Autorització d'operadors dels vins amb indicació d'anyada o varietat de raïm de vinificació, sense denominació d'origen protegida ni indicació geogràfica protegida - GVA.ES
Autorització d'operadors dels vins amb indicació d'anyada o varietat de raïm de vinificació, sense denominació d'origen protegida ni indicació geogràfica protegida
Conselleria d'Agricultura, Aigua, Ramaderia i Pesca
Què és
Els operadors que elaboren i embotellen vi a la Comunitat Valenciana i indiquen en l'etiquetatge una o més varietats de raïm o l'any de collita en els vins sense denominació d'origen protegida ni indicació geogràfica protegida han de tindre una autorització específica de la direcció general...
- Reglament (CE) núm. 479/2008, del Consell, de 29 d'abril de 2008, pel qual s'estableix l'organització comuna del mercat vitivinícola, es modifiquen els reglaments (CE) núm. 1493/1999, (CE) núm. 1782/2003, (CE) núm. 1290/2005 i (CE) núm. 3/2008 i es deroguen els reglaments (CEE) núm. 2392/86 i...
- Decret 124/2012, de 27 de juliol, del Consell, pel qual s'estableixen les normes d'aplicació als vins amb indicació d'anyada i/o varietat de raïm de vinificació, sense denominació d'origen protegida ni indicació geogràfica protegida.
A qui va dirigit
Els operadors que sol·liciten l'autorització específica han de complir els següents
a) A l'efecte de comprovar la veracitat de les indicacions facultatives i la traçabilitat i identificació individual de les partides i els lots, cal complir el que preveuen els articles 39.1.d) i 40.2 del Reglament (CE) núm. 436/2009, pel qual s'estableixen les disposicions d'aplicació del Reglament (CE) núm. 479/2008, del Consell, i la seua normativa de desenvolupament, respecte al registre vitícola, declaracions obligatòries i recopilació d'informació per al seguiment del mercat, documents que acompanyen el transport de productes i registre que cal portar en el sector vitivinícola.
b) En relació amb els depòsits que continguen aquests vins, han d'estar identificats com a ús per a «vi varietal sense IGP/DOP».
c) En el supòsit que es tinga la condició d'elaborador, aquest disposarà d'una relació de parcel·les en la qual conste, almenys, el nom del titular, la varietat, la identificació i la superfície de les parcel·les de la Comunitat Valenciana.
d) Els operadors contractaran amb una entitat de certificació independent. Aquesta entitat ha d'estar acreditada en el compliment de la norma UNE-EN 45011, o la norma que la substituïsca, per a la certificació de la varietat i l'anyada dels productes vitivinícoles.
e) Haver obtingut l'oportú certificat de conformitat per a incloure la indicació de la varietat i l'anyada en l'etiquetatge, emés per l'entitat de certificació prevista en el paràgraf anterior.
f) La instal·lació on s'elaboren vins amb indicació d'anyada i/o varietat de raïm de vinificació ha d'estar inscrita en el Registre d'Indústries Agroalimentàries de la Comunitat Valenciana.
Com es tramita
1. Una vegada revisada la documentació presentada, la direcció general competent en matèria de qualitat agroalimentària podrà requerir a la persona sol·licitant perquè, en el termini de deu dies hàbils, esmene la falta de documentació o present els documents preceptius, amb la indicació que, si així no ho fera, se li tindrà per desistida de la seua petició, prèvia resolució que haurà de ser dictada en els termes previstos en l'article 21.1 de la Llei 1/2015, d'1 d'octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques; també podrà requerir a la persona sol·licitant aquella informació complementària que es considere necessària a l'efecte de comprovar el compliment del que es preveu en el present decret.
2. El titular de la direcció general competent en matèria de qualitat agroalimentària resoldrà motivadament la concessió o denegació de l'autorització específica. Esta resolució administrativa haurà de ser notificada en el termini de tres mesos, entenent-se estimatòria si transcorre este termini sense efectuar-se la notificació.
3. Les autoritzacions específiques concedides per la Direcció General competent en matèria de qualitat agroalimentària per a indicar l'anyada o la varietat en els vins sense denominació d'origen ni indicació geogràfica protegida tenen caràcter indefinit. La Direcció General competent en matèria de qualitat agroalimentària podrà efectuar totes aquelles comprovacions o inspeccions que estime oportunes a l'efecte de comprovar i verificar el compliment dels requisits establits en el present decret.
