Comunicació de convocatòria de vaga.Treball - GVA.ES
Comunicació de convocatòria de vaga.Treball
Conselleria d'Educació, Universitats i Ocupació
Què és
Donar compliment a l'obligació de comunicar a l'Autoritat Laboral l'acord de declaració de vaga, obligació prevista en l'article 3 del Reial decret llei 17/1977, de 4 de març de 1977, sobre relacions de treball.
Tal com assenyala l'article 6 del Reial decret llei 17/1977, de 4 de març de 1977, sobre relacions de treball:
1. L'exercici del dret de vaga no extingeix la relació de treball, ni pot donar lloc a sanció alguna, llevat que el treballador, durant aquesta, incorreguera en falta laboral.
2. Durant la vaga s'entendrà suspés el contracte de treball i el treballador no tindrà dret al salari.
3. El treballador en vaga romandrà en situació d'alta especial en la Seguretat Social, amb suspensió de l'obligació de cotització per part de l'empresari i del propi treballador. El treballador en vaga no tindrà dret a la prestació per desocupació, ni a l'econòmica per incapacitat laboral transitòria.
4. Es respectarà la llibertat de treball d'aquells treballadors que no volgueren sumar-se a la vaga.
5. En tant dure la vaga, l'empresari no podrà substituir als vaguistes per treballadors que no estigueren vinculats a l'empresa al temps de ser comunicada la mateixa, excepte cas d'incompliment de les obligacions contingudes en l'apartat número set d'aquest article.
6. Els treballadors en vaga podran efectuar publicitat d'aquesta, en forma pacífica, i portar a efecte recollida de fons sense coacció alguna.
7. El Comité de vaga haurà de garantir durant la mateixa la prestació dels serveis necessaris per a la seguretat de les persones i de les coses, manteniment dels locals, maquinària, instal·lacions, matèries primeres i qualsevol altra atenció que fóra precisa per a la ulterior represa de les tasques de l'empresa.
Serveis mínims
L'article 28.2 de la Constitució Espanyola disposa el següent: "Es reconeix el dret a la vaga dels treballadors per a la defensa dels seus interessos. La llei que regule l'exercici d'aquest dret establirà les garanties precises per a assegurar el manteniment dels serveis essencials de la comunitat.".
En aplicació d'el que es preveu en l'article 10 del Reial decret llei 17/1977, quan la vaga es declare en empreses encarregades de la prestació de qualsevol gènere de serveis públics o de reconeguda i inajornable necessitat i concórreguen circumstàncies d'especial gravetat, l'Autoritat Laboral podrà acordar les mesures necessàries per a assegurar el funcionament dels serveis.
L'Autoritat Laboral, després d'una valoració i ponderació dels béns o drets afectats, de l'àmbit personal, funcional o territorial de la vaga, de la seua durada i altres circumstàncies que concorren per a aconseguir el major equilibri entre el dret de vaga i aquells altres béns que el propi servei essencial satisfà, dictarà resolució que serà comunicada a les parts interessades.
Altres obligacions
L'empresari que, a l'empara d'el que es preveu en l'article 12 del Reial decret llei 17/1977, procedira al tancament del centre de treball (tancament patronal), haurà de posar-ho en coneixement de l'Autoritat Laboral en el terme de dotze hores.
Vaga il·legal
D'acord amb l'article 11 del Reial decret llei 17/1977, la vaga es considera il·legal:
a) Quan s'inicie o se sostinga per motius polítics o amb qualsevol altra finalitat aliena a l'interés professional dels treballadors afectats.
b) Quan siga de solidaritat o suport, llevat que afecte l'interés professional dels qui la promoguen o sostinguen.
c) Quan tinga per objecte alterar, dins del seu període de vigència, els pactes en un Conveni Col·lectiu o el que s'estableix per laude.
d) Quan es produïsca contravenint el que es disposa en el Reial decret llei 17/1977, o l'expressament pactat en Conveni Col·lectiu per a la solució de conflictes.
