Programa europeu Erasmus+ Joventut. IVAJ - GVA.ES
Programa europeu Erasmus+ Joventut. IVAJ
Què és
L'objecte és informar sobre les accions i activitats executades a través de l'Agència Nacional Espanyola (ANE), dins del programa Erasmus+ Joventut, de 2021 a 2027.
Correspon a l'Agència Executiva Europea d'Educació i Cultura (EACEA) de la Comissió Europea l'execució de la resta d'accions recollides en la guia del programa Erasmus+, així com la responsabilitat final de tot el programa.
Aquest programa promou la ciutadania activa entre les persones joves dels diferents països i fomenta la interculturalitat, la solidaritat i la tolerància.
- REGLAMENT (UE) 2021/817, del Parlament Europeu i del Consell, de 20 de maig de 2021, pel qual s'estableix Erasmus+, el Programa de la Unió per a l'educació i la formació, la joventut i l'esport, i es deroga el Reglament (UE) núm. 1288/2013.
- Ordre DSA/1029/2021, de 20 de setembre, per la qual s'estableixen per al període 2021-2027 les bases reguladores per a la concessió de subvencions en el marc del Programa europeu "Erasmus+", capítol de joventut.
A qui va dirigit
Podran sol·licitar les ajudes previstes en l'acció K1 del capítol de joventut del programa Erasmus+ les persones físiques representants d'un grup de joves de caràcter informal (no associats), i les entitats o organitzacions que reunisquen els requisits que estableix la guia del programa.
En l'acció K2, Associacions de cooperació, pot presentar la sol·licitud qualsevol organització participant establida en un país del programa.
El programa Erasmus+ Joventut executat per l'ANE estableix dos tipus d'accions:
ACCIÓ CLAU K1:
Dins d'aquesta acció s'inclouen 3 tipus de projectes:
1. Mobilitat de joves: «intercanvis juvenils».
2. Projectes de mobilitat per a treballadors i treballadores en l'àmbit de la joventut.
3. Activitats de participació juvenil
1. Intercanvis juvenils: per a joves entre 13 i 30 anys que participen en grups d'almenys 2 països diferents, un dels quals serà el que acull l'intercanvi.
En total, hi poden participar entre 16 i 60 joves, a més dels seus líders de grup. L'activitat pot durar entre 5 i 21 dies.
2. Projectes de mobilitat per a persones treballadores en l'àmbit de la joventut.
Hi poden participar professionals en l'àmbit de la joventut, majors d'edat, a través d'organitzacions d'almenys 2 països diferents, un dels quals serà el que acull la mobilitat.
Cada activitat admet un màxim de 50 professionals de joventut i pot durar entre 2 i 60 dies.
3. Activitats de participació juvenil
Es tracta d'activitats d'educació no formal que promouen la participació de la joventut en la vida democràtica d'Europa en l'àmbit local, regional, nacional i europeu.
Les activitats de participació juvenil es poden utilitzar activament per a entaular diàlegs i debats entre les persones joves i els responsables de la presa de decisions, que podran ser nacionals i transnacionals i adoptar la forma de tallers, seminaris, consultes, campanyes o simulació d'institucions democràtiques.
En els projectes nacionals ha de participar almenys una organització i en els transnacionals dues, de dos països diferents. Els participants han de ser joves entre 13 i 30 anys d'aquestes organitzacions i els responsables de presa de decisions pertinents.
L'activitat d'acolliment es farà en un dels països participants o al país de la seu d'alguna institució europea.
COM ACCEDIR A AQUESTES OPORTUNITATS?
Hi ha 2 vies per a sol·licitar finançament:
- Els projectes convencionals ofereixen a les persones sol·licitants l'oportunitat de dur a terme una o diverses activitats juvenils entre 3 i 24 mesos. Aquests projectes s'adapten millor a les organitzacions que participen en Erasmus+ per primera vegada o que desitgen organitzar un projecte puntual.
- Els projectes acreditats estan oberts exclusivament a les organitzacions que compten amb una acreditació Erasmus en l'àmbit de la joventut.
Mitjançant aquesta línia de finançament, les organitzacions acreditades perceben regularment finançament per a activitats de mobilitat que contribuïsquen a l'execució gradual del seu pla d'activitat.
