Detall de Procediment

Sol·licitud d'inscripció en el Registre de Cooperatives de la Comunitat Valenciana, de la constitució de la cooperativa. Economia Social.

Codi SIA: 210600
Codi GUC: 327
Organisme: Conselleria d'Educació, Universitats i Ocupació
Termini de sol·licitud: OBERT
  • Informació bàsica

  • Formularis

  • Sol·licitud

  • Tramitació

  • Resolució

Mostrar tot

Ocultar tot

Informació bàsica

Què és i per a què serveix?

Què és i per a què serveix?

Inscripció en el Registre de Cooperatives de la Comunitat Valenciana de la constitució de la cooperativa, així com l'atorgament dels poders o les facultats que es produïsquen en el mateix acte de la constitució. EXCLUSIONS: - La inscripció de poders/facultats que es produïsquen amb posterioritat a la inscripció de la constitució de la cooperativa en el Registre de Cooperatives de la Comunitat Valenciana. (En aquest supòsit es tramitarà a través de: http://www.gva.es/va/inicio/procedimientos?id_proc=18759&version=amp). - La inscripció de poders i facultats relatius a: consell rector, comissió executiva, administrador/a, conseller/a delegat/ada, director/a. (Es tramitaran a través de: http://www.gva.es/es/inicio/procedimientos?id_proc=19440&version=amp)

Observacions

Observacions

* CONCEPTE DE COOPERATIVA - És l'agrupació voluntària de persones físiques i, en les condicions de la llei, jurídiques, al servei dels seus socis, mitjançant l'explotació d'una empresa col·lectiva sobre la base de l'ajuda mútua, la creació d'un patrimoni comú i l'atribució dels resultats de l'activitat cooperativitzada als socis en funció de la seua participació en aquesta activitat. - Qualsevol activitat economicosocial lícita pot ser objecte de la cooperativa. - S'entén per activitat cooperativitzada la constituïda pel conjunt de les prestacions i els serveis que, sense intervindre-hi l'ànim de lucre, realitza la cooperativa amb els seus socis, en compliment de la finalitat de la cooperativa. - Les cooperatives podran realitzar amb tercers operacions pròpies de la seua activitat cooperativitzada, en les condicions fixades per la llei. * COOPERATIVES AMB SECCIÓ DE CRÈDIT - Les cooperatives de qualsevol classe, excepte les de crèdit, que desenvolupen majoritàriament l'activitat cooperativitzada amb els seus socis al territori de la Comunitat Valenciana, i desitgen exercir l'activitat d'intermediació financera per compte propi, han de dotar-se d'una secció de crèdit, que no tindrà personalitat jurídica independent de la cooperativa de la qual forma part. - Les operacions actives i passives que es realitzen en l'exercici d'aquesta activitat es limitaran al si de la mateixa cooperativa i als seus socis, així com als seus cònjuges i als familiars de primer grau que convisquen i depenguen econòmicament d'ells. Així mateix, les seccions de crèdit podran operar amb els associats que hagen causat baixa justificada o obligatòria com a socis i amb els treballadors de la cooperativa. - AUTORITZACIÓ PRÈVIA: Les cooperatives que desitgen constituir una secció de crèdit han de sol·licitar l'autorització prèvia a la persona titular de la conselleria competent en matèria d'hisenda. Les sol·licituds han de formular-se davant de l'Institut Valencià de Finances i han d'anar acompanyades de la documentació que reglamentàriament es determine. Aquesta autorització caducarà si no es dóna començament a les activitats específiques de la secció de crèdit en el termini dels dotze mesos següents a la data de notificació de l'autorització, per causa imputable a la cooperativa. - INSCRIPCIÓ: Les cooperatives amb secció de crèdit han d'inscriure's en un registre especial que es portarà en l'Institut Valencià de Finances, sense perjudici de la seua inscripció prèvia en el Registre de Cooperatives de la Comunitat Valenciana de la conselleria competent en matèria de cooperatives.