4. La Direcció General competent en matèria de qualitat agroalimentària revocarà les autoritzacions dels operadors en els següents suposats:
a) Una vegada es comprove l'incompliment de les condicions que van portar a la concessió de l'autorització.
b) Per la retirada de la certificació emesa per l'organisme de certificació que acredita el dret a utilitzar la menció «vins varietals».
c) Quan els controls en el sector vitivinícola demostren una falta d'autenticitat del vi comercialitzat.
d) Quan es constate que, durant dos anys consecutius des de la data de la resolució de concessió, l'operador no ha produït i/o comercialitzat «vins varietals».
La revocació es realitzarà mitjançant Resolució motivada de la Direcció General competent en matèria de qualitat agroalimentària, prèvia instrucció de l'expedient, que es tramitarà segons el procediment administratiu comú.
5. Durant el període de vigència de l'autorització, la Direcció General competent en matèria de qualitat agroalimentària pot suspendre-la, prèvia instrucció del corresponent expedient segons el procediment administratiu comú, per incompliment de qualsevol de les prescripcions establides en el present decret i les seues normes de desenvolupament, especialment en aquells casos en què es trobe suspesa la certificació emesa per l'organisme de certificació. Així mateix, podrà suspendre's cautelarment l'autorització quan s'haja incoat un expedient sancionador en matèria de qualitat vitivinícola contra una empresa autoritzada per alguna infracció que afecte lots de vins certificats. En el cas que l'expedient siga resolt amb sanció, podrà incoar-se un expedient de revocació de l'autorització per incompliment de les condicions que van portar a la concessió de l'autorització.
6. Mitjançant petició formulada per l'operador autoritzat davant la direcció general competent en matèria de qualitat agroalimentària, pot renunciar de manera voluntària i expressa a la seua condició d'operador autoritzat. Perquè siga efectiva esta renúncia es tramitarà la petició segons el procediment administratiu comú, i serà objecte de resolució expressa per la citada Direcció General en el termini d'un mes des de la presentació de la petició. El silenci administratiu tindrà caràcter positiu respecte a la petició de renúncia formulada.
7. En el cas que un operador ja autoritzat contracte els servicis d'una altra entitat de certificació, ha de comunicar-lo a la Direcció General competent en matèria de qualitat agroalimentària adjuntant còpia del contracte amb esta entitat en el termini d'un mes des de l'obtenció de la nova certificació.
8. Els operadors autoritzats, abans del 31 de gener de cada any i mitjançant imprés normalitzat, han de comunicar, a la Direcció General competent en matèria de qualitat agroalimentària, el volum de vi comercialitzat durant l'any anterior amb les indicacions facultatives de l'anyada i varietat, diferenciant entre el vi que indica varietats, afija o ambdues.
Formularis
Sol·licitud
Durant tot l'any.
a) En les oficines d'assistència en matèria de registres (https://www.gva.es/va/inicio/atencion_ciudadano/buscadores/registros).
b) En les oficines de Correus, en la forma que reglamentàriament s'establisca.
c) En les representacions diplomàtiques o oficines consulars d'Espanya a l'estranger.
d) En qualsevol altre que establisquen les disposicions vigents.
I, preferentment, en els registres que s'indiquen a continuació:
No obstant això, les persones sol·licitants que siguen persones jurídiques, en virtut de l'article 14.2 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, estan obligades a relacionar-se amb aquestes a través de mitjans electrònics, per la qual cosa, la presentació de sol·licituds ha de realitzar-se electrònicament.
En cas que la sol·licitud es faça presencialment, es requerirà l'interessat perquè l'esmene a través de la presentació en forma electrònica. A aquests efectes, es considerarà com a data de presentació de la sol·licitud aquella en la qual s'haja fet l'esmena.
On dirigir-se
Resolució
Els previstos en la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques (BOE núm. 236, de 02/10/15).
Preguntes freqüents
Temes relacionats
MATÈRIES
- Empreses
- Agricultura, ramaderia i pesca
- Productes agroalimentaris
- Autoritzacions, llicències i registres
PERFILS
- Empresa
- Cooperatives
- Gran empresa
SECTOR
- Indústria
- Indústria agroalimentària
CICLE VITAL
- Planificar un negoci
- Créixer i consolidar
TIPUS
- Permisos i llicències