Nota de premsa

Un total de 37 obres d'artistes valencians se sumen a la Col·lecció d'Art Contemporani de la Generalitat
28/10/2020
Un total de 37 obres d"artistes valencians se sumen a la Col·lecció d"A...

- De les 37 adquisicions, 4 són d'artistes de les comarques de Castelló, 11 de les d'Alacant i 22 de les de València
- Amb aquesta adquisició la Col·lecció d'Art Contemporani de la Generalitat ja suma 110 obres amb una inversió total d'1.508.352 euros des de 2017La secretària autonòmica de Cultura i Esport, Raquel Tamarit, acompanyada per la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga i el director del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont, ha anunciat l'adquisició d'un total de 37 obres d'art d'artistes valencians i residents al territori valencià, que s'incorporen a la Col·lecció d'Art Contemporani de la Generalitat Valenciana.

El Pla incentiu de patrimoni artístic valencià es duu a terme des de 2017 per tal d'acompanyar el sector de les arts visuals valencianes i consisteix en l'adquisició, a galeries d'art valencianes i artistes, d'obres de creadors i creadores nascuts o residents al nostre territori.

Segons la secretària autonòmica, Raquel Tamarit: "Les adquisicions d'obres d'art que fem des de fa quatre anys són una mesura per a impulsar el sector de les arts visuals valencianes, tant galeries com artistes i enguany encara té més sentit. Per això hem doblat el pressupost mitjançant 'reaCtivem' i així poder adquirir més obres amb l'objectiu d'acompanyar, en un any tan dur, els diferents agents implicats", i ha continuat: "Però no només això, la comissió d'experts que fa la tria té com a element principal la valoració de la qualitat de les obres, al qual suma criteris de vertebració territorial i de gènere, que també són molt importants. Amb això aconseguim nodrir d'obres de qualitat una col·lecció que pertany al poble valencià. Unes obres que després itineren pel nostre territori en format exposició que ajuda a difondre i donar a conéixer l'obra d'artistes incipients i consagrats, amb un equilibri de propostes de dones i homes artistes de les comarques d'Alacant, Castelló i València".

En aquest sentit, la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga ha destacat que "en la proposta d'adquisició que ens ha presentat el grup d'expertes i experts procedirem a invertir enguany 491.460 euros per 37 obres entre escultures, quadres, il·lustracions, murals, instal·lacions visuals i fotografies. Corresponen a 16 dones, 17 homes i 1 col·lectiu format per una i un artista. 11 de les obres provenen d'artistes de les comarques d'Alacant, 4 de les comarques de Castelló i 22 de les comarques de València".

Així mateix, la directora general de Cultura i Patrimoni ha volgut recalcar que "27 de les obres les adquirirem de galeries i 10 directament d'artistes per a potenciar una demanda agregada al mercat de l'art valencià a través de la compra pública. Amb aquesta adquisició d'enguany, la Col·lecció d'Art Contemporani de la Generalitat ja suma 110 obres amb una inversió total d'1,5 milions d'euros des de 2017".

Per la seua banda, el director del Consorci de Museus i coordinador del grup d'experts que eleven la proposta d'adquisició a Cultura de la Generalitat ha destacat la "diversitat generacional en la selecció, amb creadors i creadores de mitjana i llarga trajectòria al costat d'artistes joves, així com l'heterogeneïtat de tècniques artístiques", i ha comentat que "es reafirma l'entrada de la il·lustració en la col·lecció a través d'aquestes noves adquisicions i la presència de tres premis nacionals d'arts plàstiques i il·lustració com són Carmen Calvo, Miguel Calatayud i Pablo Auladell".

Artistes seleccions per a les adquisicions 2020

Les obres seleccionades pel grup de personalitats expertes en art responen a una diversitat expressiva i artística de l'actual panorama de l'art contemporani valencià. Obres de diferents formats, materials i temàtiques, que aprofundeixen en multitud de discursos dels temps actuals.

S'ha seleccionat obra d'Ángeles Marco (València), Álex Marco (València), Juan Carlos Nadal (Alacant), Carolina Ferrer (València), Josep Pedrós i Ginestar (Gata de Gorgos), Vicente Ortí (València), Ester Pegueroles (Castelló de la Plana), Silvia Lerín (València), Amanda Moreno (València), DimasIA- conformat per Diana Lozano i Álvaro Jaén (Elx), Lluís Masià (l'Alcúdia), Carmen Ortiz (València), Nuria Riaza (resident a València), Oliver Johnson (resident a València), Chema López (resident a València), Sergio Barrera (València), Juan Fabuel (València), Carmen Calvo (València), Elena Martí (resident a València), Lluc Margrau (València), Juan Ortí (resident a València), Alejandro Mañas (Castelló de la Plana), Roberto Mollà (València), Alejandro Casanova (València), Claudia Martínez (resident a València), Concha Ros (València), Vinz Feel Free (València), Elena Aguilera (Alacant), Iluminada García Torres (Elx), Jesús Herrera (Petrer), Mari Reme Silvestre (Monòver), Miguel Calatayud (Aspe), Nuria Fuster (Alcoi), Pablo Auladell (Alacant), Silvia Sempere Ripoll (Alcoi), Julia Galán (Castelló de la Plana) i Laura Palau (Benlloc).

Grup d'experts que han elevat la proposta a Cultura de la Generalitat

La comissió que ha seleccionat les obres d'art ha estat conformada per Ester Alba, professora titular d'Història de l'Art de la Universitat de València; Román de la Calle, catedràtic d'Estètica i Teoria de l'Art de la Universitat de València; Rosa M. Castells, conservadora i responsable de les col·leccions del Museu d'Art Contemporani d'Alacant; Nuria Enguita, directora de l'IVAM; Irene Gras, vicepresidenta de Castelló de l'Associació Valenciana de Crítics d'Art; María Marco, professora d'Història de l'Art de la Universitat d'Alacant: Josep Montesinos, professor d'Història de l'Art i degà de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València; Paloma Palau, professora d'Estètica i Teoria de les Arts de la Universitat Jaume I de Castelló; Ricard Silvestre, professor de Didàctica de l'Expressió Plàstica de la Universitat de València i coordinador del Centre de Documentació d'Art Valencià Contemporani; Pilar Tébar, presidenta de l'Associació Valenciana de Crítics d'Art; i José Luis Pérez Pont, director gerent del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana.

Compartir Un total de 37 obres d"artistes valencians se sumen a la Col·... Compartir Un total de 37 obres d"artistes valencians se sumen a la Col·... Compartir Un total de 37 obres d"artistes valencians se sumen a la Col·... Compartir Un total de 37 obres d"artistes valencians se sumen a la Col·... Compartir

Arxius relacionats