Nota de premsa

Puig anuncia la pròrroga del confinament perimetral de la Comunitat, l'avançament a les 22.00 hores de la restricció a la mobilitat nocturna i el tancament d'hostaleria a les 17.00 fins al 31 de gener
05/01/2021
Puig anuncia la pròrroga del confinament perimetral de la Comunitat, l"...

- Es declara el confinament perimetral fins al 21 de gener de 29 municipis amb una incidència crítica de COVID-19, als quals s'aplicarà mesures més restrictives
- Es prohibeix fumar en les terrasses dels locals d'hostaleria i s'estableix que les taules en l'interior o terrassa seran d'un màxim de 4 persones
- Es redueix l'aforament dels locals comercials al 30 %, a excepció dels que es dediquen al comerç essencial d'alimentació, farmàcies, ortopèdies, òptiques, serveis de perruqueria i centres de veterinària, que es mantindran al 50 %
- Aquestes mesures s'implantaran aquest dijous, dia 7 de gener, i estaran en vigor almenys fins al 31 de gener
- El president avança que, coincidint amb l'aplicació de les noves mesures, ha convocat la patronal i els sindicats aquest mateix dijous per a acordar un pla d'ajudes als sectors més afectats per la pandèmia


València.
El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat la pròrroga del confinament perimetral de la Comunitat Valenciana fins al 31 de gener, l'avançament a les 22.00 hores de la restricció de la mobilitat nocturna i el tancament de l'hostaleria de tota la Comunitat Valenciana a partir de les 17.00 hores, mesures que entraran en vigor dijous que ve, 7 de gener, i es mantindran també, almenys, fins al 31 de gener.

Així ho ha avançat en roda de premsa el cap del Consell, acompanyat de la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, després de la reunió de la Mesa Interdepartamental per a la Prevenció i Actuació davant de la COVID-19, en què s'han acordat noves mesures restrictives generals per a protegir la salut de la ciutadania i s'ha declarat, a més, el confinament perimetral durant 14 dies de 29 municipis amb una incidència crítica.

Aquestes mesures s'han adoptat "per a fer front a l'emergència sanitària, per a protegir millor la salut de la població i per a garantir serveis essencials", ha assenyalat Ximo Puig, que ha avançat, d'altra banda, que ha convocat per a aquest mateix dijous, coincidint amb l'aplicació de les noves mesures, la patronal i els sindicats per a acordar un pla d'ajudes als sectors més afectats per la COVID-19. "Es tracta de salvar vides, treballs i famílies", ha emfatitzat.

Prohibició de fumar en les terrasses dels locals d'hostaleria

Amb caràcter general en tot el territori, tal com ha anunciat el president, s'estableix la prohibició de fumar en les terrasses de bars i restaurants. A més, les taules en l'interior o terrassa seran d'un màxim de 4 persones.

Pel que fa als locals comercials i de prestació de serveis, se'n reduirà a partir del dijous l'aforament del 50 % al 30 %, incloent-hi la capacitat dels aparcaments o espais destinats a l'estacionament de vehicles dels seus clients. S'exceptua l'activitat comercial d'establiments i locals comercials dedicats al comerç essencial d'alimentació, farmàcies, ortopèdies, òptiques, serveis de perruqueria i centres de veterinària, que es mantindran al 50 % de l'aforament permés per llicència o autorització de l'activitat.

A més, es manté en sis el nombre màxim de persones en trobades socials o familiars.

Paral·lelament, s'ha adoptat també la decisió de declarar el tancament perimetral, des del 7 fins al 21 de gener, de 29 municipis que registren una incidència crítica: Borriol, Atzeneta del Maestrat, Soneja i Jérica, a la província de Castelló; Alcoi, Castalla i Polop, a la província d'Alacant, i Llíria, Massanassa, Ayora, Utiel, Sedaví, Alfafar, Benetússer, Sollana, Llocnou de la Corona, Guadassuar, Oliva, Daimús, Canals, Benigànim, Xàtiva, Moixent, Ontinyent, Cheste, Sinarcas, Anna, Quatretonda i Bonrepòs i Mirambell, a la província de València.

En aquests municipis amb confinament perimetral, s'estableix el tancament cautelar dels següents establiments i espais: centres socials, casinos, clubs i establiments d'anàloga naturalesa; bars, restaurants i altres establiments d'oci del municipi, llevat que s'hi preste servei de menjars per a emportar o a domicili; gimnasos i centres esportius de qualsevol mena, i parcs i jardins.

A més, es modifiquen en aquests 29 municipis els aforaments en les vetles, soterrars i cerimònies fúnebres, de manera que podran dur-se a terme en tota mena d'instal·lacions, públiques o privades, amb un aforament del 30 % i un límit màxim de 15 persones en espais a l'aire lliure o de 10 persones en espais tancats. En el cas d'altres celebracions com bodes o batejos, se'n limita l'aforament a 1/3, amb un màxim de 15 persones en espais a l'aire lliure o de 10 persones en espais tancats, entre familiars i persones acostades.

