Nota de premsa

El Consell declara 2022 com a Any Joan Fuster en commemoració del centenari del naixement de l'escriptor valencià
19/11/2021

- Es crea la comissió commemorativa que aprovarà el programa general d'actes


El Consell ha aprovat el decret pel qual es declara el 2022 com a Any Joan Fuster, en commemoració del centenari del naixement de l'escriptor valencià.

Així mateix, el Consell ha donat el vistiplau a la creació de la comissió commemorativa per al desenvolupament dels actes que se celebren, que s'adscriu a la Presidència de la Generalitat.

Seran membres de la comissió les persones titulars de la Presidència de la Generalitat, que exercirà la presidència; la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport, que exercirà la vicepresidència primera, i el Ministeri de Cultura i Esport, que exercirà la vicepresidència segona.

També formaran part de la comissió les persones titulars de la Secretaria Autonòmica de Cultura i Esport, la Presidència del Consell Valencià de Cultura, la Presidència de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, la Direcció General de Promoció Institucional, la Direcció General de Cultura i Patrimoni, la Direcció de l'Institut Valencià de Cultura, la coordinació de la Càtedra Joan Fuster, la Universitat de València i la persona comissionada i la comissionada adjunta per a la commemoració de l'Any Joan Fuster.

A més, es crearà un comité d'honor integrat per les Corts, el Ministeri de Cultura i Esport, el Consell Valencià de Cultura, l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, la Universitat de València-Estudi General, la Xarxa Vives d'Universitats, l'Ajuntament de Sueca, la Institució Alfons el Magnànim, l'Institut d'Estudis Catalans, l'Institut Ramon Llull i els hereus de Joan Fuster.

Funcions de la comissió commemorativa

A la comissió li correspon establir les pautes per a dur a terme les accions i les activitats de l'Any Joan Fuster i aprovar el programa general dels actes commemoratius, així com la coordinació amb altres organismes públics que formen part del comité d'honor o altres que s'hi puguen adherir.

Per a facilitar el desenvolupament de les seues funcions, es crearà un comité executiu integrat per la persona comissionada i la comissionada adjunta per a la commemoració de l'Any Joan Fuster, que el presidiran, i quatre persones més que pertanguen a la comissió.

Durant l'any 2022, la Generalitat i les entitats integrants del seu sector públic instrumental utilitzaran, en la papereria bàsica, les comunicacions, els suports publicitaris i altres elements identificatius, una marca representativa de la commemoració.

Figura destacada

Joan Fuster i Ortells (Sueca, 1922-1992) és una de les persones de la intel·lectualitat valenciana més destacades del segle XX.

Advocat, poeta i assagista s'emmarca dins d'una tradició humanista adaptada a la modernitat. Va cultivar l'aforisme i l'assaig. Va mantindre una decidida actitud pública per les llibertats democràtiques, especialment des de l'àmbit valencià.

L'escriptor de Sueca va estar constantment relacionat amb el món acadèmic, sobretot en els últims anys de la seua vida. Va ser professor i després catedràtic de la Universitat de València, que en 1993 va crear la Càtedra Joan Fuster en el seu honor.

Va rebre els doctorats 'honoris causa' a la Universitat de Barcelona i a l'Autònoma de Barcelona, i va ser membre de l'Institut d'Estudis Catalans, el Consell Valencià de Cultura i la Institució Valenciana d'Estudis i Investigació, així com director de l'Institut de Filologia Valenciana.

A més, va formar part del Consistori dels Jocs Florals de Lo Rat Penat i va rebre nombrosos guardons literaris i cívics: Joaquim Folguera, Josep Yxart, Concepció Rabell, Per Comprendre, Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, Premi de les Lletres del País Valencià, Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya, títol de fill predilecte de Sueca i, pòstumament, l'Alta Distinció de la Generalitat i les medalles de la Universitat Jaume I i la Universitat de València.

L'Espai Joan Fuster de Sueca

El gener del 2017, el president de la Generalitat va inaugurar a Sueca l'Espai Joan Fuster, on està depositat el fons documental, bibliogràfic i artístic de l'escriptor valencià i des d'on es reivindica i difon el seu llegat intel·lectual.

L'Espai comprén l'Aula Didàctica de Cultura Contemporània Joan Fuster, creada en 2016 per la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport, a més del Centre de Documentació i el Museu Joan Fuster, que depenen de l'Ajuntament de la capital de la Ribera Baixa.

Compartir El Consell declara 2022 com a Any Joan Fuster en commemoració... Compartir El Consell declara 2022 com a Any Joan Fuster en commemoració... Compartir El Consell declara 2022 com a Any Joan Fuster en commemoració... Compartir El Consell declara 2022 com a Any Joan Fuster en commemoració... Compartir