Nota de premsa

El Consell prepara una programació multidisciplinària d'actes per a celebrar l'Any Joan Fuster
02/03/2022
El Consell prepara una programació multidisciplinària d"actes per a cel...

- El president de la Generalitat ha presidit la constitució de la comissió commemorativa que s'ocuparà de coordinar el programa general d'activitats
- Assenyala que la comissió treballarà amb el triple objectiu de mostrar la profunditat de l'autor, popularitzar la seua figura i aproximar-la a les generacions més joves, i potenciar la seua dimensió internacional
- Destaca la necessitat de recordar l'escriptor valencià que "va reivindicar el dubte i es va posicionar contra els fanatismes"
- El conseller de Cultura ha manifestat la seua intenció que les activitats perduren en el temps més enllà de l'Any Fuster, perquè la seua figura siga reconeguda pel conjunt dels valencians i valencianes

València.
El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha presidit l'acte de constitució de la Comissió Commemorativa de l'Any Joan Fuster i ha avançat que el Consell està preparant una programació multidisciplinària d'actes per a celebrar el centenari del naixement de l'escriptor valencià.

En el transcurs de l'acte, en el qual també ha participat el conseller d'Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, i el comissionat per a la commemoració del centenari del naixement de l'escriptor valencià, Francesc Pérez, el president ha justificat la necessitat de recordar aquest assagista universal, "que va reivindicar sempre el dubte i es va posicionar contra els fanatismes", i ha valorat la unanimitat al voltant del reconeixement de la seua figura.

Durant la seua intervenció, Ximo Puig ha agraït la implicació de totes les institucions que formen part de la commemoració, així com la tasca de les entitats que han mantingut viu el "treball, la memòria i la dignitat" de Joan Fuster durant els últims anys.

En concret, el president ha explicat que en la commemoració estaran representats tant la Generalitat Valenciana com el Ministeri de Cultura, el Consell Valencià de Cultura, l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, les institucions i les universitats valencianes, l'Ajuntament de Sueca i els hereus de l'escriptor.

Segons ha indicat, la comissió treballarà amb el triple objectiu de mostrar la profunditat de l'autor, popularitzar la seua figura i aproximar-la a les generacions més joves, i potenciar la seua dimensió internacional, "ja que era un pensador que transcendia unes fronteres determinades".

En aquest sentit, ha assegurat que es programaran centenars d'actes "des d'una mirada inclusiva i mirada que supere divisions", a fi d'arribar al conjunt de la població valenciana.

Activitats programades

Entre els actes previstos, el conseller d'Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, ha destacat un mínim de cinc exposicions que revisaran la seua vida i la seua obra, així com la influència que va tindre en les arts visuals; reedicions de les seues publicacions, com l'obra en castellà i traduccions a l'anglés; conferències i congressos; un simposi internacional organitzat per la Càtedra Joan Fuster que ja ha començat, així com diversos espectacles de música i arts escèniques, com una obra teatral sobre l'autor, una obra audiovisual en col·laboració amb À Punt i altres actes institucionals que s'aniran detallant pròximament.

Així mateix, Marzà ha mostrat la seua esperança que les activitats que es celebraran perduren en el temps més enllà de l'Any Fuster, amb l'objectiu que "un dels nostres màxims intel·lectuals siga reconegut pel conjunt dels valencians i valencianes, tinguen la ideologia que tinguen, i sobretot per les generacions més joves", que segons ha explicat podran conéixer la realitat de qui va ser, què va aportar i com va ser una persona que va parlar "d'igual a igual" a la resta d'intel·lectuals del món.

Comissió commemorativa

La comissió commemorativa constituïda aquest dimecres aprovarà el programa general dels actes commemoratius, establirà les pautes per a la realització de les accions i les activitats i s'ocuparà de la coordinació amb altres organismes públics que formen part del comité d'honor, o altres que s'hi puguen adherir. Aquesta comissió està integrada per les persones titulars de la Presidència de la Generalitat, que exercirà la presidència; la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport, que exercirà la vicepresidència primera, i el Ministeri de Cultura i Esport, que exercirà la vicepresidència segona.

També formen part de la comissió les persones titulars de la Secretaria Autonòmica de Cultura i Esport; la Presidència del Consell Valencià de Cultura; la Presidència de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua; la Direcció General de Promoció Institucional; la Direcció General de Cultura i Patrimoni; la Direcció de l'Institut Valencià de Cultura; la coordinació de la Càtedra Joan Fuster; la Universitat de València, i les persones comissionada i comissionada adjunta per a la commemoració de l'Any Joan Fuster.

A més, s'ha creat un comité executiu sota la direcció del comissionat, Francesc Pérez, i un comité d'honor integrat per les Corts, el Ministeri de Cultura i Esport, el Consell Valencià de Cultura, l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, la Universitat de València-Estudi General, la Xarxa Vives d'Universitats, l'Ajuntament de Sueca, la Institució Alfons el Magnànim, la Institució de les Lletres Catalanes, l'Institut d'Estudis Catalans, l'Institut Ramon Llull, la Biblioteca de Catalunya i els hereus de Joan Fuster.

Compartir El Consell prepara una programació multidisciplinària d"actes... Compartir El Consell prepara una programació multidisciplinària d"actes... Compartir El Consell prepara una programació multidisciplinària d"actes... Compartir El Consell prepara una programació multidisciplinària d"actes... Compartir