Nota de premsa

El nombre de donants de medul·la òssia s'incrementa en més d'un 22 % entre gener i setembre d'enguany
18/09/2020
El nombre de donants de medul·la òssia s"incrementa en més d"un 22 % en...

- S'ha optimitzat el registre, amb la millora del tipatge de donants, l'ampliació de l'estudi del perfil genètic i la implantació de la tecnologia més avançada
- El Centre de Transfusió de la Comunitat Valenciana registra un total de 2.133 persones donants noves de medul·la òssia en 2019A la Comunitat Valenciana durant 2019 es van registrar 2.133 noves persones voluntàries o donants de medul·la òssia, 1.388 dels quals són dones (65 %) i 745, homes (35 %).

Aquestes dades les ha facilitat el Centre de Transfusió de la Comunitat Valenciana amb motiu de la celebració, dissabte que ve, 19 de setembre, del Dia Mundial del Donant de Medul·la Òssia, figura que en el món ja assoleix la xifra de 37.169.540 donants.

Els dos objectius previstos pel Centre de Transfusió s'han assolit. Un era el de rejovenir el registre, que s'ha aconseguit limitant la inscripció de nous donants a un màxim d'edat de 40 anys, en comparació amb els 55 anys especificats en el pla original.

El segon objectiu era optimitzar el registre, mitjançant la millora del tipatge dels antígens leucocitaris humans (HLA) de donants i l'ampliació de l'estudi del perfil genètic HLA de tres loci (A, B, DR) a 5 loci (A, B, C, DR, DQ) i la implantació de la tecnologia més avançada de tipatge d'alta resolució (NGS, sigles de Next Generation Sequencing), la qual cosa ha propiciat el fi de "donar més visibilitat" als donants registrats i així obtindre donants veritablement efectius (els que se seleccionen per a trasplantament) de manera més precisa i ràpida.

Dades de gener a setembre de 2020

Des de l'1 de gener de 2020 fins a aquest divendres, s'han registrat 1.594 donants nous (Alacant, 941; Castelló, 158, i València, 495), la qual cosa suposa un increment del 22,42 % respecte al mateix període de l'any 2019, en el qual es van registrar 1.302 donants.

Per tant, s'ha superat el nombre de persones voluntàries, la qual cosa és molt significativa per les circumstàncies que es viuen amb la pandèmia. En comptes d'allunyar-se dels problemes, la solidaritat dels valencians i valencianes ha sigut exemplar. Una dada que crida l'atenció, i sembla tendència des de l'any passat, és que del total de donants d'aquest any, 1.031 en són dones, enfront de 563 homes.

Donació de medul·la òssia i Centre de Transfusió

El Centre de Transfusió de la Comunitat Valenciana (CTCV) realitza l'analítica als candidats a donants de medul·la òssia des de la dècada dels 90. Es tracta de determinar la compatibilitat entre donant i receptor. La col·laboració és estreta, ja que el CTCV posa a la disposició de la ciutadania alguns punts de col·lecta a més de les seues pròpies instal·lacions a València, Alacant i Castelló, per a realitzar el tràmit de fer-se donant de medul·la.

Des del Centre de Transfusió s'insisteix que és necessari documentar-se a fons sobre el compromís que suposa fer-se donant de medul·la òssia, i organitza durant l'any moltes xarrades per a informar-hi a petició de diversos col·lectius.

Una vegada es pren aquesta decisió, el voluntari omplirà un formulari i signarà el consentiment informat per a registrar-se com a donant de medul·la. Gràcies a una petita mostra que s'analitzarà al CTCV, es disposarà també de la informació necessària per a determinar una possible adequació entre donant i receptor.

Per a més informació es podrà consultar la pàgina web del Centre de Transfusió de la Comunitat Valenciana, consulteu ací; de la Conselleria de Sanitat consulteu ací, i les pàgines web de l'Organització Nacional de Trasplantaments o la Fundació Internacional Josep Carreras.

Les dades de donant que es recullen a través del formulari, així com l'analítica que es fa, són incloses en el Registre espanyol de donants de medul·la òssia (Redmo). Es tracta d'una base gestionada per l'Organització Nacional de Trasplantaments i per la Fundació Internacional Josep Carreras.

El Redmo està, al seu torn, connectat amb els registres internacionals de donants de medul·la òssia. D'aquesta manera, la persona donant està a la disposició de qualsevol pacient, tant al nostre país com a l'estranger. A Espanya hi ha més de 400.000 donants de medul·la registrats.

Compartir El nombre de donants de medul·la òssia s"incrementa en més d"... Compartir El nombre de donants de medul·la òssia s"incrementa en més d"... Compartir El nombre de donants de medul·la òssia s"incrementa en més d"... Compartir El nombre de donants de medul·la òssia s"incrementa en més d"... Compartir

Arxius relacionats