Nota de premsa

Ximo Puig anuncia el tancament de l'oci nocturn, la limitació de persones per taula en l'hostaleria i la reducció de l'aforament d'espectacles massius
08/07/2021
Ximo Puig anuncia el tancament de l"oci nocturn, la limitació de person...

- El president de la Generalitat ha presidit la Mesa Interdepartamental per a la Prevenció i Actuació davant de la COVID-19, en la qual s'han acordat les noves mesures vigents des del 10 de juliol
- El Consell sol·licitarà demà al TSJCV l'autorització per a restringir la mobilitat nocturna i les reunions socials en 40 municipis que registren més risc epidèmic
- Els locals d'oci nocturn podran continuar funcionant en el mateix horari i condicions que bars i cafeteries, fins a les 00.30 de la nit
- Les taules en l'hostaleria podran estar ocupades per un màxim de 10 persones en exteriors i 6 en interiors
- Els 'botellots' es consideraran falta molt greu i l'horari de venda d'alcohol es reduirà fins a les 20.00 hores

València.
El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat el tancament de l'oci nocturn, encara que els locals podran continuar funcionant com a bars i cafeteries; la limitació del nombre de persones per taula en l'hostaleria, que serà d'un màxim de 10 en exteriors i 6 en interiors, així com la reducció de l'aforament en espectacles massius, com a principals mesures per a contindre l'evolució de la pandèmia.

Així ho ha avançat després de la reunió de la Mesa Interdepartamental per a la Prevenció i Actuació davant de la COVID-19, en la qual s'ha acordat que les noves mesures entren en vigor a partir del 10 de juliol i estiguen vigents fins al 25 de juliol.

Així mateix, el president ha anunciat que sol·licitarà l'autorització del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana per a establir la restricció a la mobilitat nocturna entre la una i les sis de la matinada en prop de 40 municipis que registren més risc epidèmic, "tant per la incidència com per la positivitat".

El cap del Consell ha destacat que també se sol·licitarà la limitació de les reunions socials a un màxim de 10 persones, tant en l'àmbit privat com en el públic, en tota la Comunitat Valenciana. Per a fer-ho, es presentarà demà davant del TSJCV la resolució de la Conselleria de Sanitat que preveu aquestes mesures, que es publicarà en el cas que siga autoritzada, a fi de reduir la interacció social.

En la Mesa Interdepartamental han participat la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra; el vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau; la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo; el conseller d'Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà; la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló; el conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, i el conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España.

Locals d'oci nocturn

Durant la seua intervenció, en la qual ha estat acompanyat per la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, el president ha explicat que els locals d'oci nocturn podran continuar funcionant en el mateix horari i condicions que bars i cafeteries, fins a les 00.30 hores, i ha assegurat que tots els afectats rebran una compensació, per a la qual cosa s'augmentarà en 4,8 milions d'euros les ajudes directes al sector de l'oci nocturn, fins a assolir els 12,8 milions.

Així mateix, ha assenyalat que les taules de l'hostaleria podran estar ocupades per un màxim de 10 persones en exteriors i 6 persones en interiors. També ha insistit en la necessitat de mantindre en bones condicions de ventilació els locals, per a la qual cosa ha demanat la col·laboració del sector hostaler. En aquest sentit ha al·ludit a un estudi japonés recent, en el qual es constata que el risc de contagi en interiors és 20 vegades superior que en exteriors.

Pel que fa a l'aforament dels espectacles massius, en espais oberts es redueix de 4.000 a 3.000 espectadors i en espais tancats passa a ser d'un màxim de 2.000 espectadors, enfront dels 3.000 actuals. A més, el president ha recordat que no estan permeses les festes populars, ni les cercaviles o les desfilades.

Vigilància del compliment de les mesures

El responsable del Consell també ha anunciat que sol·licitarà a les Forces i Cossos de Seguretat la màxima vigilància en el control de les mesures, amb el "clar objectiu que no es facen 'botellots' pel carrer", perquè, segons ha asseverat, "s'està jugant amb la salut de tots".

En aquest sentit, el president també ha anunciat que el Ple del Consell d'aquest divendres modificarà el Decret llei del règim sancionador perquè els 'botellots' siguen considerats com una falta greu, així com la Llei de sanitat de 2014, a fi de reduir l'horari de venda d'alcohol i fixar-lo fins a les 20.00 hores.

Increment de la incidència i nous rastrejadors

El president ha explicat que, en l'últim mes, la pandèmia ha estat condicionada per tres factors: la propagació de la variant Delta, molt més contagiosa que la resta i que ha provocat que es multiplique la incidència acumulada per 6, que ha passat de 40 a 240; l'explosió de contagis entre els joves, que ha triplicat la incidència en la franja de 20 a 29 anys en només 10 dies, i l'increment dels menors de 39 anys ingressats en hospitals, que s'ha duplicat en un mes.

Davant d'aquesta situació, el Consell contractarà 450 rastrejadors nous, als quals se'n sumaran 50 més procedents de l'Exèrcit; també realitzarà 7.300 contractes sanitaris nous del Pla d'estiu, a més d'haver renovat més de 6.000 contractes COVID-19.

Planificació de vacunació

En el transcurs de la roda de premsa, també ha destacat que la Comunitat Valenciana es troba en la fase final de la vacunació i que abans del 15 de setembre s'assolirà la immunitat de grup, ja que està previst que entre la primera i la segona setmana de setembre el 70 % de la població valenciana haja rebut la pauta completa.

Puig ha assenyalat que s'accelerarà el procés de vacunació entre els més joves, per la qual cosa aquesta mateixa setmana s'està vacunant el grup de 30 a 39 anys, la primera setmana d'agost començarà la vacunació de la franja d'edat compresa entre els 20 i els 29 anys i la primera setmana de setembre es vacunarà els menors de 19 anys.

Ús de les mascaretes

El president ha fet una crida a la ciutadania per a continuar usant la mascareta, ja que "continua sent essencial per a salvar vides" i, encara que ha deixat de ser obligatòria a l'aire lliure, ha recomanat "seguir utilitzant-la sempre".

De la mateixa manera, ha instat les persones joves a mantindre la "imatge de responsabilitat" que s'ha donat durant la pandèmia, "per solidaritat amb la gent no vacunada i pel seu interés personal", ja que "contagiar-se i ser asimptomàtic no significa estar protegit", ha manifestat. En aquest sentit, s'ha referit a estudis britànics en què s'assegura que entre el 10 i el 17 % dels asimptomàtics pateixen seqüeles després de passar la malaltia.

Finalment, s'ha dirigit als pares i mares d'aquests joves, a qui també ha demanat responsabilitat en la protecció "dels seus fills, els fills dels altres i de les seues famílies".

Compartir Ximo Puig anuncia el tancament de l"oci nocturn, la limitació... Compartir Ximo Puig anuncia el tancament de l"oci nocturn, la limitació... Compartir Ximo Puig anuncia el tancament de l"oci nocturn, la limitació... Compartir Ximo Puig anuncia el tancament de l"oci nocturn, la limitació... Compartir