Nota de premsa

Soler: 'Estem preparats per a pujar al tren del finançament europeu, liderant la captació de fons de reconstrucció'
10/12/2020
Soler: "Estem preparats per a pujar al tren del finançament europeu, li...

- L'Oficina Valenciana de la Reconstrucció, dins de l'organigrama de Presidència, permetrà agilitar, coordinar i canalitzar l'elaboració d'iniciatives que contribuïsquen a eixir de la crisi
- "Perquè els fons europeus produïsquen l'objectiu desitjat, és fonamental que el gruix de les actuacions i de la despesa es concentre entre 2021 i 2023, fet que ens obliga a ser molt resolutius i eficaços"El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha destacat aquest dijous que l'Oficina Valenciana de la Recuperació "ja és una realitat i té com a missió complir un paper decisiu canalitzant les propostes i els projectes d'empreses i associacions perquè puguen tindre accés a la major quantitat de fons comunitaris".

De fet, ha incidit en el fet que "és fonamental que no esperem a conéixer el detall concret del pla europeu per a començar a treballar", per la qual cosa s'ha mostrat convençut que el treball previ, coordinat i planificat que s'està duent a terme des de la Direcció General de Coordinació de l'Acció de Govern, dependent de Presidència, "ha permés que estiguem preparats per a pujar al tren del finançament europeu i accedim a la major quantitat possible de fons de reconstrucció".

"Europa ha posat a l'abast de totes les regions un fons de reconstrucció per import de fins a 750.000 euros per a fer front als efectes economicosanitaris i socials que està produint la pandèmia.

I en aquest sentit, en coordinació amb els sectors productius de la Comunitat Valenciana, hem de dissenyar el major nombre possible de projectes, alineant-los als objectius marcats per Unió Europea de digitalització, sostenibilitat, lluita contra el canvi climàtic i resiliència", ha explicat Soler.

Així mateix, Soler ha explicat que la posada en marxa d'aquesta oficina "jugarà un paper fonamental per a maximitzar les possibilitats d'èxit de les iniciatives valencianes, perquè no podem perdre ni un euro", abans d'assenyalar que, de fet, "l'objectiu d'aquest grup de treball és treballar de manera permanent un document que encara està completament obert i en adaptació, procés de millora i actualització constants. És una incubadora de projectes per a garantir el major èxit possible".

Vicent Soler ha fet aquestes declaracions aquest dijous davant de la Comissió d'Assumptes Europeus de les Corts, en què ha exposat els objectius de l'oficina Nova Generació de la Unió Europea. "És la concreció més evident de l'esforç que està duent a terme el Consell des del minut u per a accelerar l'eixida de la crisi", ha explicat el responsable d'Hisenda.

Diàleg amb els sectors i grups de treball

Perquè els fons europeus produïsquen l'objectiu desitjat, és fonamental que el gruix de les actuacions i de la despesa efectiva es concentre en els pròxims anys, entre 2021 i 2023.

"El 70 % de les subvencions del 'Mecanisme de recuperació i resiliència' de la UE, que forma part de Next Generation, hauran d'estar compromés entre 2021 i 2022, i el 30 % restant en 2023, la qual cosa ens obliga a ser molt àgils i eficaços, i ací l'oficina exercirà un paper fonamental", ha detallat Soler, encara que, això sí, ha matisat que els projectes podran finançar-se per la regla n+3, fet que n'ampliarà l'execució fins al desembre de 2026.

Per a dur a terme la seua labor de coordinació i canalització de les iniciatives, l'Oficina Valenciana de Recuperació dialogarà amb tots els agents implicats, assessorarà empreses i administracions, dinamitzarà projectes estratègics i n'efectuarà el seguiment, identificarà possibles problemes de gestió i també proposarà mesures de millora dels projectes presentats.

A més, Soler ha confirmat que des de la Direcció General responsable de l'Oficina de Recuperació s'està fent ja "un important treball de mobilització i d'intercanvi de punts de vista amb els agents econòmics i socials perquè participen des de l'inici en el procés de reconstrucció segons les seues necessitats".

"Només en el mes de novembre s'han celebrat vint reunions amb conselleries, nou reunions amb representants d'empreses líders de sectors com ara l'energia, l'aigua, les telecomunicacions, el transport o la consultoria, diverses reunions amb entitats com ara la CEV, l'AVE, la UPV, o l'FVMP, entre d'altres, així com reunions de treball amb representants de la Comissió Europea i de la Direcció General de Fons Europeus del Ministeri d'Hisenda", ha apuntat el conseller.

Fruit d'aquesta labor de coordinació i consulta, s'han creat tallers i grups de treball estructurats al voltant d'eixos temàtics vinculats directament amb l'Estratègia valenciana per a la recuperació, en els quals participen, juntament amb departaments del Consell, persones representatives de diferents sectors econòmics i institucionals com ara associacions empresarials, sindicats, cambres de comerç, instituts tecnològics, universitats, empreses líders, entitats locals, etc.

Estratègia valenciana per a la recuperació

El conseller d'Hisenda també ha detallat durant la intervenció l'evolució en el disseny de l'Estratègia valenciana per a la recuperació, que proposa una primera selecció de 14 grans projectes tractors, que suposaran inversions de vora 12.000 milions "amb un alt potencial per a captar fons europeus i per a generar un impacte molt important sobre l'economia i l'ocupació a curt i mitjà termini".

"Els projectes tractors que tenim identificats i valorats estan en condicions d'incorporar-se immediatament al Pla nacional de recuperació. Però això no significa que es tracte d'una llista tancada. Continuem treballant per a posar en marxa altres actuacions, que es podran anar definint quan es coneguen els detalls de les normes europees que regulen els fons Next Generation EU", ha explicat Soler, que ha recordat que la Generalitat té previst mobilitzar més de 21.000 milions en el període 2021-2027.

De moment, els projectes identificats són la Digitalització dels serveis públics i del teixit productiu; Reforç de la resiliència; el Pla Recuperatur CV, centrat en el turisme; Aposta per les cadenes de valor de sectors clau; la Gestió eficient dels recursos hídrics; Despoblament i preservació de la biodiversitat; Energia sostenible, arquitectura bioclimàtica i sostenibilitat energètica; Infraestructures per a la competitivitat i la transició ecològica; Educació i oportunitats per a joves; Cura de persones; Igualtat de gènere en la societat; Economia digital i avanç del coneixement.

"Aconseguir la mobilització de tots aquests recursos i fer-ne possible l'execució en un termini extraordinàriament breu, a penes tres anys, requereix comptar amb una estructura tècnica i de seguiment i participació adequada, i ací estem dirigint els nostres esforços", ha conclòs el conseller.

Compartir Soler: "Estem preparats per a pujar al tren del finançament e... Compartir Soler: "Estem preparats per a pujar al tren del finançament e... Compartir Soler: "Estem preparats per a pujar al tren del finançament e... Compartir Soler: "Estem preparats per a pujar al tren del finançament e... Compartir

Arxius relacionats