Nota de premsa

La Fe atén més de 130 pacients en la primera consulta d'infermeria que s'ha obert a Espanya especialitzada en maneig intestinal
06/03/2021
La Fe atén més de 130 pacients en la primera consulta d"infermeria que ...

- Durant el primer any de posada en marxa, aquesta consulta ha atés 94 pacients adults i 45 pediàtrics
- En la consulta s'ofereix suport educacional, es potencien les autocures i es millora la simptomatologia amb tractaments rehabilitadorsL'Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València compta amb la primera consulta d'infermeria especialitza en maneig intestinal que s'ha obert a Espanya.

Durant el primer any, en aquesta consulta s'han realitzat 313 visites presencials en què s'han tractat un total de 139 pacients, tant adults com pediàtrics.

Es tracta d'una consulta a què es deriven pacients amb disfuncions intestinals, en la qual s'ofereix suport educacional, es potencien les autocures i es millora la simptomatologia amb tractaments rehabilitadors.

La infermera especialista en pacients amb incontinència fecal i responsable de la consulta, Eva García, ha destacat que per a posar en marxa aquesta consulta "ha sigut fonamental crear equips interdisciplinaris amb els equips facultatius i definir la mecànica de derivació de pacients".

D'aquesta manera, s'han atés pacients tant de Cirurgia Pediàtrica com de Cirurgia General i Digestiva, Urologia i Rehabilitació.

De fet, el 63 % dels 94 pacients adults tractats ha sigut derivat des de Cirurgia General, per diverses causes, i el 37 % des de les especialitats d'Urologia i de Rehabilitació, fonamentalment pacients amb lesió medul·lar.

Pel que fa als pacients pediàtrics, són principalment pacients amb espina bífida, malaltia de Hirschsprung i malformacions anorectals.

Enguany, "la consulta ?hi afig Eva García? també s'ha adaptat a la nova situació de pandèmia produïda per la COVID-19. D'aquesta manera, s'ha apostat per l'atenció telefònica en els casos de citació de pacients i consultes de seguiment de les teràpies i mesures higièniques i dietètiques prescrites. Així, s'han realitzat 192 telefonades aproximadament".

L'activitat assistencial d'aquesta consulta s'ha estructurat a fi de donar un servei integral i personalitzat al pacient. Ací se'ls instrueix en el maneig de la irrigació transanal, que permet als pacients pediàtrics i adults controlar les seues defecacions, o es desenvolupen sessions d'estimulació del tibial posterior, per a la incontinència fecal.

A més de l'atenció directa als pacients, des de la consulta es col·labora també amb altres àrees i serveis de l'Hospital per a realitzar intervencions a pacients, així com desenvolupar activitats amb associacions científiques i equips d'investigació.

La directora d'Infermeria de l'Hospital La Fe, Ana M. Regueira, ha assenyalat que les consultes d'infermera són una nova estratègia "per a desenvolupar les noves competències de l'anomenada infermeria de pràctica avançada, de manera que es millora l'accés dels usuaris a nous serveis sanitaris i es millora la cobertura de problemes de salut".

En aquest sentit, des de l'hospital La Fe es pretén estendre aquesta manera de treballar a altres serveis i especialitats per l'elevat impacte que té en la resolució de problemes i l'augment de l'eficàcia en l'ús dels recursos sanitaris.

Compartir La Fe atén més de 130 pacients en la primera consulta d"infer... Compartir La Fe atén més de 130 pacients en la primera consulta d"infer... Compartir La Fe atén més de 130 pacients en la primera consulta d"infer... Compartir La Fe atén més de 130 pacients en la primera consulta d"infer... Compartir

Arxius relacionats