Nota de premsa

Ximo Puig destaca l'aposta per l'hidrogen verd com a l'opció energètica de futur 'lògica, rendible i sostenible'
14/12/2020
Ximo Puig destaca l"aposta per l"hidrogen verd com a l"opció energètica...

- 18 empreses i associacions empresarials signen el conveni que impulsarà, amb el suport de la Generalitat, els projectes d'hidrogen verd a la Comunitat Valenciana
- El cap del Consell ha presidit la signatura del protocol de col·laboració per a la posada en marxa de l'Estratègia valenciana de l'hidrogen verd
- Ximo Puig ha assegurat que l'hidrogen net "enfortirà la competitivitat global de la nostra indústria i de molts dels nostres sectors"El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha presidit la signatura del protocol de col·laboració per al desplegament de l'Estratègia valenciana de l'hidrogen verd, entre la Generalitat i entitats i empreses innovadores de la Comunitat Valenciana.

Segons ha explicat el president, l'hidrogen verd és l'opció energètica del futur, "una aposta lògica, rendible i sostenible, perquè les reserves d'hidrogen són il·limitades, el seu potencial com a combustible és enorme i contribuiran a reduir la contaminació atmosfèrica".

En concret, Ximo Puig ha assegurat que l'hidrogen net "gaudeix d'una atenció renovada i d'un ràpid creixement arreu del món; ofereix múltiples aplicacions per al transport i per a descarbonitzar i rendibilitzar processos industrials, i és essencial per a protegir el compromís europeu de neutralitat en carboni per a 2050".

Per al president "aquesta aposta per la innovació enfortirà la competitivitat global de la nostra indústria i de molts dels nostres sectors, ja que té aplicacions en transport, indústria ceràmica, metal·lúrgica, química, producció de metanol i fertilitzants".

Durant la seua intervenció, el cap del Consell ha instat a "tindre una visió i una meta de futur, ser optimistes i mostrar valentia per a innovar", i en aquest sentit ha agraït la col·laboració d'institucions i empreses que estan participant en el desplegament de l'Estratègia de l'hidrogen verd, assegurant-los que "compten amb el suport de la Generalitat per al desplegament dels seus projectes innovadors, que seran presentats en breu".

Puig ha assegurat que la Generalitat analitzarà les oportunitats que ofereix l'hidrogen net per a la Comunitat Valenciana, promourà projectes d'R+D+I que en faciliten la implantació i el desenvolupament, facilitarà la transferència de resultats al teixit productiu i donarà suport a l'empresariat en el desenvolupament de béns d'equip que aquesta energia requereix.

Suport europeu

En el transcurs de l'acte, el president ha recordat que l'ús de l'hidrogen com a combustible no és nou, si bé fins ara s'obtenia per la dissociació de l'oxigen mitjançant l'ús d'electricitat generada a partir de combustibles fòssils. "Produir-lo mitjançant energia solar i eòlica -ha assegurat- constitueix l'única opció per a generar hidrogen net, i és per tant la nostra gran opció energètica".

D'altra banda, Ximo Puig també ha assenyalat que l'Estratègia de l'hidrogen verd serà un dels projectes que reben fons europeus, atés que l'hidrogen net constitueix una de les apostes de la Comissió Europea "per a crear un nou teixit industrial i generar ocupació després de la crisi".

A més, ha incidit en el fet que l'hidrogen és clau per a aconseguir el Pacte verd europeu, "ja que descarbonitzarà una part important del consum d'energia de la Unió Europea; reemplaçarà processos industrials intensius en carboni, com l'acer, el ceràmic o el químic; oferirà importants solucions al sector del transport pesat, marítim i aeri, i en segments de la xarxa ferroviària sense electrificació, i tindrà aplicacions bàsiques per als fertilitzants agrícoles".

Estratègia valenciana de l'hidrogen verd

L'Estratègia valenciana de l'hidrogen verd sorgeix de l'impuls de la Generalitat i de la participació de les empreses vinculades al desenvolupament d'aquesta energia verda a la Comunitat Valenciana.

La taula de l'hidrogen, en què participen 18 empreses, coordina els projectes que tenen les companyies i serveix de marc per a presentar-los a la convocatòria del Govern d'Espanya per al finançament d'aquests per mitjà del fons Next Generation UE.
En concret, les entitats que han participat en la signatura del protocol són l'Autoritat Portuària de València, Ascer, Anffecc, Enagas, Naturgy, Iberdrola, Grup Gimeno, Etra I+D, Smart Energy, Stadler, ITE, Ampere Energy, BP, UBE, Balearia, Vectalia, Aerocas i Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana.

La potenciació de l'hidrogen verd, tant en la generació com en el seu posterior ús industrial o mobilitat, entre altres, forma part del projecte tractor d'energia sostenible inclòs en el document de treball Estratègia valenciana per a la recuperació.

A l'acte també han assistit el conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent; la consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, i el conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España.

Compartir Ximo Puig destaca l"aposta per l"hidrogen verd com a l"opció ... Compartir Ximo Puig destaca l"aposta per l"hidrogen verd com a l"opció ... Compartir Ximo Puig destaca l"aposta per l"hidrogen verd com a l"opció ... Compartir Ximo Puig destaca l"aposta per l"hidrogen verd com a l"opció ... Compartir