Nota de premsa

Cultura presenta les jornades de 'Museus territorials' que se celebraran al setembre a Petrer
21/07/2020
Cultura presenta les jornades de "Museus territorials" que se celebrara...

- Els dies 25 i 26 de setembre s'analitzarà la gestió i la interpretació del patrimoni en el seu àmbit territorial que realitzen els museus


La Conselleria d'Educació, Cultura i Esport i l'Ajuntament de Petrer han presentat les V Jornades de Museus i Col·leccions Museogràfiques Permanents de la Comunitat Valenciana, que se celebraran els dies 25 i 26 de setembre a Petrer, seguint la senda marcada en les anteriors jornades que es van celebrar a Borriana (2016), l'Alfàs del Pi (2017), Aras de los Olmos i Chelva (2018) i l'Alcora (2019).

Aquesta edició, en què col·labora la Seu Universitària de Petrer de la Universitat d'Alacant, tindrà com a lema per a les jornades 'Museus territorials' i es durà a terme al Teatre Municipal Cervantes de la localitat de Petrer, on es desenvoluparan ponències, comunicacions i una taula redona centrades en dos blocs: la gestió i la interpretació del patrimoni en el seu àmbit territorial que realitzen els museus i les col·leccions museogràfiques permanents. També es realitzarà una ruta interpretativa pel centre històric petrerí en què es visitarà el Museu Dámaso Navarro i els monuments més emblemàtics de la vila.

En les últimes dècades els museus i les col·leccions museogràfiques permanents reconeguts per la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport estan experimentant una transformació encaminada a estendre els seus serveis fora dels edificis que contenen les seues col·leccions, per a convertir-se en el punt de partida per a l'estudi, conservació i divulgació del patrimoni cultural vinculat al seu àmbit territorial.

D'aquesta manera monuments com ara castells, esglésies i palaus; jaciments arqueològics de diferents èpoques; immobles de naturalesa etnològica com llavadors, molins, cases de labor, o llocs de la Guerra Civil, entre altres, formen un ric i variat patrimoni que tenen en els museus els seus intèrprets més qualificats per a explicar la seua història i per a dissenyar la manera més didàctica de fer-ho, de manera conjunta amb els professionals de la gestió del patrimoni i del turisme.

A més, aquest augment de les funcions dels museus i les col·leccions museogràfiques ha de ser coherent amb una gestió interna més eficient que complisca amb la legislació vigent, amb unes dotacions òptimes quant a instal·lacions i personal per a la millor custòdia, conservació i coneixement dels fons de les nostres institucions i, d'aquesta manera, poder prestar millor servei a les demandes de la ciutadania.

Aquestes temàtiques són d'interés per als tècnics de museus i de cultura, les empreses de serveis culturals, els gestors de patrimoni cultural, els professionals del turisme i els estudiants universitaris d'Història, Turisme, Humanitats i Geografia, així com per als responsables polítics municipals dels àmbits de la cultura i el turisme que vulguen conéixer les accions patrimonials que s'estan duent a terme en el territori valencià.

Per a assistir i participar en les jornades, s'ha de sol·licitar la inscripció prèvia en el correu electrònic del Museu Dámaso Navarro (museo@petrer.es). L'assistència serà gratuïta i s'acceptarà per rigorós orde d'arribada fins a completar l'aforament que marquen les mesures de prevenció sanitària en la data de les jornades.

Els interessats a presentar una comunicació, junt amb la inscripció, n'enviaran un resum de 250 paraules màxim amb el títol, l'autor o autors i el bloc en què s'inscriu. El comité científic seleccionarà les comunicacions per a la seua exposició durant 15 minuts i seran publicades en les actes de les jornades que s'editaran l'any que ve.

Compartir Cultura presenta les jornades de "Museus territorials" que se... Compartir Cultura presenta les jornades de "Museus territorials" que se... Compartir Cultura presenta les jornades de "Museus territorials" que se... Compartir Cultura presenta les jornades de "Museus territorials" que se... Compartir

Arxius relacionats