Nota de premsa

La Generalitat presenta nous traçats del TRAM d'Alacant per valor de 165 milions d'euros per a ampliar la xarxa a Alacant i l'àrea metropolitana
29/07/2021
La Generalitat presenta nous traçats del TRAM d"Alacant per valor de 16...

- El Pla d'ampliació de la xarxa, que ha presentat a Alacant el conseller Arcadi España, suposa un total de 315 milions d'inversió i també inclou les actuacions de la línia 9 (Benidorm-Dénia)


El conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, ha presentat les principals línies d'actuació del Pla d'ampliació de la xarxa del TRAM d'Alacant, en el qual s'inclouen les propostes en execució, així com els nous traçats previstos de cara als pròxims anys, en funció de les necessitats de mobilitat de la ciutat d'Alacant i les comarques de l'Alacantí, la Marina Alta i la Marina Baixa.

"Amb una inversió superior als 160 milions d'euros, la Generalitat estarà en disposició de construir, en els pròxims anys, prop de 15 quilòmetres de nous trams i línies, que se sumaran a l'actual xarxa tramviària per a vertebrar la ciutat d'Alacant, l'àrea metropolitana i les comarques on ja opera el TRAM d'Alacant", ha explicat el conseller.

A més, Arcadi España ha destacat la inversió que s'ha fet en el conjunt de la província d'Alacant que, des de 2015, ha suposat més de 100 milions d'euros. "Actualment s'està executant la modernització i la renovació integral de la línia 9 (Benidorm-Dénia), que, una vegada completada en els pròxims anys, haurà suposat una inversió superior als 150 milions d'euros i permetrà recuperar una connexió fonamental per als veïns de la Marina Alta i la Marina Baixa i per a tots els ciutadans i ciutadanes de la Comunitat Valenciana", ha explicat.

En concret, sobre els avanços en les obres de la línia 9, el conseller de Política Territorial ha recordat que un dels compromisos adquirits per la Generalitat en el Seminari de Govern de Benassal-Albocàsser, que va tindre lloc el cap de setmana passat, és acabar les obres en el tram Teulada-Gata de Gorgos. "L'objectiu de la Generalitat és concloure les obres del penúltim tram de la línia 9 entre els mesos de setembre i octubre per a, a la fi de l'any 2021 o el començament de l'any 2022, començar a donar servei entre Teulada i Gata de Gorgos i arribar a Dénia, com està previst, en 2023".

Així mateix, el conseller Arcadi España ha remarcat que les inversions que es recullen en aquest pla d'ampliació, que combina actuacions en execució, projectades i planificades, "suposaran més de 315 milions d'inversió que permetran augmentar en els pròxims sis anys, de manera molt considerable, les condicions de mobilitat de manera sostenible i eficaç, així com potenciar el turisme i ser un impuls a l'economia fonamental de cara a la recuperació després de la crisi sanitària de la COVID-19".

Planificar el creixement

La presentació d'aquest pla ha tingut lloc a la seu de la Casa Mediterrani a Alacant i ha comptat amb la participació de la directora gerent d'FGV, Anaïs Menguzzato, que ha sigut l'encarregada de detallar les característiques del pla d'actuació, i representants institucionals, socials, empresarials i sindicals de la província alacantina.

Com ha explicat la directora gerent d'FGV, "l'objectiu d'aquest document estratègic és planificar el creixement de la futura xarxa del TRAM d'Alacant, cosa fonamental en matèria d'infraestructures". Així mateix, hi ha afegit que l'objectiu del treball presentat és "oferir una millora de la cobertura i del servei a la ciutat d'Alacant i les comarques de l'Alacantí, la Marina Baixa i la Marina Alta, ateses les necessitats de mobilitat".

D'altra banda, Menguzzato ha indicat, en referència a la nova estació Alacant Intermodal, que "es treballa per fomentar la intermodalitat amb altres operadors de transport públic i per a consolidar el TRAM d'Alacant com una alternativa real a l'ús de vehicle privat".

Principals actuacions

Una de les principals actuacions, a la qual ha fet referència el conseller Arcadi España durant l'acte de presentació, és la creació d'una nova connexió de l'actual xarxa del TRAM d'Alacant amb Sant Joan i el seu hospital i la continuació fins a Mutxamel, des de les actuals línies 1 i 3, que enllacen Luceros amb Benidorm i El Campello respectivament. El pressupost inicial és de prop de 40 milions d'euros.

Sobre la prolongació des de Luceros fins a l'estació d'Adif, la futura estació Alacant Intermodal, el conseller ha explicat que el projecte definitiu d'FGV es troba en procés de redacció. Aquest procés s'està desenvolupant de manera conjunta amb Adif, l'Ajuntament d'Alacant i AVANT i comptarà amb una inversió que suposarà al voltant de 35 milions d'euros.

Una altra de les actuacions previstes permetrà prolongar l'actual línia 2, que parteix de Luceros a Sant Vicent del Raspeig, fins a l'hospital d'aquesta localitat i donar servei, al seu torn, als veïns i veïnes de tot el municipi.

Així mateix, des de la nova estació d'Alacant Intermodal, una vegada acabe l'obra, està previst connectar, pel sud-oest de la ciutat d'Alacant, amb els barris de La Florida, Ciudad de Asís i San Fernando-Princesa Mercedes.

D'altra banda, aquest pla preveu la creació d'una nova línia 6 del TRAM (Alacant Intermodal-Hospital Sant Vicent) per a la futura estació intermodal amb el traçat sud de la Gran Via, a través del polígon de San Blas, Los Ángeles, San Agustín, Tómbola i Divina Pastora, fins a connectar amb el traçat actual del TRAM d'Alacant, prop de la parada de Ciudad Jardín.

A les prolongacions i les ampliacions de la xarxa, cal afegir-hi l'obertura al mar de l'entorn de l'actual estació de La Marina, el projecte de la qual està en fase de redacció, així com totes les actuacions dirigides a la recuperació i la modernització de la línia 9 (Benidorm-Dénia), un procés que està en execució o en marxa administrativament pel que fa a totes les fases.

Compartir La Generalitat presenta nous traçats del TRAM d"Alacant per v... Compartir La Generalitat presenta nous traçats del TRAM d"Alacant per v... Compartir La Generalitat presenta nous traçats del TRAM d"Alacant per v... Compartir La Generalitat presenta nous traçats del TRAM d"Alacant per v... Compartir

Arxius relacionats