Nota de premsa

Sanitat difon dos vídeos per a conscienciar sobre la importància de la reanimació cardiopulmonar davant d'una parada cardíaca
16/10/2020
Sanitat difon dos vídeos per a conscienciar sobre la importància de la ...

- Gràcies a la col·laboració ciutadana i al protocol d'RCP telefònica s'ha salvat la vida de 90 persones en l'últim any
- Barceló: "És important que la societat sàpia com actuar davant d'aquesta situació perquè es poden salvar moltes vides"La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública se suma aquest divendres a la celebració del Dia Mundial de la Parada Cardíaca i del Dia Europeu de la Reanimació Cardiopulmonar, mitjançant el qual es pretén conscienciar la ciutadania de la importància de la reanimació cardiopulmonar (RCP) davant d'una parada cardíaca.

"És important conscienciar tota la societat perquè qualsevol persona siga capaç de reconéixer aquesta situació i conega que disposa d'un servei mitjançant el qual se li diu què fer en tot moment. Gràcies a això, es pot salvar una vida", indica la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló.

Amb aquest objectiu de conscienciació, la Conselleria ha difós, a través de les seues xarxes socials, sengles vídeos en què participa el personal del Servei d'Emergències Sanitàries (SES) de la Comunitat Valenciana.

En un dels audiovisuals una infermera i un metge del SAMU (Servei d'Ajuda Mèdica Urgent) mostren els passos a seguir per a fer un massatge cardíac, d'una banda, a una persona que es troba en parada cardiorespiratòria, siga adult o xiquet; i d'una altra, a un lactant, un bebé entre zero i dotze mesos.

En l'altre vídeo, un metge coordinador del CICU (Centre d'Informació i Coordinació d'Urgències) explica telefònicament la tècnica de la reanimació cardiopulmonar bàsica a l'acompanyant d'una persona en parada cardíaca.

Precisament, durant l'últim any, aquest protocol telefònic ha servit per a salvar la vida de 90 persones afectades per una parada cardíaca. Tot això, gràcies a les indicacions donades des del CICU a l'acompanyant perquè fera l'RCP bàsica.
Com ha recordat Begoña Arcos, la directora del SES, el protocol d'RCP telefònica es va posar en marxa a la Comunitat Valenciana el desembre de 2017, "sent conscients de la importància del temps que transcorre des que es produeix una parada cardíaca fins a l'arribada dels serveis d'emergència".

Des de llavors, un 60 % de les persones que han alertat el 112 sobre una possible parada cardíaca s'han acollit a aquest sistema i han fet un massatge de reanimació al pacient.

En el 40 % restant, no es van iniciar les maniobres, bé perquè no procedia en aquells casos o bé perquè el testimoni que alertava va declinar fer l'RCP perquè no es va sentir capaç de fer-la.

En aquest punt, la directora del SES ha recordat que és fonamental conscienciar sobre la importància del massatge cardíac quan ens trobem davant d'una parada cardiorespiratòria. "Qualsevol persona pot salvar una vida perquè cada minut que passa és crucial per a la supervivència, tant és així que cada minut de retard disminueix en un 10 % les possibilitats de supervivència", ha insistit.

Activació del protocol

El protocol d'RCP telefònica s'activa quan es rep una telefonada en el 112 i l'operador identifica el cas com una possible parada cardíaca. En aquell moment s'explica a la persona que ha alertat la importància de fer un massatge cardíac com més prompte millor i se li ofereix la possibilitat d'iniciar aquesta maniobra amb assessorament d'un metge coordinador del CICU.

Si la persona que ha alertat accepta, ràpidament entra en contacte telefònic amb el metge coordinador del CICU, que li va indicant com dur a terme les maniobres de ressuscitació, li marca el ritme de les compressions i roman amb ella al telèfon, fins que arribe la unitat del SAMU.

A partir d'aquell moment, l'equip mèdic continuarà amb l'RCP avançada i les tècniques de recuperació necessàries per a aconseguir l'estabilització del pacient i poder procedir a traslladar-lo al centre hospitalari corresponent.
Les evidències científiques avalen que la desfibril·lació precoç i la reanimació cardiopulmonar són la resposta indicada davant d'una parada cardiorespiratòria.

La intervenció en els primers minuts d'una parada cardíaca pot augmentar les possibilitats de supervivència en més del 50 %. En els casos que ocorren fora d'un hospital, gràcies a la participació ciutadana en els primers passos de la cadena de la supervivència, es pot millorar aquesta i disminuir les seqüeles neurològiques. Per tot això, la directora del SES ha animat la ciutadania a compartir els vídeos elaborats per la Conselleria de Sanitat amb l'objectiu d'augmentar l'èxit d'aquesta cadena de supervivència.

Compartir Sanitat difon dos vídeos per a conscienciar sobre la importàn... Compartir Sanitat difon dos vídeos per a conscienciar sobre la importàn... Compartir Sanitat difon dos vídeos per a conscienciar sobre la importàn... Compartir Sanitat difon dos vídeos per a conscienciar sobre la importàn... Compartir

Arxius relacionats