L'instal·lador d'alta tensió és la persona física que posseïx coneixements teoricopràctics de la tecnologia de les instal·lacions d'alta tensió i de la seua normativa que li capaciten per al muntatge, reparació, manteniment, revisió i desmuntatge de les instal·lacions d'alta tensió corresponents...
L'instal·lador d'alta tensió és la persona física que posseïx coneixements teoricopràctics de la tecnologia de les instal·lacions d'alta tensió i de la seua normativa que li capaciten per al muntatge, reparació, manteniment, revisió i desmuntatge de les instal·lacions d'alta tensió corresponents a la seua categoria, i que complix els requisits establits en l'apartat 4 de la ITC RAT 21 del Reial decret 337/201.
L'instal·lador d'alta tensió:
- haurà de desenvolupar la seua activitat en el si d'una empresa instal·ladora habilitada,
- i haurà de complir i poder acreditar davant l'Administració competent, quan esta així ho requerisca en l'exercici de les seues facultats de control i per a la categoria que corresponga de les assenyalades en l'apartat 3 de la ITC RAT 21, alguna de les següents situacions:
a) Disposar d'un títol universitari l'àmbit competencial del qual, atribucions legals o pla d'estudis cobrisca les matèries objecte del Reglament sobre condicions tècniques i garanties de seguretat en instal·lacions elèctriques d'alta tensió, aprovat pel Reial decret 337/2014, de 9 de maig, i de les seues instruccions tècniques complementàries.
b) Disposar d'un títol de formació professional o d'un certificat de professionalitat inclòs en el Repertori Nacional de Certificats de Professionalitat, l'àmbit competencial de la qual incloga les matèries objecte del Reglament sobre condicions tècniques i garanties de seguretat en instal·lacions elèctriques d'alta tensió, aprovat pel Reial decret 337/2014, de 9 de maig, i de les seues instruccions tècniques complementàries.
Els títols de formació professional i els certificats de professionalitat que actualment es consideren vàlids per a acreditar el compliment dels requisits establits en la ITC RAT 21 poden consultar-se en la pàgina web del Ministeri competent en matèria d'Indústria (veure enllaços directes a eixa pàgina web i al document "Titulació professional d'instal·lador d'alta tensió" publicat en ella, en l'apartat "ENLLAÇOS" d'este tràmit).
El llistat de títols anterior no és limitatiu, i s'actualitzarà degudament a mesura s'incorporen nous títols o certificats de professionalitat, tenint per objecte relacionar aquells de la Formació Professional del Sistema Educatiu impartits fins a la data.
c) Tindre reconeguda una competència professional adquirida per experiència laboral, Títol VI del Reial decret 659/2023, de 18 de juliol, pel qual es desenvolupa l'ordenació del Sistema de Formació Professional, en les matèries objecte del Reglament sobre condicions tècniques i garanties de seguretat en instal·lacions elèctriques d'alta tensió, aprovat pel Reial decret 337/2014, de 9 de maig, i de les seues instruccions tècniques complementàries
S'adjunta enllaç a l'Institut Valencià de les Qualificacions Professionals (IVQP), entitat a la qual cal dirigir-se per a acreditar esta situació. (Veure apartat "ENLLAÇOS").
d) Tindre reconeguda la qualificació professional d'instal·lador d'alta tensió adquirida en un altre o altres Estats membres de la Unió Europea, d'acord amb el que s'establix en el Reial decret 581/2017, de 9 de juny, pel qual s'incorpora a l'ordenament jurídic espanyol la Directiva 2013/55/UE del Parlament Europeu i del Consell, de 20 de novembre de 2013, per la qual es modifica la Directiva 2005/36/CE relativa al reconeixement de qualificacions professionals i el Reglament (UE) núm. 1024/2012 relatiu a la cooperació administrativa a través del Sistema d'Informació del Mercat Interior (Reglament IMI). (Veure apartat "ENLLAÇOS").
e) Posseir una certificació atorgada per entitat acreditada per a la certificació de persones per ENAC o qualsevol altre Organisme Nacional d'Acreditació designat d'acord amb el que s'establix en el Reglament (CE) núm. 765/2008 del Parlament Europeu i del Consell, de 9 de juliol de 2008, pel qual s'establixen els requisits d'acreditació i vigilància del mercat relatius a la comercialització dels productes i pel qual es deroga el Reglament (CEE) núm. 339/93, d'acord amb la norma UNE-EN ISO/IEC 17024.
Les entitats actualment acreditades per ENAC per a la certificació de persones es poden consultar en el portal web d'indústria en l'apartat de consultes públiques. (Veure apartat "ENLLAÇOS").
Qualsevol de les situacions o titulacions previstes (títol universitari, títol de formació professional, experiència laboral reconeguda o certificació atorgada per entitat acreditada) són vàlides indistintament per a les categories AT1 i AT2, en funció dels coneixements acreditats.
Saber mésSaber menys