Nota de premsa

Soler: 'El projecte pilot vSOC ajudarà els ajuntaments de la província de València a reforçar-ne les defenses enfront de ciberatacs'
24/09/2020
Soler: "El projecte pilot vSOC ajudarà els ajuntaments de la província ...

- El projecte, desenvolupat per la Generalitat i la Diputació de València, és una eina que ha cedit el Centre Criptològic Nacional, que s'estendrà a la resta de consistoris
- Els experts del Centre de Seguretat TIC de la Comunitat (CSIRT-CV) col·laboraran en la implementació de la iniciativa
- Els ajuntaments que participen en la primera fase són Albaida, Almàssera, Ayora, Bonrepòs i Mirambell, Canet d'en Berenguer, Corbera, Favara, Foios, Guadassuar i Villar del ArzobispoEl conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha assegurat que "el projecte pilot vSOC ajudarà en la primera fase deu ajuntaments de la província de València a detectar amenaces i reforçar-ne les defenses enfront de ciberatacs".

Soler ho ha anunciat durant l'acte de llançament del projecte, que ha tingut lloc a València i ha reunit els alcaldes, alcaldesses i responsables dels departaments de tecnologies de la informació i la comunicació de cada un dels ajuntaments participants.

A l'acte han acudit, també, la diputada de Modernització i Informàtica de la Diputació de València, Mentxu Balaguer; el director general de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions, José Manuel García Duarte, i la directora del Centre de Seguretat TIC de la Comunitat Valenciana, Lourdes Herrero.

El conseller d'Hisenda ha presentat els detalls de la iniciativa, que ha posat en marxa la Generalitat i la Diputació de València per a "servir d'ajuda a les entitats locals en dues qüestions fonamentals relatives a la seguretat de la informació, com ho són el compliment de les obligacions legals derivades de l'Esquema nacional de seguretat (ENS) i la detecció d'incidents de seguretat informàtica".

"El nostre objectiu és assolir més seguretat en els sistemes d'informació de les entitats locals, especialment en el context actual provocat per l'epidèmia de la COVID-19. Aquesta crisi ha evidenciat la nostra dependència, com a gestors públics, dels sistemes d'informació i comunicacions i això, unit al treball en remot, ens ha fet més vulnerables, si és possible, als ciberatacs", ha explicat Soler.

Pel que fa al teletreball, Soler ha destacat que "és importantíssim mantindre una ciberhigiene adequada i un sòlid sistema de protecció, perquè cal no oblidar que a més dispersió de treballadors, augmenta l'exposició enfront dels ciberdelinqüents".

Per això, el responsable d'Hisenda ha fet una crida a tots els ajuntaments i les entitats locals a "desenvolupar la ciberresiliència, per a evitar, o superar, els ciberatacs ràpidament i continuar oferint els serveis públics com més prompte millor, una vegada superats els incidents de seguretat".

Per la seua banda, la diputada de Modernització, Mentxu Balaguer, ha assenyalat que "el projecte vSOC està dissenyat per a ajudar en el compliment de l'Esquema nacional de seguretat, especialment amb mesures que impliquen la vigilància de seguretat en la seua infraestructura, així com la recol·lecció, l'anàlisi i l'emmagatzematge de registres i de l'activitat de la seua xarxa i actius crítics".

Projecte vSOC

La Direcció General de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (DGTIC) de la Generalitat i la Diputació de València lideren aquest projecte, que ha sigut possible gràcies a l'estreta col·laboració que hi ha entre el Centre de Seguretat TIC de la Comunitat Valenciana (CSIRT-CV) i el Centre Criptològic Nacional (CCN-CERT), amb el qual la DGTIC té conveni des de 2008.

El projecte vSOC per a entitats locals del CCN-CERT permet gestionar la seguretat dels ajuntaments des d'un únic centre d'operacions de ciberseguretat (SOC) virtual. A més, per a posar-lo en marxa, les entitats comptaran amb l'ajuda dels experts de CSIRT-CV, que fa anys que treballen amb aquesta mateixa solució tecnològica en el centre autonòmic de ciberseguretat.

En aquest sentit, el conseller ha volgut recordar "el gran avantatge que suposa per a la Comunitat Valenciana poder comptar amb el seu propi CSIRT, amb la qual cosa vam ser pioners a Espanya, i amb els seus tècnics experts, amb més de 13 anys d'experiència monitorant la xarxa i els actius TIC de la Generalitat".

Vicent Soler ha destacat, també, que "el SOC virtual GLORIA, que utilitza CSIRT-CV per a la Generalitat i que es farà servir també en aquest projecte, és tecnologia valenciana, ja que, encara que siga propietat del Centre Criptològic Nacional, ha sigut desenvolupada per S2 Grup, una empresa 100 % valenciana que, a més, treballa braç a braç, i els proveeix d'experts, amb CSIRT-CV".

Deu ajuntaments per a començar

El projecte consta de dues fases. En aquesta primera, s'han seleccionat deu ajuntaments per les dimensions que tenen, mitjans o xicotets, i per les característiques tècniques de les seues infraestructures per a dur a terme el projecte pilot. En una segona fase, i amb els resultats obtinguts, la finalitat és poder ampliar l'abast a altres ajuntaments de la província i, si fora possible, de la Comunitat Valenciana.

Els consistoris que participen en el projecte pilot són els d'Albaida, Almàssera, Ayora, Bonrepòs i Mirambell, Canet d'en Berenguer, Corbera, Favara, Foios, Guadassuar i Villar del Arzobispo.

Amb el projecte pilot, "aquests ajuntaments veuran millorades les línies de defensa de la seua seguretat, però el nostre objectiu final, com a Administració autonòmica, és créixer i escalar la solució per a poder oferir-lo a ajuntaments més grans de la província, i a la resta de províncies també, amb l'ajuda de la Diputació de València".

Finalment, el conseller ha dit que la DGTIC ha previst la inclusió del personal en el Pla valencià de capacitació en ciberseguretat que desenvolupa CSIRT-CV, a fi d'oferir la formació necessària a les persones treballadores dels ajuntaments i la Diputació.

Compartir Soler: "El projecte pilot vSOC ajudarà els ajuntaments de la ... Compartir Soler: "El projecte pilot vSOC ajudarà els ajuntaments de la ... Compartir Soler: "El projecte pilot vSOC ajudarà els ajuntaments de la ... Compartir Soler: "El projecte pilot vSOC ajudarà els ajuntaments de la ... Compartir

Arxius relacionats