Nota de premsa

Ximo Puig anuncia l'ampliació de l'horari d'obertura de l'hostaleria i el comerç fins a les 22 hores
22/04/2021
Ximo Puig anuncia l"ampliació de l"horari d"obertura de l"hostaleria i ...

- El president de la Generalitat ha presidit la Mesa Interdepartamental per a la Prevenció i Actuació davant la COVID-19 en la qual han sigut abordades les noves mesures que entraran en vigor el dilluns 26 d'abril
- S'amplia l'aforament màxim de les activitats culturals fins al 75 % i de les cerimònies i celebracions fins al 50 %
- Es manté el perimetratge autonòmic i la restricció de la mobilitat nocturna entre les 10 de la nit i les 6 del matí

València.
El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat l'ampliació de l'horari d'obertura de l'hostaleria i el comerç fins a les 22, i l'increment fins al 75 % de l'aforament màxim de les activitats culturals, i fins al 50 % en cerimònies i celebracions, a partir de dilluns que ve, 26 d'abril.

Així ho ha avançat en una roda de premsa el cap del Consell, acompanyat de la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, després de la reunió de la Mesa Interdepartamental per a la Prevenció i Actuació davant la COVID-19, en la qual s'han acordat les noves mesures que estaran en vigor fins al 9 de maig, data en què decau l'estat d'alarma.

Durant la seua intervenció, el president ha explicat que l'horari de l'hostaleria s'amplia fins a les 22 hores i es mantenen els aforaments màxims permesos del 100 % en terrasses i d'un terç a l'interior dels locals, amb taules de fins a 6 persones. Quant a l'horari màxim del comerç, també s'amplia fins a les 22 hores, amb els aforaments màxims permesos actualment.

A més, pel que fa a l'aforament màxim de les activitats culturals, com ara cinemes, teatres, museus o auditoris, s'amplia del 50 al 75 %; i el de les cerimònies i celebracions passa del 30 al 50 %.

El president ha assegurat que les mesures adoptades responen a la necessitat "d'actuar amb prudència màxima i proporcionalitat", i aplicar una "obertura gradual i responsable", per la qual cosa ha destacat que les restriccions s'aniran minorant "a mesura que la situació ho permeta".

Perimetratge autonòmic

D'altra banda, es prorroguen durant 15 dies més la resta de mesures vigents, entre les quals es troba la restricció de la mobilitat nocturna, que es manté entre les 10 de la nit i les 6 del matí, i el perimetratge autonòmic.

El cap del Consell ha avançat que si es produeix l'evolució prevista, en finalitzar l'estat d'alarma decaurà el perimetratge autonòmic, i ha anunciat que a principi de maig se celebrarà una nova reunió en què es valorarà aquesta decisió.

"Aquesta serà l'última quinzena abans que acabe l'estat d'alarma i comence una nova fase, un nou temps d'esperança marcat per la proximitat de l'estiu i l'avanç de la vacunació", ha manifestat.

Posició única a Espanya i Europa

Ximo Puig s'ha referit a l'"immens esforç" de la societat valenciana i a la "desescalada prudent" que s'està duent a terme, gràcies a la qual cosa "ens trobem en una posició única a Espanya i a Europa, ja que som una de les regions europees amb menys incidència".

El president ha assegurat que, respecte a fa un mes, la Comunitat Valenciana presenta la meitat de casos actius, la meitat de persones hospitalitzades, la tercera part d'ingressats en UCI, i quasi el triple de persones vacunades.

Així mateix, ha destacat que la incidència actual és de 40 casos per 100.000 habitants, la qual cosa suposa una xifra 6 vegades inferior a la mitjana espanyola, i situa la Comunitat com l'única autonomia en situació de risc baix. A més, ha insistit en el fet que aquests indicadors converteixen la Comunitat en un referent europeu, ja que cap país presenta unes dades semblants.

Un milió d'habitants immunitzats

En el transcurs de la roda de premsa, el president ha insistit en la necessitat de fer un "últim esforç" mentre avança el procés de vacunació, que ha qualificat de "segur, àgil i eficient", pel qual ja estan immunitzats més d'un milió d'habitants, és a dir, un de cada cinc residents a la Comunitat Valenciana.