Resposta "contundent, ponderada i immediata"

El president ha subratllat que l'evolució de la pandèmia ha conduït a una situació que ha qualificat de "greu", amb un creixement "exponencial" de la transmissió del virus en tot el continent europeu, també a la Comunitat Valenciana, que "exigeix una resposta contundent, ponderada i immediata" del Consell.

"El camí de la Generalitat ha estat guiat per una avaluació continua de la pandèmia i una anàlisi rigorosa de les dades, sense reaccions impulsives, sense excessos nocius per al benestar col·lectiu i sense deixar de fer el que calia fer, fora popular o impopular", ha precisat.

En aquest sentit, ha recordat que la Comunitat Valenciana va ser la primera a tancar els bars i a restringir la mobilitat nocturna, i ha sigut, "amb gran dolor", també l'única a prohibir els viatges familiars en Nadal entre comunitats autònomes. "Sempre hem dit que no dubtaríem a adoptar les mesures necessàries per a controlar la pandèmia", ha remarcat.

El president ha recordat que la Comunitat Valenciana ha tingut uns dels registres més baixos d'Espanya des de l'inici de la pandèmia. En concret, és la quarta comunitat amb una menor incidència acumulada i ha mantingut un 27 % menys d'hospitalitzacions i la meitat de mortalitat que la mitjana espanyola.

No obstant això, ha assenyalat que, en dues setmanes, s'ha registrat una tendència "preocupant", ja que la incidència del virus ha crescut un 16 %, les hospitalitzacions han augmentat un 52 % i s'han registrat 196 morts en una setmana.

Intensificació del procés de vacunació

El president ha al·ludit a la necessitat d'actuar en quatre fronts: vacunació, resposta sanitària, noves restriccions i dret a l'educació.

Quant al primer, ha avançat que s'intensificarà el procés de vacunació, de manera que entre el dilluns i el dimarts de la setmana que ve ja s'haurà administrat la primera dosi de la vacuna a totes les persones residents i al personal de les residències de majors, excepte d'aquelles que tinguen brots actius. A més, la setmana que ve començarà la vacunació del personal sanitari d'atenció primària i de primera línia i, a continuació, dels centres de dia. D'altra banda, quan s'autoritze la vacuna de Moderna i se n'inicie la distribució, es començarà paral·lelament a vacunar el personal sanitari d'hospitals.

Pel que fa a infraestructures, tots els departaments disposen, en aquest moment, de llits en planta i d'UCI, i hi ha plans de contingència en marxa per si calgueren més recursos hospitalaris. En concret, segons les previsions avançades pel president, es pot arribar a 19.000 llits per a persones malaltes agudes i a 1.200 llits per a persones malaltes crítiques.

En matèria de personal, s'ha reforçat el sistema amb més de 10.000 contractes de professionals de la sanitat i hi ha 2.137 efectius de rastreig (300 d'aquests de l'UME).

L'educació, una prioritat

A més, ha assenyalat que la prioritat continua sent mantindre l'alumnat en les aules en les mateixes condicions que abans de Nadal, ja que s'ha demostrat que "les aules són un espai segur", el "més segur". "Està en joc la igualtat de la societat, el mateix futur de la Comunitat Valenciana", ha afegit.

"Amb les accions en aquests quatre fronts, busquem immunitzar abans la població, reforçar la resposta sanitària, reduir la interacció social per a frenar els contagis i garantir la igualtat d'oportunitats", ha indicat Puig, que ha demanat a la ciutadania "autoexigència màxima" i responsabilitat individual "sense treva ni relaxacions" per a reduir els contactes i aconseguir frenar la transmissió del virus.

D'altra banda, la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha concretat, respecte a les restriccions establides amb caràcter general per a tot el territori de la Comunitat Valenciana, que no es permetran els esdeveniments o activitats amb concentració de persones. Es consideren com a tals els espectacles públics, activitats recreatives i socioculturals, exhibició d'animals i celebracions populars. La restricció no afecta, no obstant això, activitats com ara cinemes, museus o teatres.

En relació amb l'activitat dels establiments de restauració i hostaleria, els establiments d'hostaleria podran donar servei de restauració en horari de sopar exclusivament a les persones allotjades, i la restauració en àrees de servei de vies de comunicació per a professionals de transport no queda subjecta a cap franja horària.

Així mateix, se suspenen les competicions esportives d'Infantil i Primària.

En la reunió de la comissió interdepartamental han participat la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra; el vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau; la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo; el conseller d'Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà; la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, i els consellers d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, i de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España.

Compartir Puig anuncia la pròrroga del confinament perimetral de la Com... Compartir Puig anuncia la pròrroga del confinament perimetral de la Com... Compartir Puig anuncia la pròrroga del confinament perimetral de la Com... Compartir Puig anuncia la pròrroga del confinament perimetral de la Com... Compartir