- Article 28.2 de la Constitució Espanyola
- Reial Decret Llei 17/1977, de 4 de març de 1977 sobre relacions de treball (BOE núm. 58, de 9/03/77)modificat per:
- Sentència del Tribunal Constitucional, de 8 d'abril de 1981 (BOE 25/04/81).
- Reial decret legislatiu 2/2015, de 23 d'octubre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de l'Estatut dels Treballadors.
- Reial decret legislatiu 5/2000, de 4 d'agost, pel qual s'aprova el text refós de la Llei sobre Infraccions i Sancions en l'Ordre Social.
A qui va dirigit
Els representants dels treballadors han de comunicar l'acord de declaració de vaga tant a l'empresari o empresaris afectats, com a l'Autoritat Laboral.
El que es disposa en el Reial decret llei 17/1977, en matèria de vaga, no és aplicable al personal civil dependent d'establiments militars.
Com es tramita
L'acord de declaració de vaga haurà de ser comunicat, dins dels terminis assenyalats, a l'empresari o empresaris afectats i a l'autoritat laboral competent per raó del territori.
La comunicació de l'acord de declaració de vaga haurà de recollir els objectius d'aquesta, les gestions realitzades per a resoldre les diferències, la data del seu inici i la composició del comité de vaga i, si escau, la proposta de serveis mínims. Igualment, s'haurà de comunicar l'activitat econòmica de l'empresa, el seu domicili, telèfon, plantilla i afectats.
03003 - Alacant/Alicante
12003 - Castelló/Castellón
46001 - València/Valencia
Formularis
Sol·licitud
- Ha de comunicar-se la convocatòria de la vaga amb, almenys, cinc dies naturals d'antelació a la seua data d'inici.
Quan l'acord de declaració de vaga l'adopten directament els treballadors mitjançant votació, el termini de preavís començarà a explicar-se des que els representants dels treballadors comuniquen a l'empresari la celebració d'aquesta.
- Quan la vaga afecte empreses encarregades de qualsevol classe de serveis públics, el preavís del començament de vaga a l'empresari i a l'autoritat laboral haurà de ser, almenys, de deu dies naturals. Els representants dels treballadors hauran de donar a la vaga, abans de la seua iniciació, la publicitat necessària perquè siga coneguda pels usuaris del servei.
La documentació a presentar serà la següent: Formulari de Comunicació d'inici de vaga a l'autoritat laboral
- Als registres dels òrgans administratius on es dirigisquen o davant de qualsevol òrgan administratiu que pertanya a l'Administració General de l'Estat, a la de qualsevol administració de les Comunitats autònomes, o a la d'alguna de les entitats que formen l'Administració Local si, en este últim cas, s'haguera subscrit l'oportú conveni, així com a les representacions diplomàtiques o a les oficines consulars d'Espanya a l'estranger.
- També en qualsevol oficina de Correus. En este cas s'haurà de presentar en sobre obert perquè es puga estampar el segell i la data en l'imprés de sol·licitud i en la còpia.
On dirigir-se
- Reial decret llei 17/1977, de 4 de març de 1977, sobre relacions de treball.
- Recurs d'inconstitucionalitat núm. 192/1980. Sentència del TC, de 8 d'abril de 1981.
- Reial decret legislatiu 5/2000, de 4 d'agost, pel qual s'aprova el text refós de la Llei sobre Infraccions i Sancions en l'Ordre Social.
- Article 28.2 de la Constitució Espanyola.
- Reial decret legislatiu 2/2015, de 23 d'octubre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de l'Estatut dels Treballadors.
Resolució
46015 - València/Valencia
Preguntes freqüents
Temes relacionats
MATÈRIES
- Ciutadania
- Ocupació
- Associacions i relacions laborals
- Sindicats
- Conflictes laborals