Requisits

Requisits

Per a la CONSTITUCIÓ de la cooperativa: - La cooperativa es constituirà mitjançant una escriptura pública i la inscripció d'aquesta es farà en el Registre de Cooperatives de la Comunitat Valenciana. Tindrà personalitat jurídica des del moment de la inscripció. - Quan la cooperativa, amb el consentiment dels seus socis, inicie l'activitat social abans de la seua inscripció, els actes i contractes realitzats en nom seu seran vàlids i els socis respondran del seu compliment personal, il·limitadament i solidàriament. - En absència de consentiment dels socis, els administradors nomenats en l'escriptura de constitució respondran dels actes i contractes realitzats en nom de la cooperativa, personalment, il·limitadament i solidàriament. El transcurs d'un any des de l'atorgament de l'escriptura de constitució sense sol·licitar la seua inscripció en el registre determinarà igualment la responsabilitat abans assenyalada dels socis que no resolguen immediatament el contracte de societat cooperativa. No obstant això, aquests socis podran reclamar contra els administradors o consellers que no hagueren complit el deure inscripció. - El nombre mínim de socis per a constituir una cooperativa serà de cinc, excepte en les cooperatives de treball associat, que serà de dos, i en les cooperatives de segon grau, en les quals n'hi haurà prou amb dues cooperatives fundadores.

Qui pot sol·licitar-ho?

Qui pot sol·licitar-ho?

- Pel que fa a l'acte de constitució, seran els administradors de les societats cooperatives. - En la resta d'actes inscriptibles, la societat cooperativa o qualsevol persona interessada que actue en nom seu.

Normativa del procediment

Normativa del procediment

  • Decret 136/1986, de 10 de novembre, del Consell de la Generalitat Valenciana, pel qual es regula el Registre de de Cooperatives de la Comunitat Valenciana (DOGV núm. 478, de 02/12/86).
  • Decret 130/1988, de 16 d'agost, del Consell de la Generalitat Valenciana, pel qual es modifica el Decret 136/1986, de 10 de novembre, del Consell de la Generalitat Valenciana, pel qual es regula el Registre de Cooperatives de la Comunitat Valenciana (DOGV núm. 890, de 30/08/88).
  • Decret 41/1990, de 26 de febrer, del Consell de la Generalitat Valenciana, pel qual es modifica el Decret 136/1986, de 10 de novembre, del Consell de la Generalitat Valenciana, pel qual es regula el Registre de Cooperatives de la Comunitat Valenciana (DOGV núm. 1266, de 16/03/90).
  • Decret 99/2007, de 6 de juliol, del Consell, sobre cooperatives amb secció de crèdit a la Comunitat Valenciana (DOCV núm. 5552, de 10/07/2007).
  • Decret legislatiu 1/2015, de 10 d'abril, del Consell, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de regulació de l'actuació financera de les cooperatives amb secció de crèdit a la Comunitat Valenciana (DOCV núm. 7505, de 15/04/15).
  • Decret legislatiu 2/2015, de 15 de maig, de Consell, pel qual aprova el text refós de la Llei de cooperatives de la Comunitat Valenciana. (DOCV núm. 7529, de 20/05/15).

Dubtes sobre la tramitació telemàtica

Dubtes sobre la tramitació telemàtica

Termini

Termini

- Els administradors han de presentar l'escriptura de constitució per a la seua inscripció en el Registre de Cooperatives de la Comunitat Valenciana, en el termini de dos mesos des de l'atorgament.

Formularis i documentació

Còpia autoritzada de l'escriptura pública de constitució.

