Nota de premsa

La Comunitat Valenciana subscriu una iniciativa amb altres regions europees amb competències legislatives per a demanar més participació en la Conferència sobre el Futur d'Europa
04/05/2021

- El president de la Generalitat, Ximo Puig, és un dels signataris de la reivindicació que s'ha traslladat recentment als responsables de les institucions europees

València.
La Comunitat Valenciana ha subscrit una iniciativa, junt amb altres regions europees amb competències legislatives, per a demanar més participació d'aquestes regions en la Conferència sobre el Futur d'Europa (CoFoE).

El grup format per 14 regions europees amb competències legislatives (RLEG, per les sigles en anglés) ha remés una carta amb aquesta reivindicació als presidents de la Comissió Europea, el Parlament Europeu, el Consell Europeu i el Consell de la UE. Divendres que ve aquest grup oferirà el primer acte públic de presentació de la proposta.

En aquest text, els presidents dels 14 governs signataris ?entre els quals està el president de la Generalitat, Ximo Puig? sol·liciten més implicació de les regions amb competències legislatives en el procés d'integració, així com el seu compromís per a organitzar un debat entorn de l'estatus únic de 'regió associada'.

El document, enviat el 3 de maig, destaca la necessitat de garantir una representació adequada de tots els nivells de govern, a més de les regions amb competències legislatives, en el procés d'elaboració i impuls de polítiques de la UE.

"No hi ha Unió Europea sense regions. És evident que ha d'haver-hi una participació significativa de les regions amb competències legislatives en la Conferència sobre el Futur d'Europa, per a assegurar que tots els nivells de govern estiguen ben representats en la configuració del futur de la nostra Unió", afirma el document.

Així mateix, les regions signants consideren que el context postpandèmia fa més evident que mai la necessitat de comptar amb polítiques transformadores que responguen a les necessitats de la ciutadania. En aquest sentit, i a fi d'assegurar una representació adequada de tots els nivells de govern, s'estima necessari establir nous canals.

Per a fer-ho, l'RLEG sol·licita participar en la Conferència sobre el Futur d'Europa mitjançant la incorporació de representants de les regions amb competències legislatives en l'òrgan plenari, així com en la presa de decisions i la governança relatives a l'aplicació de les conclusions obtingudes en la CoFoE.

També anima i es compromet a entaular, de manera sistemàtica, un diàleg estructurat amb les institucions de la UE.

Una altra de les propostes de la carta és l'organització d'un debat d'alt nivell sobre una governança multinivell eficaç per a estudiar un estatus únic de 'regió associada a la UE', proposat per l'exeurodiputat Alain Lamassoure en 2003, amb motiu de la Convenció Europea.

Aquest document s'ha enviat a la presidència conjunta signada per catorze presidents de tretze regions europees i una regió en qualitat d'observadora amb competències legislatives: Euskadi, Comunitat Valenciana, les Illes Balears, Catalunya, Voralberg, Tirol, Salzburg, la Baixa Àustria, l'Alta Àustria, Caríntia, illes Aland, illes Açores, Flandes i Còrsega (en condició d'observadora).

La carta està oberta a totes les regions amb poders legislatius compromeses amb el procés d'integració de la Unió Europea.

Amb aquesta iniciativa, l'RLEG fa un pas avant en el seu compromís de garantir una governança multinivell eficaç en la Unió i de continuar millorant en l'aplicació de la dimensió descentralitzada dels principis de subsidiarietat i proporcionalitat.

L'acte de llançament tindrà lloc el divendres 7 de maig. Serà presidit pel lehendakari del Govern basc, Iñigo Urkullu i comptarà amb la presència de representants de les regions signants ?per part de la Generalitat estarà present la directora general de Relacions amb la UE i l'Estat, Daría Terradez?, així com el convidat d'honor Alain Lamassoure.

L'esdeveniment, que tindrà lloc a partir de les 10.00 hores, obert a mitjans de comunicació i a totes aquelles persones interessades en la situació actual de les regions amb competències legislatives en la UE, es retransmetrà en directe a través de l'enllaç següent: https://us02web.zoom.us/j/84495082197?pwd=cDFGRmQzMDVCdUFZdnFWSEk3MFIwdz09

-ID de l'esdeveniment: 844 9508 2197
-Contrasenya: 294117

Compartir La Comunitat Valenciana subscriu una iniciativa amb altres re... Compartir La Comunitat Valenciana subscriu una iniciativa amb altres re... Compartir La Comunitat Valenciana subscriu una iniciativa amb altres re... Compartir La Comunitat Valenciana subscriu una iniciativa amb altres re... Compartir