en marxa un dispositiu al pavelló municipal, on es realitzaran les proves dimarts que ve, 21 de juliol, en horari de 9 a 14 hores, a què hauran d'acudir totes les persones que van passar per la discoteca aquells dies.

Barceló ha agraït als ajuntaments de Santa Pola i Gandia "la total col·laboració i compromís amb la Conselleria per a la detecció precoç de possibles nous casos relacionats amb aquests brots".

Salut Pública actuarà d'aquesta mateixa manera en tots aquells llocs en què hi haja unes circumstàncies semblants.

Compartir Barceló: "La màscara serà obligatòria a la Comunitat Valencia... Compartir Barceló: "La màscara serà obligatòria a la Comunitat Valencia... Compartir Barceló: "La màscara serà obligatòria a la Comunitat Valencia... Compartir Barceló: "La màscara serà obligatòria a la Comunitat Valencia... Compartir