Presentació

Presentació

Telemàtica
1. Per a presentar aquesta sol·licitud mitjançant tramitació telemàtica, la persona sol·licitant ha de disposar de signatura electrònica avançada: bé amb el certificat reconegut d'entitat (persones jurídiques), o bé amb el certificat reconegut per a ciutadans (persona física), compatible amb la plataforma telemàtica de la Generalitat (més informació respecte als certificats admesos en la seu electrònica de la Generalitat en https://sede.gva.es/va/sede_certificados). En el cas que s'utilitze un certificat digital de persona física actuant en representació d'una persona jurídica, cal inscriure's prèviament en el Registre de Representants davant de la Generalitat per a la realització de tràmits per via telemàtica, la informació de la qual està disponible: - En http://www.gva.es/va/inicio/procedimientos?id_proc=17168&version=amp - I en https://www.accv.es/va/ciutadans/registre-de-representants/ 2. Fent clic en l'enllaç directe que acaba d'indicar-se o en l'enllaç "Tramitar amb certificat" (que figura de color roig a l'inici d'aquest tràmit de la Guia Prop), accedireu al tràmit telemàtic, que us permetrà omplir el formulari web inicial, annexar la sol·licitud signada digitalment i realitzar la presentació telemàtica de tot això, de manera que obtindreu el corresponent justificant de registre. 3. Respecte als documents que cal annexar: - En l'apartat "Impresos associats" (i en el mateix tràmit telemàtic) hi ha un model normalitzat que es pot complimentar i que, després d'omplir-se, HA DE SIGNAR-SE DIGITALMENT. Per a això, l'Autoritat Certificadora de la Comunitat Valenciana ofereix un servei gratuït de signatura de documents PDF (entreu en https://www.accv.es/va/ per a més informació sobre aquest tema), encara que hi ha més sistemes vàlids de signatura de documents pdf que podeu utilitzar. - És recomanable que, en primer lloc, ompliu, signeu i guardeu electrònicament la sol·licitud en el vostre ordinador, de manera que posteriorment pugueu incorporar-la en el pas corresponent del tràmit telemàtic. No obstant això, també podreu fer-ho en aquest mateix pas. 4. Disposeu de més informació sobre la tramitació telemàtica en l'adreça següent: http://www.gva.es/es/inicio/atencion_ciudadano/at_ciud_faq/at_ciud_faq_tramitacion Reviseu la llista de preguntes freqüents detallades en aquesta adreça per a veure si podeu solucionar el vostre problema. En cas que continueu necessitant ajuda, per favor notifiqueu-ho a través d'un dels següents correus electrònics, en funció del tipus de problema de què es tracte: - Per a consultes sobre el contingut del tràmit: prop@gva.es - Per a incidències informàtiques: generalitat_en_red@gva.es

Procés de tramitació

Procés de tramitació

* En el cas de la CONSTITUCIÓ: - Els administradors han de presentar, EXCLUSIVAMENT DE FORMA TELEMÀTICA, l'escriptura de constitució per a la seua inscripció en el Registre de Cooperatives de la Comunitat Valenciana, en el termini de dos mesos des de l'atorgament, per a la qual cosa han d'indicar només un domicili per a les notificacions. Qualsevol d'ells estarà facultat per a complir aquesta obligació. Transcorregut un any sense que s'haja fet la presentació, tot fundador podrà resoldre el contracte i exigir la restitució de les aportacions realitzades. - En el termini d'un mes des de la presentació de l'escriptura de constitució, el registre procedirà a inscriure-la o denegar-la, i notificarà als interessats els motius pels quals és denegada i els recursos de què disposen contra aquesta resolució. - Els defectes els han d'esmenar els administradors en el termini de dos mesos i s'arxivarà l'expedient en cas contrari (vegeu el tràmit: http://www.gva.es/va/inicio/procedimientos?id_proc=18732&version=amp)

òrgans de tramitació

òrgans de tramitació

Observacions

Observacions

La resolució no posa fi a la via administrativa i contra aquesta es pot interposar un recurs d'alçada davant de la direcció general competent en matèria de cooperatives, en el termini d'un mes a comptar des de l'endemà de la notificació, si l'acte fóra exprés, o en qualsevol moment a partir de l'endemà del dia en què es produïsquen els efectes del silenci administratiu, de conformitat amb la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