En concret, ha explicat que quasi el 70 % dels majors de 80 anys estan vacunats amb la pauta completa i tots han rebut, almenys, una dosi. Quant a les persones d'entre 70 i 79 anys, més del 50 % han rebut una dosi; percentatge que arriba al 33 % en el grup d'edat de 60 a 69 anys.

En aquest sentit, el president ha agraït "l'esforç organitzatiu, l'eficiència logística i la humanitat en el tracte" que han mostrat els equips de vacunació de la sanitat valenciana durant tot el procés, especialment en la vacunació massiva iniciada aquesta setmana.

Pla Resistir Plus

Durant la seua intervenció, el president també ha explicat que la Generalitat s'enfronta al triple repte de "combatre l'epidèmia silenciosa en la salut mental", per a la qual cosa s'ha creat un comissionat per a atendre la salut psicològica de la població valenciana, "evitar brots de desigualtat en l'eixida de la crisi". Per això s'estan desenvolupant accions dirigides a crear treball i reforçar la protecció social; i en tercer lloc, "fer justícia amb els que pitjor ho han passat".

Finalment, ha avançat que el nou pla d'ajudes Resistir Plus, que serà presentat en els pròxims dies, preveu 647 milions d'euros per a "reforçar les empreses, els autònoms i els treballadors que més s'han sacrificat", i ha assegurat que els esforços fets per l'hostaleria i el turisme seran recompensats amb aquestes ajudes.

En la reunió de la comissió interdepartamental han participat la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra; el vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau; la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo; el conseller d'Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà; la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló; el conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent; i el conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España.

Restriccions en vigor

A més de les mesures anunciades pel president, cal destacar que es manté la prohibició de celebracions populars, desfilades o espectacles itinerants.

Els esdeveniments permesos i que puguen implicar aglomeració de persones es realitzaran amb un aforament màxim del 75 % i 500 persones de màxim en interiors i 1.000 en exteriors.

Es poden establir quatre sectors amb serveis de lavabos, entrada i eixida, i hostaleria diferenciats amb 500 persones per sector. A més, la distància entre seients serà d'1,5 metres, i les entrades i eixides seran escalonades.

No es permeten ni aliments ni begudes (excepte aigua) fora de la zona de restauració, i tampoc es pot fumar ni utilitzar dispositius electrònics d'inhalació o semblants.

Modificació d'aforaments

A més de l'increment de l'aforament màxim en cerimònies i celebracions, religioses o civils, també passa del 30 al 50 % l'aforament màxim en zones comunes d'hotels, albergs, cases rurals i altres allotjaments; activitats d'oci educatiu, educació de temps lliure, escoles d'animació juvenil; i piscines, platges i spas.

Quant a les activitats esportives i els esdeveniments amb públic (excepte entrenaments que es mantenen sense públic), el màxim d'assistents serà de 1.000 persones en instal·lacions obertes i 500 en tancades; i la participació d'esportistes serà de 1.000 en instal·lacions obertes i 300 en tancades.

Es produeix un increment de l'aforament màxim del 50 al 75 % en pavellons de congressos, sales de conferències o multiusos; cinemes, autocinemes, cinemes d'estiu, teatres, amfiteatres, auditoris, sales d'arts escèniques i circs; biblioteques, arxius, museus, sales d'exposicions, galeries d'art i altres equipaments culturals.

Així mateix, l'aforament màxim serà del 75 % en ensenyances artístiques reglades en conservatoris i centres autoritzats; no reglades en escoles de música o dansa i activitat formativa d'agrupacions musicals en general; acadèmies, autoescoles i altres centres de formació no reglada; establiments i locals comercials i de serveis professionals; i mercats de venda no sedentària.

Pel que fa a visites guiades, guies turístics, activitats de temps lliure, parcs infantils i la pràctica de l'activitat física, tant individual com dirigida per un professional, es podrà produir en grups de 20 persones en recintes oberts i de 10 en recintes tancats.

En el cas de locals d'oci, podran exercir, si la seua llicència ho permet, activitats de restauració i hostaleria en les mateixes condicions que regulen les activitats d'oci i hostaleria.

Compartir Ximo Puig anuncia l"ampliació de l"horari d"obertura de l"hos... Compartir Ximo Puig anuncia l"ampliació de l"horari d"obertura de l"hos... Compartir Ximo Puig anuncia l"ampliació de l"horari d"obertura de l"hos... Compartir Ximo Puig anuncia l"ampliació de l"horari d"obertura de l"hos... Compartir

Arxius relacionats