ACREDITACIÓ ERASMUS
L'acreditació Erasmus Joventut facilita la mobilitat educativa en l'àmbit de la joventut, mitjançant un format alternatiu simplificat i flexible per a dur a terme activitats. Les persones sol·licitants que aconseguisquen aquesta acreditació obtindran accés simplificat a les oportunitats de l'acció K1.
Pots consultar més informació en la guia del programa i en l'enllaç següent: https://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/calls/2020-erasmus-accreditation-youth_es
ACCIÓ CLAU K2:
Cooperació entre organitzacions i institucions.
Associacions per a la cooperació:
Aquesta acció permet a les organitzacions participants adquirir experiència en cooperació internacional i consolidar les seues capacitats, però també produir resultats tangibles innovadors de gran qualitat.
Sota aquesta acció, les agències nacionals són les encarregades de l'execució de dos tipus de projectes:
* Associacions de cooperació:
Tenen com a objectiu principal fomentar l'increment de la qualitat de les activitats de les organitzacions, l'ampliació de xarxes i la cooperació transnacional.
Organitzacions participants: Una associació de cooperació és un projecte transnacional en el qual participen com a mínim tres organitzacions de tres països del programa diferents.
Duració del projecte: entre 12 i 36 mesos.
Consulta les prioritats, els requisits i les quanties del finançament d'aquests projectes en la guia del programa.
* Associacions a xicoteta escala:
Tenen com a objectius atraure i ampliar l'accés al programa per a organitzacions de nova incorporació, organitzacions menys experimentades i agents a xicoteta escala; donar suport a la inclusió de grups destinataris amb menys oportunitats i donar suport a la ciutadania europea activa i acostar la dimensió europea a l'àmbit local.
Organitzacions participants: hi participen com a mínim 2 organitzacions de 2 països del programa diferents.
Duració del projecte: entre 6 i 24 mesos.
Pots consultar les prioritats, els requisits i les quanties de finançament d'aquests projectes en la guia del programa.
En la guia del programa Erasmus+ pots consultar tota la informació relativa a altres tipus de projectes, com les "Aliances per a la innovació" (dins de l'acció clau K2) o l'acció clau K3: "Suport al desenvolupament de polítiques i a la cooperació", que ara són executats directament per l'Agència Executiva Europea d'Educació i Cultura (EACEA).
http://www.injuve.es/erasmusplus/noticia/guia-del-programa-erasmus-2021
Com es tramita
COM OBTINDRE EL CODI ID PER A PODER PARTICIPAR?
1. Cada una de les organitzacions que s'incloguen en la sol·licitud s'han de registrar en el Portal del participant i rebre un codi d'identificació d'organització ID. Les organitzacions que ja han participat anteriorment en accions d'Erasmus+ o del Cos Europeu de Solidaritat gestionades per les agències nacionals i tenen un número d'identificació PIC, automàticament rebran un codi d'organització ID.
2. Per a registrar-se en el Portal del participant, el representant de l'organització (o del grup informal de joves) ha de fer el següent:
- Crear un compte en ECAS (llevat que ja el tinga). Els comptes nous en ECAS es poden crear en el lloc web: https://webgate.ec.europa.eu/cas/eim/external/register.cgi
- Accedir en el Portal del participant a:
http://ec.europa.eu/education/participants/portal/desktop/en/organisations/register.html
3. Una vegada registrada, l'organització obtindrà un codi d'identificació de l'organització ID. Aquest codi és un identificador únic necessari per a la presentació de sol·licituds que permetrà omplir els formularis de sol·licitud electrònica d'Erasmus+ d'una manera més senzilla (és a dir, en introduir el número ID en el formulari, tota la informació facilitada per l'organització o el grup en la fase de registre apareixerà automàticament en el formulari).
4. En efectuar el registre, les organitzacions hauran d'adjuntar els documents que s'assenyalen en l'apartat de documentació.
Consulta tota la informació en la guia del programa:
http://www.injuve.es/sites/default/files/adjuntos/2021/04/2021-erasmusplus-programme-guide_v2_es_0.pdf
Enllaços i més informació:
http://www.injuve.es/node/79378
46001 - València/Valencia
Sol·licitud
Pots consultar els diferents terminis de presentació en la guia del programa Erasmus+:
http://www.injuve.es/erasmusplus/noticia/guia-del-programa-erasmus-2021
Resolució
46001 - València/Valencia
Preguntes freqüents
Temes relacionats
MATÈRIES
- Ciutadania
- Col·lectius i servicis socials
- Joventut