Nota de premsa

Hisenda i l'AVI reben 19 propostes innovadores per a millorar la qualitat i la sostenibilitat en el servei de neteja
17/04/2021
Hisenda i l"AVI reben 19 propostes innovadores per a millorar la qualit...

- Aquestes propostes serviran per a avaluar les capacitats del mercat i definir les especificacions funcionals a fi de preparar la contractació
- La majoria de les iniciatives procedeix d'empreses, i al voltant del 80 % són entitats radicades a la Comunitat ValencianaLa primera fase del procés de compra pública d'innovació (CPI), que la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic va obrir el passat 2 de febrer amb l'assessorament tècnic de l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI), s'ha saldat amb la recepció d'una vintena de propostes per a millorar, a través de l'R+D+I, el servei de neteja que es presta en els edificis i les dependències de la Generalitat.

Empreses i instituts tecnològics han aportat un total de 19 idees per a resoldre aquest repte, batejat com a 'Innova-Neteja', amb el qual es pretén desenvolupar i implementar un sistema innovador que no només garantisca la qualitat d'aquest servei, sinó també l'optimització i control.

Aquestes solucions no presents en el mercat han d'assegurar, a més, més respecte cap a les persones i el medi ambient, així com atendre les necessitats especials de desinfecció derivades de la COVID-19.

A través d'aquesta consulta preliminar al mercat, la Conselleria d'Hisenda i l'AVI han sondejat la disponibilitat del teixit productiu per a oferir respostes innovadores als reptes identificats per la Central de Compres de la Generalitat. Es tracta, en qualsevol cas, d'un pas previ per a determinar les funcions que han de definir la innovació que es pretén contractar a través de la CPI.

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha valorat "de manera positiva" la resposta de les empreses i les entitats al procés iniciat des de la Generalitat. "Volíem escoltar què havia de dir-nos el teixit productiu per a, sobre la base d'aquestes aportacions, dissenyar la millor compra pública, i no podem estar més satisfets amb el resultat", ha indicat Soler.

Segons el titular d'Hisenda, la contractació pública ja no només té com a objectiu gastar bé els diners dels contribuents, sinó que ha de reportar també valor afegit "en termes de qualitat, rendibilitat i impacte mediambiental".

En aquest sentit, Soler ha indicat que amb la compra pública innovadora "hem obert la porta a solucions més eficients i de més qualitat, alhora que brindem a les empreses innovadores una oportunitat per a provar les seues solucions en condicions reals i no només a través de models".

Per altra banda, la consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual, ha ressaltat que "l'aposta per la compra pública innovadora és fonamental per a poder introduir la innovació en la manera de contractar de les administracions i també en els processos productius de les empreses".

Pascual ha indicat que "la capacitat transformadora de la innovació ens aporta millores substancials i soluciones que anteriorment no s'havien aplicat i que milloren els serveis, al mateix temps que milloren la capacitat de les empreses i els llocs de treball que generen".

D'acord amb els resultats de la consulta, el 84 % de les solucions rebudes procedeixen directament d'empreses, que operen en un ampli ventall de sectors d'activitat.

Hi estan representats, entre altres, serveis, béns d'equip, robòtica, geolocalització o sistemes informàtics. Per altra banda, els instituts tecnològics lideren el 16 % de les iniciatives, que ara s'avaluaran per a, a continuació, establir un diàleg amb els operadors.

"La significativa participació del sector privat en aquesta consulta preliminar al mercat avala l'estratègia de l'AVI en matèria de compra pública d'innovació. Creiem en el poder de compra de l'Administració com a via per a elevar el valor afegit de les nostres empreses, fins i tot en sectors que fins ara no es caracteritzaven per la incorporació de coneixement", ha destacat el vicepresident executiu de l'Agència, Andrés García Reche.

De fet, l'impacte d'aquesta consulta es concentra fonamentalment a la Comunitat Valenciana, que aglutina al voltant del 80 % dels projectes presentats, davant de l'altre 20 %, que ve d'altres comunitats autònomes, com Catalunya o Madrid, i fins i tot d'altres països de la Unió Europea, com Itàlia.

Compartir Hisenda i l"AVI reben 19 propostes innovadores per a millorar... Compartir Hisenda i l"AVI reben 19 propostes innovadores per a millorar... Compartir Hisenda i l"AVI reben 19 propostes innovadores per a millorar... Compartir Hisenda i l"AVI reben 19 propostes innovadores per a millorar... Compartir

Arxius relacionats