Termini màxim

Termini màxim

- Si les normes legals o reglamentàries aplicables no estableixen expressament el termini per a dictar o notificar les resolucions registrals, s'entendrà que aquest termini és de tres mesos. El termini serà d'un mes per als actes de constitució, fusió, escissió, transformació, pròrroga de la societat i cessió global d'actiu i passiu. - Quan, dins dels terminis establits i en la forma legal o reglamentària prevista, el registre no notifique als interessats la corresponent resolució referent a la pràctica de qualsevol inscripció o assentament sol·licitats, la persona sol·licitant podrà entendre desestimada la seua petició per silenci administratiu, tot això sense perjudici de l'obligació de dictar i notificar la resolució registral expressa.

Esgota via administrativa

Esgota via administrativa

No

Sancions

Sancions

* AMB CARÀCTER GENERAL - INSPECCIÓ: La conselleria competent en matèria de cooperatives realitzarà la inspecció de les cooperatives de la manera que reglamentàriament es determine. - INFRACCIONS . Les infraccions a la legislació cooperativa seran objecte de sanció administrativa, prèvia instrucció de l'expedient oportú, sense perjudici de les conseqüències i responsabilitats civils, penals i d'un altre ordre que siguen procedents d'acord amb el dret. . Les infraccions a la legislació cooperativa comeses per les entitats cooperatives i pels membres dels seus òrgans socials, a l'efecte de la seua sanció administrativa, es classificaran en molt greus, greus i lleus. - COMPETÈNCIA SANCIONADORA a) Per a acordar la iniciació del procediment administratiu sancionador: la competència sancionadora per a acordar la iniciació del procediment administratiu correspon al director territorial de la conselleria competent en matèria de cooperatives que corresponga en atenció al domicili de la cooperativa, amb independència del lloc de comissió dels fets constitutius d'infracció. b) Per a imposar sancions: . La imposició de les sancions per infraccions lleus correspondrà al mateix director territorial que va acordar l'obertura del procediment sancionador. . La imposició de les sancions per infraccions greus correspondrà al director general competent en matèria de cooperatives, i les sancions per infraccions molt greus, així com la desqualificació, al conseller amb competències en matèria de cooperatives. - RECURSOS: sense perjudici dels recursos extraordinaris que siguen procedents, les resolucions sancionadores dictades pels directors territorials es podran recórrer davant del director general, i les dictades per aquest, davant del conseller. Les sancions imposades pel conseller només es podran recórrer en via administrativa en reposició. * ADDICIONALMENT, EN EL CAS DE LES COOPERATIVES AMB SECCIÓ DE CRÈDIT - AUDITORIA I INSPECCIÓ . La conselleria competent en matèria d'hisenda podrà establir l'obligació periòdica o puntual de les cooperatives amb secció de crèdit d'efectuar auditories externes especialment referides a l'actuació financera desenvolupada per la secció de crèdit. . L'Institut Valencià de Finances podrà inspeccionar directament l'activitat de les seccions de crèdit, efectuant les investigacions que considere necessàries, que podran estendre's a altres àmbits d'actuació de la cooperativa, per a la qual cosa comptarà amb la col·laboració de la conselleria competent en matèria de cooperatives. - INFRACCIONS: les infraccions de les disposicions establides en el Decret legislatiu 1/2015, de 10 d'abril, i en la normativa que el desplega es classifiquen en molt greus, greus i lleus. - COMPETÈNCIA SANCIONADORA a) L'Institut Valencià de Finances serà l'òrgan competent per a la instrucció dels expedients sancionadors. b) La imposició de sancions per infraccions molt greus i greus correspondrà, a proposta de l'Institut Valencià de Finances, a la persona titular de la conselleria competent en matèria d'hisenda. A l'Institut Valencià de Finances correspondrà la imposició de sancions per infraccions lleus. - En matèria de prescripció, caducitat i durada del procediment sancionador, s'ha de tindre en compte el que disposa la legislació general de cooperatives de la Comunitat Valenciana.