Nota de premsa

Ximo Puig anuncia el tancament perimetral de la Comunitat Valenciana durant una setmana per a protegir la salut de la ciutadania enfront de l'avanç de la pandèmia
29/10/2020
Ximo Puig anuncia el tancament perimetral de la Comunitat Valenciana du...

- A partir d'aquest divendres, 30 d'octubre, a les 12 del migdia, i durant un període de set dies naturals, no es podrà entrar ni eixir del territori valencià, excepte causa justificada
- La població valenciana podrà desplaçar-se amb total llibertat entre municipis i d'una província a una altra dins del territori valencià
- S'estableixen excepcions com els desplaçaments per motius laborals, acadèmics o mèdics o per a tornar al lloc de residència habitual o cuidar de persones dependents
- La Conselleria de Sanitat Universal adopta restriccions en municipis amb un risc alt i limita, a més, les reunions a les seus festeres tradicionals de la Comunitat a un màxim de sis persones


El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat el tancament perimetral de la Comunitat Valenciana per a protegir la salut de la ciutadania enfront de l'avanç de la pandèmia de COVID-19, de manera que, a partir d'aquest divendres, 30 d'octubre, a les 12.00 hores, i durant un període de set dies, no es podrà entrar ni eixir del territori valencià.

El president ha comparegut al Palau de la Generalitat acompanyat de la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, per a anunciar en roda de premsa les noves mesures destinades a fer front a l'expansió del coronavirus.

Aquest tancament perimetral de la Comunitat s'allargarà, inicialment, durant un període de 7 dies naturals, temps durant el qual la ciutadania valenciana sí que podrà desplaçar-se amb total llibertat entre municipis i d'una província a una altra, tal com ha explicat el cap del Consell.

Quedarà, per tant, prohibit entrar o eixir de la Comunitat, amb algunes excepcions, com els desplaçaments per motius laborals, d'estudis, mèdics o per a tornar al lloc de residència habitual o cuidar de persones dependents, entre altres motius que es recullen en el nou decret.

"Adoptem aquesta nova mesura per a reforçar l'estratègia de prevenció que ens indiquen els experts de salut pública, per solidaritat amb la resta de territoris d'Espanya, que estan pitjor que nosaltres, i per la inacció i la confusió" que estan generant altres governs autonòmics, ha assenyalat el president, que també ha al·ludit a la necessitat d'"evitar mesures més dràstiques per a la vida social i econòmica de les famílies, els treballadors i les empreses valencianes".

El president, que ha destacat que s'està "en un moment molt preocupant" a tot Europa, ha assenyalat que "no hi ha oposició entre salut i economia" i ha remarcat que "protegir la vida dels ciutadans, i la seua salut, ha sigut, és i serà la prioritat del Consell". "Res val més que una vida i, per desgràcia, estem perdent-ne ja moltes", ha indicat.

El màxim responsable del Consell ha recordat que, fa cinc dies, la Generalitat va limitar la mobilitat nocturna a tota la Comunitat Valenciana i l'evolució desfavorable de la pandèmia fa necessària l'adopció d'aquesta nova mesura.

Ximo Puig ha subratllat que la Comunitat és l'autonomia que disposa de més rastrejadors d'Espanya: un total de 1.619, als quals se sumaran 150 nous rastrejadors de l'Exèrcit que s'hi incorporaran en breu.

El president també ha recordat que la valenciana és la comunitat amb la incidència més baixa de tota la península (menys de la meitat que la mitjana d'Espanya), però ha insistit en la necessitat d'anticipar-se en l'adopció de mesures, després d'haver-se detectat que, en dues setmanes, s'ha duplicat aquesta incidència, que ha passat de 101 casos a 218, i que, en una setmana, ha augmentat un 53 %.

El president ha argumentat, a més, que, davant de l'evolució de la pandèmia en tots els països de l'entorn i en la resta de comunitats, s'està "en una carrera de fons", i no en "un esprint, amb arrancades i frenades". "Per això, el que necessitem és una velocitat de creuer constant en els nivells de prudència i responsabilitat de cada un".

"No hi ha llei ni policia més efectiva que la responsabilitat individual", ha assenyalat el president, que ha apel·lat al "trellat valencià per a eixir d'una situació per a la qual no hi ha receptes ni solucions fàcils". "Tots junts ho podem aconseguir", ha afegit.

Mesures addicionals en municipis

Per la seua banda, la consellera de Sanitat, Ana Barceló, ha anunciat una sèrie de mesures que afecten tant localitats en què ja s'havien adoptat mesures addicionals, com Onda, Guadassuar, Elx o Orihuela, com altres municipis que es considera que es troben en un nivell de risc alt.

En aquest sentit, Barceló ha recordat que el 16 d'octubre es van publicar en el 'Diari Oficial de la Generalitat Valenciana' dues resolucions per les quals s'adoptaven mesures addicionals durant 14 dies naturals al municipi d'Onda, a la província de Castelló; al municipi de Guadassuar, a la província de València; i als municipis d'Elx i Orihuela (nucli urbà i pedanies), a la província d'Alacant.

D'acord amb els últims informes, no s'hi aprecia una millora en la situació epidemiològica. A Orihuela i a Elx, la situació ha empitjorat, com demostren els indicadors de nivell de transmissió i d'utilització del sistema sanitari assistencial; mentre que a Onda i a Guadassuar, s'observa una tendència a l'estabilització, però sense un franc descens en el nombre de casos.

El document d'actuacions de resposta coordinada per al control de la transmissió de COVID-19, acordat en el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, situa aquests municipis en un nivell de risc alt, per la qual cosa, a més de les mesures excepcionals adoptades per mitjà de la resolució de 24 d'octubre, és convenient incrementar les mesures preventives per un període de 14 dies naturals, especialment les que fan referència a les limitacions d'aforament i mesures específiques per sectors, així com mesures relatives als centres residencials de persones majors i persones amb discapacitat.

Per aquesta raó, i d'acord amb aquests indicadors, la Direcció General de Salut Pública proposa mesures preventives addicionals als municipis següents: Morella, Nules, Onda i Vinaròs, a la província de Castelló; i Algemesí i Guadassuar, a la província de València. A la província d'Alacant, es prenen mesures addicionals a Crevillent, Elx, Elda, Ibi, Muro de Alcoy, Petrer, el Pinós, i els 18 municipis que conformen el Departament de Salut d'Orihuela: Albatera, Algorfa, Almoradí, Benejúzar, Benferri, Bigastro, Callosa de Segura, Catral, Cox, Daya Nueva, Daya Vieja, Dolores, Granja de Rocamora, Jacarilla, Rafal, Redován, San Isidro, Orihuela i les seues pedanies La Aparecida, Rincón de Bonanza, Desamparados, Arneva, Hurchillo, La Murada, La Matanza, La Campaneta, San Bartolomé, Virgen del Camino, Molins, Correntías, El Escorratel (sense la zona de Costa i Torremendo, que pertanyen al Departament de Salut de Torrevieja).

Les mesures afecten diferents àmbits. En vetles i soterrars, l'aforament es limita a un terç, amb un màxim de 25 persones en espais a l'aire lliure o de 15 persones en espais tancats. En el cas de celebracions, no se superarà el 30 % de l'aforament amb un màxim de 30 persones.

Pel que fa a establiments i locals comercials detallistes i d'activitats de serveis professionals que no formen part de centres i parcs comercials, l'aforament es redueix a un terç; i, en el cas dels mercats ambulants, es podran instal·lar fins a un màxim del 50 % dels llocs habitualment autoritzats.

També s'han adoptat mesures relatives a centres i parcs comercials, amb limitació de l'aforament a un terç. D'altra banda, els establiments d'hostaleria i de restauració no podran superar un terç de l'aforament, i el consum a les terrasses no podrà superar el 50 % de l'aforament. A més, no es permeten els serveis de tipus autoservei o bufet.

Als hotels i allotjaments turístics, les zones comunes no podran superar un terç de l'aforament. I a les biblioteques i als arxius, l'aforament es redueix a la meitat, així com als museus, a les sales d'exposicions, les visites i altres activitats culturals en monuments i altres equipaments culturals. També en espais recreatius turístics, zoològics i aquaris. En aquesta línia, també hi ha reducció al 50 % de l'aforament en cines, teatres, auditoris, circs de carpa i espais semblants, així com recintes i establiments destinats a actes culturals i espectacles a l'aire lliure. En el cas de recintes i establiments en què se celebren actes i espectacles a l'aire lliure, el públic ha de romandre assentat i no es podrà superar el 50 % de l'aforament autoritzat.

Pel que fa a l'activitat esportiva no professional ni federada, en l'interior de les instal·lacions esportives, fora de l'àmbit regulat pel Consell Superior d'Esports, no es podrà superar un terç de l'aforament, i s'hi haurà de garantir la ventilació. En les activitats grupals, el màxim serà de sis persones i no es permetrà l'ús de vestuaris ni dutxes. A més, les competicions i els esdeveniments esportius se celebraran sense públic.

D'altra banda, també s'han adoptat mesures relatives a congressos, trobades, reunions de negocis, conferències i esdeveniments, en què no es podrà superar en cap cas un terç de l'aforament. Tampoc estarà permés en locals i establiments en què s'exercisquen activitats de jocs i apostes. En aquests locals, sempre que no se supere un terç de l'aforament autoritzat en cada una de les sales, l'ocupació màxima de cada taula serà de 6 persones.

Les piscines recreatives hauran de respectar el límit d'un terç de la capacitat d'aforament per a les piscines cobertes i del 50 % en piscines a l'aire lliure, tant quant a l'accés com a la pràctica recreativa. I a les acadèmies, a les autoescoles i als centres d'ensenyança no reglada, tampoc es podrà superar un terç de l'aforament permés.

Finalment, es preveuen mesures relatives a centres de persones majors i persones amb discapacitat, amb restricció de les visites, de les quals només es mantindran les que siguen estrictament necessàries per raons sanitàries, les d'acompanyament en situació de defunció imminent, les d'alleugeriment de la descompensació neurocognitiva, quan així ho considere l'equip assistencial, i les visites a residents amb infecció resolta en els últims 3 mesos, extremant sempre les mesures de precaució. No obstant això, es podrà autoritzar l'acostament de familiars amb cita prèvia per a contacte visual, sense contacte físic i amb les màximes mesures de prevenció enfront de COVID-19. En cap cas es permetrà l'entrada a persones amb símptomes respiratoris o febra.

La resolució produirà efectes durant un període de 14 dies naturals, comptador des de la publicació d'aquesta, aquest divendres 30 d'octubre.

Limitacions en seus festeres tradicionals

Així mateix, la consellera ha avançat que les reunions a les seus festeres tradicionals radicades a la Comunitat Valenciana tindran la consideració de reunions de caràcter social, raó per la qual hauran de limitar-se a un màxim de sis persones.

Compartir Ximo Puig anuncia el tancament perimetral de la Comunitat Val... Compartir Ximo Puig anuncia el tancament perimetral de la Comunitat Val... Compartir Ximo Puig anuncia el tancament perimetral de la Comunitat Val... Compartir Ximo Puig anuncia el tancament perimetral de la Comunitat Val... Compartir